Budgetdebatt Norrköping 2012

När Norrköpings Tidningars chefredaktör ringde och berättade att många hört av sig från Kommunfullmäktige och klagat över min text i NT:s politikerblogg , och att de övervägde att polisanmäla mig, så undrade jag varför de var knäpptysta i kommentarsfältet efter mitt inlägg. Ironi. Jag vet varför de inte sade vad de tyckte där. Det skulle inte ge dem poäng, kanske tvärtom.

De har länge letat efter något att anmäla. Sådana är deras arbetsmetoder. Diktatorn tystar öppet och ”fult”. Det här är ett fint sätt att försöka tysta. De anser sig vara finare och de har hjälp av media, i princip hela svenska skattefinansierade media. Men vi lever i en demokrati med yttrande- och åsiktsfrihet, på pappret. Du kommer få kämpa hårt den dagen din åsikt inte stämmer med deras.

Några av kommentarerna, börjar med sista, efter mitt blogginlägg. Min politikerblogg blev snart censurerad:

M P
Vad har du förslag på lösningar till alla problem du radar upp? Jag antar att förslagen finns i er budget.

alternativ79 
Ja!! sådär ja, en visionär, som ser helheten och hyckleriet i samhället. Bra skrivet, lite långt men bra!

Rudolf 
Detta är svammel. Steget mellan rörelsepedagogik och politik var för långt.

janove sonelin 
Hyfsat långt anförande av felaktigheter i samhället … Du kan få ta över statsministerposten vid nästa val, för en bättre värld!

Mahiri 
Tack för det. Ja hur flyttar man på en koloss på lerfötter?
Många gånger blir man bara så matt när man tänker på vår byråkratiska koloss. Klart att de som tjänar på den inte är beredd på att diskutera några genomgripande förändringar, än mindre att verkligen göra skillnad. Höjda politikerlöner och bonusar, där råder aldrig brist på pengar. Tror topp-politikerna verkligen att de är trovärdiga för oss ”vanligt” folk?

För dig som inte hunnit läsa innan censuren, här kommer hela inlägget som upprörde ledamöterna i Kommunfullmäktige när jag läste upp så långt jag hann från talarstolen. Då hann jag läsa t.o.m. ”ska vi skratta eller gråta”. Texten utlöste oro i bänkraderna i salen. Då fanns slutet inte med, det som blev anledning till hot om polisanmälan. De blev säkert mycket glada när de äntligen kunde finna en anledning att tysta, i vår demokrati.

25 oktober 2011.

Budget Norrköpings Kommun 2012

Norrköpings Kommun (sossar, vänsterpartister och miljöpartister) presenterar sin BUDGET med i vanlig ordning så många ord som möjligt. Då läser så gott som ingen folkvald ledamot texten, vem hinner på sin fritid? De folkvalda trycker istället lydigt på rätt voteringsknapp, den ledaren vill.

Man sparar alltså inte på pappret utan samma ord upprepas i det oändliga. Först trycks orden i den ena sammanhäftade pappersbunten, så i den andra, den tredje, och som om det inte räckte även i en påkostad tidskrift i hårdare, plastigt papper med många färgglada bilder. Man hoppas väl på en hjärntvättareffekt på den som ögnar igenom texten. Det man inte klarar i praktiken kan man ju alltid säga så många gånger så, om inte annat, man själv börjar tro att det är sant.

Budgetluntan inleds med att tala om vår oroliga tid, som manar till besinning och att vi håller hårdare i våra plånböcker.
”Precis på samma sätt är det med rikets och kommunens ekonomi.”

Jaha, tänker jag. Hur mycket tänker de sänka sina löner i orostiderna? Politikerna och deras tjänstemän. Eller har de tänkt att folket ska betala den ekonomiska svackan? Som förr, till kungen, eller feodalherren, eller godsägaren? Det heter nämligen:

”Vi vet att det kommer bli kämpigt för många verksamheter, för personalen i äldreomsorgen och barnen i förskolan.”

