Intervju med nöjesprofilen ROBERT MOURAD

När jag träffade Robert första gången varnade jag honom:

– Strax lämnar du kanske mitt hem och sätter aldrig din fot här igen – jag är aktiv SD-politiker.

– Det vet jag redan, svarar Robert och ler. Men det är inte SD som är nazismen.  Nazismen är en mänsklig läggning, där det väsentliga är läran att de starka ska härska över de svaga så att de svaga blir förakterliga. Nazismen är föraktet mot de svaga. Efter att ha läst dina artiklar anser jag inte att du är en som trampar på de svaga. Det verkar snarare som att du är en röst för de svaga.

Cornelia: Vad har du gjort för nöjes- och kultur-Sverige?

Robert: Mellan åren 1995 – 2007 arrangerade jag tillställningar i nattklubbar från Ystad i söder till Haparanda i norr. Jag var nöjeschef på Palace i Norrköping 1999 – 2007. Genom att ställa fram frukt och annat tilltugg att mätta tomma magar med, istället för bara öl och sprit, så blev atmosfären lugnare. Jag ville ge kroglivet en ny och mänskligare inriktning.

År 2004 började jag producera, regissera och arrangera teaterföreställningar med bl.a. Thorsten Flinck. Året då Thorsten var portad från alla scener (2005) tog jag hand om honom och avslutade detta uppdrag med att släppa av honom till ”Allsång på Skansen” år 2010.

2005-2006 hade jag fyllda lokaler på Berns Salonger och Cafè Opera i Stockholm.  När jag var som mest aktiv satte jag igång det största projektet av alla – Alternativfestivalen i Norrköping 2007. Förutom att ta över ansvaret för Thorsten Flincks produktioner så var Alternativfestivalen det mest utdömda projektet man kunde ge sig in på, men allt slutade i succè. I alla fall enligt media.

http://www.expressen.se/nyheter/robban-talar-ut-pa-bloggen/

http://www.expressen.se/nyheter/succefestival-for-proggare-laggs-ner/

Min vision var att skapa en folkfest för ALLA generationer under en och samma kväll. Jag ville skapa en förnyelse av kulturen, en kultur som jag sett urvattnas, en ny trend. För att förverkliga min vision satsade jag 1 miljon av egna medel.

C: Vilket mottagande fick Alternativfestivalen?

R: Än idag träffar jag människor i Stockholm som säger att det var deras livs trevligaste kväll.

Robert fortsätter berätta om sitt liv:

– Mot slutet av förra decenniet tröttnade jag på allt och startade ett nytt liv i Fillippinerna. Jag hade då fått uppleva den ruttna sidan av samhället och kände att jag inte längre ville delta. En röd tråd i all min konst byggde på att skapa sammanhållning över alla gränser och min vision var att ändra det ofta hårda nöjesklimatet, där ofta bara en viss sorts människor ingick, till att skapa mer värme mellan alla sorters människor – vilket jag lyckades med.

När jag återvände från Fillippinerna hade det begåtts övergrepp på mitt namn. Både bilar, krediter m.m. hade stulits – vilket innebar personlig ekonomisk kollaps. Av myndigheterna fick jag ingen hjälp – tvärtom misstänkliggjorde de mig och släppte ut osann information till media.

Från att ha varit en hyllad profil, visionär och konstnär blev jag över en natt tillintetgjord. Någon dom fanns inte, men media gjorde mig till brottsling. Under kommande år förföljdes jag av känslan:

– Är det här en mardröm? När ska jag vakna?

I januari 2011 blev jag oskyldigförklarad av Norrköpings Tingsrätt. Jag fick 2.000:- i skadestånd. För en krossad karriär och flera 100.000:- i skulder. Inte mina skulder, utan skulder som andra genom bl.a. falska underskrifter orsakat. Sådana falska underskrifter vill dock polisen inte befatta sig med, det gäller ju inte Fredrik Reinfeldt.

Så länge en människa ”ligger” tycks det vara legitimt att trampa på henne/honom, oavsett om det är enskilda eller våra statliga myndigheter som utför övergreppen. Reser hon sig, eller har rätt namn, åtnjuter hon däremot respekt hos polisen, arbetsförmedlingen, försäkringskassan osv.

Att göra denna åtskillnad, är inte det nazism? Vem borde värna om den svage om inte just dessa myndigheter? Men vi människor är bara människor, med mer eller mindre stor portion nazism. Kanske är det därför så befriande, så skönt att kunna skjuta denna obehagliga läggning ifrån sig och peka på andra istället – såsom SD. Men hur beter vi oss egentligen? Vi har uppenbart lärt oss att nyansera våra övergrepp, göra dem ”rumsrena”, vi gasar inte ihjäl varandras kroppar. Vi gasar istället ihjäl varandra själsligt.

En del av vår svenska regering erkänner än idag inte folkmordet på armenierna. Kan det bero på att ”bara” 2 miljoner, inte 6 miljoner, armenier slaktades? Nej, naturligtvis är det inte förklaringen. Att Hitler och nazisterna är vidriga syndabockar är vi alla totalt överens om, men när de egna intressena hotas av ett erkännande, som folkmordet på armenierna, då sopas det under mattan. Vem vill rannsaka sig själv när man riskerar makt och ekonomiska intressen?

Se dig själv, lär känna dig själv, innan du dömer din granne.

Eller som det heter i Tomasevangeliet: Jesus sade

”Den som tror sig känna allt, men inte känner sig själv, han saknar allt.”

Idag har jag börjat ta enskilda uppdrag som passar mig. Verksamheten som ligger mig varmast om hjärtat är den ideella föreningen MagMa som arbetar för människor i utanförskap: http://magma.hemsida24.se/

Detta inlägg publicerades i Raseringspolitik. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Intervju med nöjesprofilen ROBERT MOURAD

  1. Pingback: Nazisterna i Sverige | corneliadahlberg

  2. Lars Göran jacobsson skriver:

    Underbar helt fantastisk intervju.

    Gillad av 1 person

  3. Pingback: Nieårskrönika | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.