Terrorist – eller vän?

En chock gick genom världen idag för 10 år sedan. Inte bara en rik stormakt kunde sätta skräck i och visa världen sin överhet, utan en okontrollerbar grupp kunde sätta skräck i världen. Mycket förändrades därefter. I det yttre i alla fall. Beväpnade säkerhetsvakter överallt på flygplatserna, kroppsvisitering in absurdum osv. Hotet finns numer bakom knuten. Varpå vapenförsäljningen i världen har ökat med 59%. Världsbanken har räknat ut att om världen från år 2002 hade lagt bara 3,7% av de militära utgifterna på att uppnå FN:s milleniemål, så skulle målen vara uppfyllda och fattigdomen i världen därmed halverad år 2015. Men världen av idag satsar hellre på vapen. De fattiga får svälta ihjäl. Kvinnor och barn är de stora förlorarna. Orden låter ofta annorlunda, men verkligheten ser så ut. Vi behöver bara se på vårt eget lilla en gång så fredliga land. Nato tränar i Norrland och vi för krig i Libyen. Neutraliteten är borta.

Kortsiktig vinning tycks vara hela världens mantra. Abdel Hakim Belhaj är idag ledare för Libyan Islamic Fighting Group. Efter den 11 september var gruppen USA:s fiende, men idag gäller annat: Libyan Islamic Fighting Group tränades av amerikanska specialstyrkor för att vinna kriget i Libyen. Användbart när det gäller att lägga beslag på åtråvärda rikedomar. Efter den 11 september var det däremot andra ljud i skällan. Då stämplades gruppen som terroristorganisation, varpå Abdel Hakim Belhaj fängslades i Thailand och torterades av CIA. Nu kräver Abdel Hakim Belhaj ursäkt av USA för behandlingen. Vem hade inte passat på att göra det?

Libyan Islamic Fighting Group har enligt officiellt uttalande från al-Qaida-ledaren Zawahiri varit samarbetspartners med al-Qaida. Libyan Islamic Fighting Group uttalade samma år (2007)  jihad mot USA. Hur ska USA ha det egentligen? Och islamisterna? Samtidigt som jihadister slåss mot Nato i Afghanistan, så samarbetar de med Nato i Libyen. Kan de inte bli vänner överallt istället?

Naiv önskan, eller hur? Det handlar ju om att roffa åt sig rikedomar, det borde alla begripa vid det här laget. Istället för att fortsätta lyssna på alla lögner om ”befrielse” och andra tomma ord.

Detta inlägg publicerades i Krigs o Rättsbusiness. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Terrorist – eller vän?

  1. Pingback: Europas största stridsövningsplats | corneliadahlberg

  2. Pingback: Anmälan mot de ansvariga för Sveriges krigsbrott i Libyen | corneliadahlberg

  3. Pingback: Skjutglada svenskar | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.