Jo, det känner vi till, där skärs det ständigt, med mänskligt lidande till följd. Men att skära i den byråkratiska apparaten tycks otänkbart. Den ökar bara. Och kommer fortsatt öka, så länge väljarna inte sätter stopp.

På tal om arbetslösheten heter det:

”vi gör allt vi kan i kampen mot arbetslösheten.”

Vad? Fortsätter dela ut bidrag för att hålla de arbetslösa sysslolösa, samtidigt som det stressas på äldreboendet, där våra äldre ofta varken får färsklagad mat eller en nypa frisk luft om dagarna. Att hjälpa här får de arbetslösa inte bidra med, nej, de ska hållas sysslolösa på skattebetalarnas bekostnad. Jag vågar påstå att så gott som varenda skattebetalare hellre skulle ge sina pengar till nyanställningar inom äldrevården än till bidrag! Ett sjukt system kan bara leda till ohälsa och lidande.

Man berömmer sig för att ha lyssnat på Norrköpingsborna som ville skrota planerna på ett enda storkök, ”matfabriken”, och istället ville bygga flera små tillagningskök ute på enheterna inom äldrevården. Men hur många av Norrköpingsborna vet att politikerna har lyckats med det absurda att trissa upp priset på ett sådant litet kök till 4,5 miljoner kronor? Norrköpingsborna borde storma kommunhuset i protest, det handlar ju om deras framtid, för hur många sådana små tillagningskök tror ni kommunen kommer ha råd att bygga i ”orostider”? Man kan bygga 4 villor till samma summa som ett litet kök i kommunens skapelse. Men det hindrar inte påståendet att den rödgröna koalitionen nu börjar genomföra det.

Njut av maten på ditt äldreboende, om du får den lagad på plats, du har betalat sanslöst för den! Och åtala politiker som missbrukar skattebetalarnas medel för att betala dessa vansinnessnåriga regler. Alla vet ju att ett litet kök inte kostar så mycket.

Vidare heter det att första framtida prioriteringen är förskolan. Ska den bli ännu dyrare? Eller kommer föräldrarna börja betraktas som myndiga och själva få bestämma om de vill använda barnomsorgspengarna till att stanna hemma ytterligare något eller några år med sitt barn? Så att förskolans barngrupper kan minska och därmed bli humanare. Förälder som så önskar slipper då skiljas från sitt barn när det fyllt 1 år. Arbetslösheten förväntas ju dessutom stiga. Kan fler arbetslösa småbarnsföräldrar stanna hemma lite längre och få möjlighet att utföra en meningsfull uppgift, istället för att t.ex. genomlida någon idiotisk åtgärd på arbetsförmedlingen, så har vi ju slagit två flugor i en smäll: Friskare barn + färre arbetslösa!

Den rödgröna koalitionen kommer naturligtvis fortsätta att hårdnackat tvinga igenom sin ideologi, som bevisligen tar knäcken på våra barn, både fysiskt och psykiskt.

Det påstås att ”En av de faktorer som har störst negativ effekt på barn och ungas uppväxt är barnfattigdom.”

Vad finns det för belägg för det påståendet? Jag vet att avsaknaden av en lugn och trygg miljö med närhet till mamma/pappa under de första åren har stor negativ effekt på barnet. Och jag tror att alla gifter i maten har en större negativ effekt än barnfattigdomen det talas om här. Inte minst massbestrålningen, som bevisat sammankopplas med bl.a. diagnosen ADHD, är direkt hälsofarlig.

På nästa sida i budgetluntan står det: ”Vi ska bevara och utveckla den biologiska mångfalden genom skapandet av nya grönstrukturer…”

– ”Vad är grönstruktur?” frågade min trädgårdsmästare till granne. Jag fick förklara att det heter så i kommunens ”klarspråk”. Och att han betalar för en kommunikationsdirektör som är anställd för att lära ut ”klarspråket”. Vad jag sett så byggs det och planeras byggen på en del kvarvarande grönområden i sta`n, men jag välkomnar nyheten, om den är sann!

