4 BYGGLOVSKONTORET

Forts. Några möten med statliga myndigheter….

När jag var nyskild flyttade jag till ett litet hus, renoveringsobjekt på 68m2 med 2 sovrum. Mina barn var 10, 12 och 14 år gamla och jag ville bygga till. Jag började med att sätta in ett fönster i gamla delen. Bygglovet till det kostade lika mycket som nya fönstret. Att få bygglov för 2  sovrum på sammanlagt 18m2 till mitt lilla hus skulle visa sig vara en mycket komplicerad fråga som det tog Bygglovskontoret (BK) flera månader att lösa.

De besökte mig och började att mäta takhöjden i källaren. Jag fick veta att om källartakhöjden inte hade varit rätt centimetertal enligt paragraferna hade vi 4 fått fortsätta trängas. Handläggaren mätte och mätte, överallt, t.o.m. i lilla boden nere på tomten. Hon såg mycket allvarlig ut.

Med tiden tilldelades jag en ny handläggare. Han visade sig vara pappaledig t.o.m. dagen innan min möjlighet till påverkan gick ut! Jag kan bli ganska förbannad, och det blev ”fart” på Bygglovskontoret och nu kunde jag äntligen börja bygget. Hade önskat få klart innan vintern, men den drömmen sprack.

Plötsligt dök ett stort problem upp. Det visade sig att huset ligger snett i förhållande till tomten. Hela 40 cm! snett och eftersom dessa 40 cm inte stämde med paragraferna om avståndet till tomtgräns, var det bara att trumma ihop alla berörda igen. Jag ville inte minska den redan trånga tillbyggnaden mer än nödvändigt. Enligt min arkitekt från Idre var det inga problem: man frågar grannen om det är ok att bygga nedre delen av den lilla tillbyggnaden några cm närmare deras tomtgräns. Om det är ok fyller man i ett antal blanketter och får säkert godkänt! Så var det i hans kommun. Grannarna sade ja och vi fyllde i alla blanketter och jag skickade in dem. Norrköpings Bygglovskontor svarade:

– ”Nej.”

Fick veta av snickarna i området att jag saknade personliga kontakterna på Bygglovskontoret som hade givit klartecken.

-”Det finns så många konstiga bygglov i området” sade de.

Korruption?

Vaje gång jag städar i min sneda tillbyggnad påminns jag om Norrköpings Bygglovskontor. Som tur är kan jag skratta.

De anställda på BK sitter i mycket fina lokaler. Vilken utsikt. Tänk om våra äldreboende fick njuta av den! Det som förvånar mig är att de anställda på BK verkar se det som sin uppgift att lägga käppar i hjulen för skattebetalarna. Har de glömt vem de lever på?

Jag har levt ett år i Californien. Där slog det mig att många byggnader var både vackra och personliga, det var ett rent nöje att se. Man kunde känna fantasin och kreativiteten flöda. Blev glad!

Jag fick höra att där behövde folk inte gå till något Bygglovskontor.

Det här inlägget postades i Gräsrotstankar. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till 4 BYGGLOVSKONTORET

  1. Ping: Rapport KF 13-01-28 | corneliadahlberg

  2. Ping: Innan Gräsrotsrevolutionen | corneliadahlberg

  3. Ping: 8 SKATTEVERKET | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.