Närproducerat

En lång rad miljöpolitiker talar sig varma för att vi måste sluta med halvfabrikat, äta närproducerat och ekologiskt. Tjusigt! Hur går det ihop med att man säger ja till EU, som med sitt regelverk inte tillåter att den lokala matproduktionen gynnas eftersom det strider mot den fria handeln inom unionen. Med andra ord, om våra kommuner vill välja just närproducerat, kan det strida mot EU:s regler, som på så vis gynnar långtransporter av giftig istället för ekologiskt odlad mat. Och hur mycket närproducerat tror du det blir på ett äldreboende i Norrköpings kommun, när skattebetalarna dessutom först måste hosta upp 4,5 miljoner för byggnation av det lilla tillagnings-köket? Får samma politiker fortsätta att bestämma blir det nog plastpåsemat i fortsättningen också.

Landsbyggdsminister Eskil Erlandsson (C) har stoppat Livsmedelsverkets klimatsmarta kostråd, eftersom EU-kommissionen inte gillade att Livsmedelsverket rekommenderade närproducerad mat. Här ska transporteras långa vägar och storföretagen gynnas. Fast det säger man naturligtvis inte högt.

Arbetskraft är dyrt i Sverige medan transporter är billigt, eftersom dessa slipper betala sin miljöpåverkan med dagens regelverk. Samtidigt tvingas odlaren betala höga skatter och avgifter och överlever alltså bara om han är stor, vilket ofta innebär rovdrift. Därmed minskar möjligheten för medborgarna här hemma att odla och sälja sina grönsaker. Våra politiker pratar, men i verkligheten innebär deras regler långväga transporter av besprutad frukt och grönsaker som skördats för tidigt för att tåla den långa transporten. Vilket så klart innebär mycket sämre näringsvärde.

Hälften av maten vi äter i Sverige idag lär vara producerad utomlands. Varför inte istället satsa på närproducerad, ekologiskt odlad frukt och grönsaker som skördas när de är mogna och därmed maximalt näringsrika?

Annonser
Det här inlägget postades i Vård och miljö. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Närproducerat

 1. Nina skriver:

  Jaa, det håller jag verkligen med dig om. Närproducerad mat är ett måste för oss alla.

  Liked by 1 person

 2. rob skriver:

  Bra sammafattad artikel Cornelia. Saknar visionärer, som kan tänka, inte som våra politiker som verkar tänka och styra landet med två hjärnceller.

  Liked by 1 person

 3. Ping: Pengar, pengar | corneliadahlberg

 4. Ping: Mer zombie-taktik | corneliadahlberg

 5. Ping: Bojkotta Arla | corneliadahlberg

 6. Ping: Mjölkbonde | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s