På tal om klarspråk: ”Strukturell diskriminering” läser jag sedan. Har kommunikationsdirektören haft semester? Ibland undrar jag om de själva förstår vad de skriver.

Vidare sägs det att fler ska anställas inom vård- och omsorgsverksamheten. Vi får väl hoppas…

På alla områden ska det redogöras och rapporteras i det oändliga. Ju fler krav på rapporter + redogörelser + dokumentation + uppföljning + utvärdering + uppdragsplaner + servicedeklarationer + allt vad det heter i tjocka luntan, ju mer kan man ju ta betalt. Skatt heter det. Genom att tvinga dem där nere att rapportera hur ordern från dem där uppe har genomförts, vill man få kontroll. Visst får man kontroll, på sätt och vis, men man skapar också en rapporteringskultur som innebär att när den går överstyr, så hittar den där nere, som ska rapportera upp, på mer eller mindre kreativa utvägar. Man lär sig svänga orden så att det låter bra och som om man gjort mer än man gör. De där uppe litar inte på dig där nere, din förmåga att ta ansvar ifrågasätts, och du tappar lusten och ser till att bara leverera det du blir tillsagd, varken mer eller mindre. Och eftersom rapporteringslavinen ständigt ökar, så får du troligtvis gjort mindre i samma takt som kraven på rapporter ökar.

Jag har erfarenhet från socialtjänsten i Norrköping och har läst deras rapporter, sida upp och sida ner till nästan en hel pärm full. Jag fick inte ut någonting av ordströmmen. Den gav ett förvirrat och tomt intryck och jag undrade vad de gör med smörjan? Vad tjänar den till? Vad vill de uppnå med den, annat än att tillfredställa kontrollbehovet hos dem där uppe. Vilka naturligtvis aldrig läser texten, eftersom den är totalt ointressant. Ingen orkar läsa något så substanslöst. Sorgligt, det handlar ju om människor som söker eller behöver hjälp!

Vad gäller socialtjänsten står följande att läsa:
”Det behövs en större specialisering utifrån mer användning av manualbaserade metoder samt högre krav på dokumentation, uppföljning och redovisning av resultat.”

Om vi istället satsade på mer av motsatsen, frihet och kreativitet, tror jag att vi skulle kunna få blomstrande verksamheter. Bort med toppstyrningen, vi måste väl vara redo att klara oss utan kungen, feodalherren, godsägaren och diktatorn, någon gång? Inte bara döpa om dem på löpande band!

Folkhälsan ska förbättras, står det. ”Hälsosam miljö.” Har man den minsta lilla respekten för vad vetenskaplig forskning kommer fram till, så tillåter man inte ständigt ökande massbestrålning av befolkningen. Nu senast genom lanseringen av 4G-nätet. Ännu snabbare ska det gå. Finns det ingen gräns?

Tänk så bra det låter: ”Alla invånare måste ha möjlighet att försörja sig själva…” Och som om det inte räckte:

”Alla ska ha tillgång till… meningsfull sysselsättning…”

Men hallå där, ser de inte vad många försörjer sig på, i brist på annat? Pågår det någon tävling i hur många tomma ord man kan kläcka ur sig på en sida? På nästa sida står det ”arbete åt alla”. Ska vi skratta eller gråta?

Kommunens energi ska komma från förnyelsebara energikällor, heter det. Toppen! För hur många nya vindkraftverk har kommunen givit tillstånd detta år? För det kan väl inte vara så att snåriga regler sätter käppar i hjulet? Jag ser inga vindkraftverk häromkring.

