Mjölkbonde

FN talar för ekologiskt jordbruk. Man säger att småskaliga jordbrukare därigenom kan fördubbla sin produktion inom 10 år, samtidigt som jordens bördighet och skydd mot sjukdomar förbättras. Skördeökningen vid ekologisk odling ligger på i snitt 80% i 57 länder och i 20 afrikanska länder hamnar den på hela 116%!  En 90-procentig minskning av insektsangrepp genom ekologisk odling har rapporterats från Vietnam och Bangladesh.

Norge och Finland inbjöd 1966 Sverige till en gemensam nordisk jordbrukspolitik, med småskalighet som mål. Över en viss storlek skulle inget statligt stöd tilldelas. Men svenska politiker ville inte. Lantbruksstyrelsens generaldirektör sade några år senare:

– ”Storleksrationalisera eller dö – det är tidens melodi.”

Vår näringsminister sade år 2000 att jordbruket är en gammal näring under avveckling. På den vägen fortsätter sjuklövern gemensamt att arbeta för att sabotera för småskaligt jordbruk och ruinera vår natur genom stordrift. De håller i rasande fart på att förändra förutsättningarna för oss att leva våra liv och helt enkelt överleva.

En bekant i trakterna är mjölkbonde. Han har ”bara” 80 kor. Det gillar inte sjuklöver-politikerna, de vill att han har minst några 100 kor som äter enligt datorprogrammet exakt beräknade portioner inne i ladan, rättare sagt industribyggnaden. Solen ser de knappt ens på sommaren. Det kostar enorma summor att bygga ut, så 80-kor-bonden ifråga överväger istället att sälja och sätta stopp för sin verksamhet. Han sliter nästan dygnet runt och när det blir en slant över går den mest till underhåll av alla maskiner han måste ha för att överhuvudtaget överleva. Maskinerna kostar summor som är svåra att greppa. En maskin = en villa, om det räcker. Det behövs i dagens jordbruk inte bara en maskin, utan många.

Själv föredrar jag mjölken från en mindre gård. Jag tror att djuren har det bättre där. Men jag får inte välja enligt politikerna. Det är nämligen förbjudet att köpa näringsrik mjölk direkt från gården. Samma politiker menar att då kan man dö, eftersom man kan vara så korkad att man dricker gammal mjölk. Det ska man förstås inte göra, men om man nu är så korkad, kanske det är lika bra man dör, eller?

Alternativet till den färska och näringsrika mjölken, d.v.s. den vi köper i affären är flera veckor gammal mjölk där fettet finfördelats så att vi riskerar åderförkalkning och näringen kan ni nog själva tänka er vad som blivit kvar efter alla processer. Sådan mjölk dör du garanterat mer av än den färska direkt från bonden. Det är ju bara de korkade som dör av att dricka den gamla mjölken. Vi kan ju välja att dricka när den är färsk istället, om det inte vore för politikernas regler, dem folk röstar på. Korkat…

Tillbaka till bonden: Om vi som tycker politikerna gått för långt i sin bestämmarmani över våra liv helt enkelt går till bonden och frågar om vi får köpa mjölk, i hemlighet förstås, och ger bonden 5:-/litern, så får bonden ungefär dubbelt så mycket som av Arla. (När mina barn var små gjorde vi så…) Arla kan dessutom plötsligt säga till bonden:

– ”Nu sänker vi priset på din mjölk.”

Ungefär som att säga till alla statligt anställda:

– ”Nu sänker vi era löner.”

Vilket ramaskri! Det skulle bara inte gå. Det vet politikerna. Men en bonde kan man väl köra med lite hur som helst, eller hur? Nu sänker vi din lön. Bonden sväljer och sliter vidare.

Vilket system vi lever i 😦 Hög tid att sätta stopp! Eller bygga upp ett hållbart liv vid sidan av. Kanske den enda framkomliga vägen ur ett allt sjukare system.

Detta inlägg publicerades i Vård o Miljö. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Mjölkbonde

 1. Pingback: Back to basic | corneliadahlberg

 2. Pingback: 1,1 miljoner friska hönor förstörs varje år i Sverige | corneliadahlberg

 3. Pingback: Bojkotta Arla | corneliadahlberg

 4. När kapitalismen tar över demokratin genom korrumperade politiker finns det alltid villiga torskar och horor som stryker omkring på Almedalsveckan. Maskinbyggare, ingenjörer, marknadsförare, PR-konsulter, genmodifierare, gifttillverkare, foderförsäljare, transportörer och läkemedelsindustri som dyrt, men endast tillfälligt naturligtvis, lindrar de sjukdomar de föregående medvetet skapar med människor och planet.

  Blinda religioner, ovetenskapliga eller i ett sken av vetenskap, ägda av dessa torskar och horor, de tillväxt-vurmande ekonomerna, dessa retoriskt drillade präster i alltför förvuxna Cadillacs, ägs likt slavar av intressenterna, den presstituerade massmedians journalister, ägda av intressenterna samt drogerna smugglade och sålda av samma intressenter, de fyller alla samma funktion. De invaggar folket i en ljumhet och känsla av trygghet.

  Det handlar inte ens om bröd och skådespel längre. Det handlar om förgiftning och förstörelse av vår mat och en ondskefull teater som försöker ge sken av att vara verklighet. I kör skriker de ”konspirationsteoretiker” mot varje vetenskaplig fakta som stirrar dem i vitögat och har stirrat dem i vitögat länge.

  Det börjar bli komiskt dessutom.

  När kontrollordet ”konspirationsteoretiker” slutat fungera drar de fram galna konspirationsteorier i sin egen massmedia, teorier som de själva hittat på eller låtit någon idiot hitta på. Detta vederlägger de sedan på ett till synes vetenskapligt sätt, men aldrig tar de upp de konspirationer som med stor trovärdighet pekar på de mycket troliga konspirationer som skulle kunna förarga massmedias intressenter. Torsken och horan utövar sin verksamhet utan insyn, men vi vet vad som sker. Frågan är urgammal: ”Qui Bono?” d.v.s. Vem gynnas?

  ”Skeptisk undersökning är det medel, i både vetenskap och religion, genom vilket djupa tankar kan skiljas från djup sanslöshet.”
  /Carl Sagan

  Tack-o-lov finns det ljuspunkter. Det finns människor som tar sig ur eländet, slutar upp med dumheterna och börjar bete sig som fria hederliga och mentalt friska människor som tänker skeptiskt och självständigt och tar hand om sina medmänniskor, vår planet och framtidens generationer.

  Gilla

 5. Pingback: REKO | corneliadahlberg

 6. Pingback: Vad dricker Du? | corneliadahlberg

 7. Pingback: Mjölken i historien | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.