Krig eller fred

I fredagens SvD stod att läsa: ”Ställ Somalias ledare inför rätta.” Bo Göransson, f.d. generaldirektör för Sida och f.d. ambassadör i Somalia, undrar varför inte även de somaliska ledarna forslas till vår domstol i Haag. Enligt mitt sätt att tänka, i denna del av världen, håller jag med honom. Jag tycker också att de beter sig vidrigt och att folket får lida så man knappt står ut med tanken. Stor anledning till svältkatastrofen är korrumperade ledare och ständiga krig mellan olika grupper.

Det vore naturligtvis mycket enklare om vi fick mandat att vara hela världens polis och chef. Är vi det inte redan? Jo, vi tycks tro det och vissa mäktiga tycks vara på god väg att bli det. Men det finns folk som motsätter sig den ordningen och vill sköta sina angelägenheter själva, i sina länder. Men se det vill vi (Sveriges folkvalda) inte acceptera, då åker vi dit och släpper ner våra bomber, så att de lär sig. Eller rättare sagt: så vi kommer över deras tillgångar. Kanske har Somalia inte så mycket tillgångar som lockar? Eller vi hinner helt enkelt inte?

Däremot Libyen tycks vara värt att bomba. Gaddafi vill tydligen inte underordna sig dollarn och euron. Efter några dagars uppror bildades en ny bank i landet. Att inte vilja lyda under vår välfungerande globala ekonomi måste ju straffas, eller hur? I dagens SvD lyder förstasidesrubriken: ”Expertbrist sinkar insatserna i Libyen.” Man talar om ”insats” och med det menas att man vill göra samma sak som Breivik, döda och sabotera för att tvinga igenom sina åsikter. Nato BEGÄR att Sverige tar fler spaningsbilder över Libyen, men fototolkar saknas, Sverige kan inte vara till lags hela vägen just nu, fast man så gärna vill.

”Svenskar spanar på hetaste krigszonen.”

”Varje morgon och eftermiddag lyfter Gripenplanen mot Libyen.”

Det klingar nästan euforiskt. Vi har inte haft krig på länge och tycks riktigt längta. Kanske behövs det för att vakna upp? Själv längtar jag inte dit. Minnena från taggstängsel med beväpnade vakter, muren och alla berättelser vid köksbordet om kriget och döda släktingar under 2:a världskriget räcker för min del. Jag föredrar freden.

Annonser
Det här inlägget postades i Rätts/krigsbusiness. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Krig eller fred

  1. Ping: Anmälan mot de ansvariga för Sveriges krigsbrott i Libyen | corneliadahlberg

  2. Ping: Skjutglada svenskar | corneliadahlberg

  3. Ping: Idag tränar NATO i Sverige‏ | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s