Så länge dessa tankekonstruktioner lever sitt liv på pappret och i ord, kommer de förbli pappersprodukter och orden tycks utvecklas till sin motsats: Ökad miljöförstöring – massbestrålning, ökad arbetslöshet, ökad ohälsa, ökat antal självmord, ökade klyftor. Så länge inte innehållet är verklighetsförankrat och sitter i kroppen på medarbetarna, så länge lever det sitt liv som ett pappersspöke. Vi skulle kunna pröva att ge alla pappersproducenter sparken och istället satsa pengarna direkt i verksamheterna: T.ex. ge arbetslösa ungdomar jobb inom äldrevården. Skattebefria småskaligt och ekologiskt jordbruk. Skattebefria alla småföretagare upp till socialbidragsnormen.

Det står nämligen på denna sida att ”man undviker att göra tidigare misstag.” Då måste man väl få pröva något nytt, eftersom det är just upprepade misstag vi ser.

Löneökning till nämnderna ska det bli. Finns det pengar? Och på tal om Hyresbostäder står att läsa: ”…verka för integration…” Är det Hageby och Navestad de pratar om?

För att minska bilismen, rädda miljön, heter det: ”…styra över till kollektivtrafik är att använda sig av prissättningen av kollektivtrafikresor…”

Jo vi tackar, i verkligheten blir kollektivtrafikresorna ständigt dyrare. Bilen är MYCKET billigare.

”Investeringarna i förebyggande arbete ska genomföras med ett nämndövergripande perspektiv och effekten ska vara att kommunens kostnader minskas samtidigt som mänskliga vinster görs.”

Applåd!!! Hur? Hoppas inte den trångsynta, nitiska, förbenade kontrollapparaten tar död på projektet.

En viktig del av stimulansen av nyföretagandet skulle vara rådgivning, vilket sker på Nyföretagar Centrum. Prat är viktigt? Jag tror nyföretagarna skulle uppskatta att få behålla sina små intjänade slantar under uppbyggnaden av sitt företag istället för prat. Tänk att få behålla upparbetade 8 000 kronor/ månad under uppbyggnaden istället för att behöva betala hälften i skatt, och kanske bli tvingad att lägga ned av den anledningen, eller att inte alls starta företaget med en sådan prognos. För över skattepengarna från pratet till verksamheten istället!

Slut Budgetlunta

Fram till ”ska vi skratta eller gråta?” hann jag som sagt läsa upp i talarstolen igår på Kommunfullmäktige. Irritationen och ilskan pyrde i bänkarna. Några kunde inte hålla sig och uttryckte sin irritation högt till grannarna i bänkraden. (Själv gör jag det samma måste jag erkänna, kan bara inte hålla mig…) När jag läste upp ett stycke ur värsta sorten av de rödgrönas byråkratspråk och frågade om de förstod, så svarade de unisont, högt, i kör: JAAA!!!! De var på hugget. Jag berättade för dem att vanligt folk jag läst upp texten för inte förstår. Vanligt folk med akademisk examen. Det säger en del om avståndet mellan dessa politiker och dem de styr över.

När jag var klar sade två politiker, jag minns inte vilka:

– ”Det var det märkligaste inlägget jag någonsin hört från talarstolen.”

Man får väl ta det som en komplimang? För att bli en i gänget måste man nog PRATA om att minska miljöförstöringen – medan den ökar, PRATA om att minska arbetslösheten, medan den ökar, PRATA om att minska ohälsan, medan den ökar, PRATA om att minska antalet självmord, medan de ökar, PRATA om att minska klyftorna, medan de ökar. Trots att man haft makten och styrt samhällets utveckling sedan hur länge då? Har de inte suttit minst lika länge som Ghadaffi nu? Man utvecklar nog en hel del diktatorfasoner under så lång tid. Särskilt oroande är ju att de sju partierna är så rörande överens, ofta, i Kommunfullmäktige. De har väl lärt att det lönar sig, lättare att behålla makten då. Och med hjälp av medias massiva smutskastning av det enda alternativa partiet vid makten just nu, så känner de sig nog ganska säkra. Vad mer kan de begära? De har utvecklat översittarfasoner och blivit maktfullkomliga. Som riktiga nazister.

Hur kan man annars förklara att de rödgröna år ut och år in upprepar att de ska hjälpa den svage, samtidigt som de trampar på den svage. De rika blir allt rikare, medan den fattige blir allt fattigare. Är inte det ren och skär LÖGN att veta att den egna politiken leder till ökade klyftor samtidigt som man pratar motsatsen? De vill värna miljön, samtidigt som de gynnar långväga transporter på våra vägar, istället för järnväg. De pratar om att folkhälsan ska öka, samtidigt som vi utvecklar allt fler sjukdomar i direkt relation till en ständigt sjukare omvärld. Att självmorden bland våra unga ökar – är inte det en barometer om något på ett sjukt styre?

Är det inte dags att avgå, när man under så lång tid uppenbart har misslyckats med att genomföra sin politik och sakta men säkert driver samhället mot botten? De bröstar sig för att ha lyckats mörda diktatorn Ghadaffi. Kanske har de rätt, vi borde kanske avrätta våra diktatorer! Eller ska vi nöja oss med att avsätta dem? En efter en. Lär dig känna igen dem. De är smarta och döljer sig bakom en fasad de under många år har ljugit ihop.

https://swedenconfidential.wordpress.com/2011/10/28/cornelia-dahlberg-vs-pk-media-och-pk-politiker/

Detta inlägg publicerades i Norrköping. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Budgetdebatt Norrköping 2012

 1. Jimmy skriver:

  Måste bara säga att även om jag inte delar ditt val av parti(även om man kanske skulle det,då färre rötägg är lättare att hålla reda på än fler, då menar jag dom främlingsfientliga/ få rasister, inte integrationskritiker) Att jag efter att ha läst din blogg på nt, Fått en oerhörd respekt för dig som människa, det va igentligen bara det jag ville säga, lycka till i framtiden! Jag fortsätter följa din blogg 😀

  Gilla

 2. corneliadahlberg skriver:

  Tack Jimmy, det värmer! särskilt när det blåser om öronen… Jag har tidigare varit tämligen ointresserad av politik och märker ofta att de jag talar med är mer insatta än jag. Mitt parti-beslut har jag fattat efter de människomöten jag gjort bland sverigedemokraterna, inte någon historia. Den är ju befläckad hos alla. Rötägg finns också överallt, de ställer till bekymmer…

  Gilla

  • Lil Thorén skriver:

   Stå på dig Cornelia!
   Klart att du skrämmer slag på betongklossen, du har ju en hjärna och en klarsynthet som knappt är av denna jord ens, vilket får klossen att tappa andan och falla av stolarna. Betongklossen är 100% paranoid. Kommer då en kvinna som har klart vett och sunt förnuft, och klarar uttrycka sig så bra som du gör, och har stort mod, då sätter drevet igång. Jag känner igen dig i mig själv.
   Mitt stöd har du!

   Gilla

   • corneliadahlberg skriver:

    Det här hade jag inte väntat mig, ett sådant stöd, stort TACK även till dig, Lil!
    Förstår nu att det är jag som godkänner kommentarerna här, inga problem hittills!!! Jag tänker godkänna alla kommentarer (som jag inte uppenbart åker i finkan för), det lovar jag. Om inte så förklarar jag varför.

    Gilla

 3. S.C. skriver:

  De tvingade oss att vara med på ett kommunfullmäktigemöte i Rosen på ett arbetsmarknadsprojekt jag var med i för 10 år sedan. Jag kunde inte sitta kvar, blodet kokade i mig när jag hör floskel-paraden från Sossarnas munnar.

  Frågan är om jag ens skulle stå ut 10 minuter i rådande debattklimat med åsiktsförtryck och stigmatisering. Jag har röstat (M) i 25 år, nästa val lägger jag min på dig. Orkar du fyra år till?

  Gilla

 4. corneliadahlberg skriver:

  Ord som dina får mig att orka! I övrigt känner jag igen mig exakt i din beskrivning, blodet som kokar och känslan att inte stå ut ens 10 minuter. Som tur är brukar man kunna höra vad de säger även ute i hallen, dvs man kan vanka av och an som en inspärrad tiger medan man lyssnar på skiten. Oj, det där kanske de polisanmäler mig för…

  Gilla

  • J.L skriver:

   Som du mycket väl vet så var anledninen bakom att de ville polisanmäla dig att du rakt ut i din blogg ifrågasatte om kommunledningen skulle avsättas eller avrättas.. det hade inget att göra med svamlet i fullmäktigestolen.

   Gilla

   • corneliadahlberg skriver:

    Din kommentar är väldigt lik debatt-klimatet i Kommunfullmäktige här i Norrköping. Du säger att jag rakt ut i min blogg ifrågasatte om kommunledningen skulle avsättas eller avrättas. Har du läst texten? Om du hittar det stället får du gärna visa mig – jag har inte hittat det! Däremot har jag skrivit om diktatorer. En sådan avrättades för inte länge sedan med Sveriges hjälp och till många svenska politikers stora förtjusning. Att sedan Lars Stjernkvist med anhang känner sig tilltalade som diktatorer är upp till dem. Jag tycker det är intressant att de ser sig som diktatorer – eller vad säger du? Att de inte polisanmälde mig berodde på att de visste att de skulle förlora. De ville bara ta tillvara en usel anledning till att få bort min blogg. Som tvättäkta diktatorer…

    Gilla

 5. S.C. skriver:

  Förhoppningsvis kanske ni är fler vanliga människor i kommunfullmäktige efter nästa val. Prenumerationen på NT är uppsagd, den syltryggen till chefredaktör ska inte få min uppmärksamhet längre.

  Gilla

 6. corneliadahlberg skriver:

  Mycket bra skrivet och korrekt!
  Kommuninnevånarna tilläts kommentera texten ett dygn och de flesta kommentarerna var ju positiva (ovan). En tyckte t.o.m. jag kunde få bli statsminister… Då fick de väl nog och stängde bloggen:)

  Gilla

 7. Pingback: Vinklad historieundervisning | corneliadahlberg

 8. Pingback: Budgetdebatt inför 2013 | corneliadahlberg

 9. Pingback: Kyrkoval på söndag | corneliadahlberg

 10. Din hederlighet, ditt mod och din intelligens är anledningen till varför Vetenskapliga partiet kommer ta Östra Götaland med storm. Strax, alltså fler hederliga politiker i Östra Götaland. Du kan börja rekrytera i området! Du är härmed utsedd till Avdelningskommitté-ledare för Östra Götaland och Kommunkommitté-ledare för Norrköping och ingår även i Centralkommittén.
  Frågan om talesperson för partiet på riksplanet, är ännu inte bestämd.
  Läs mer om dina ansvarsområden i stadgarna!
  MVH
  Centralkommittén

  Gilla

  • corneliadahlberg skriver:

   Stort tack för förtroendet! Ser fram emot ett samarbete 🙂

   Har så smått börjat sprida bland mina närmaste. Valsamverkan är som sagt klockrent och jag kan inte begripa hur någon som inte är rädd för framgång kan tacka nej 😉

   Vad gäller polisanmällan kontaktar jag snart min jurist och bollar tanken.

   Gilla

 11. Pingback: Hederskultur | corneliadahlberg

 12. Pingback: VÄLKOMNA till min blogg! | corneliadahlberg

 13. Pingback: ”Politiker eller diktator, det är frågan?” Hamlet | corneliadahlberg

 14. Pingback: Vi kommer aldrig att återupprepa detta misstag | corneliadahlberg

 15. Pingback: Nieårskrönika | corneliadahlberg

 16. Pingback: Demokrati eller Skendiktatur | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.