Låt föräldrarna bestämma om barnomsorgen

Det är nu ett år sedan jag skrev min första tidningsartikel ”Låt föräldrarna bestämma om barnomsorgen”, nedan. Igår blev jag riktigt glad – över ett förslag från ett parti i sjuklövern för en gångs skull. De har gjort ett förslag av det jag önskar våra små barn och deras föräldrar, innehållet i min artikel!

”Enligt förslaget ska en förälder ha rätt att få ut samma subvention som om man skulle utnyttja kommunal barnomsorg.

KD-gruppen vill att föräldrar i god tid innan perioden med föräldraförsäkring är avslutad ska få välja om de vill använda förskola, annan pedagogisk omsorg eller om de vill använda barnomsorgspengen själva.

Den summan uppgår enligt de beräkningar som gjorts av partiets familjepolitiska grupp till cirka 6.500 kronor i månaden före skatt för barn upp till tre års ålder.”

http://www.dn.se/nyheter/politik/kd-vill-dubbla-vardnadsbidrag

Jag skrev en motion till Landsdagarna i ämnet, men strul på vägen gjorde att den inte kom med, denna gång, men nu hoppas jag att regeringen lyssnar och väljer en människovänlig väg istället för den omänskliga väg de gjort till sin, bl.a. med tanke på Alliansens sjukförsäkringssystem:

”Under förra mandatperioden beslutade Alliansregeringen om en ny sjukförsäkringslag. Denna får utan vidare anses vara det grymmaste som genomförts mot utsatta människor i en civiliserad stat. Lagen tvingade dödssjuka människor att gå ut i arbete med risk att om de inte gjorde detta så förlorade de sjukersättningen och fick inte råd ens att köpa medicin. Det är ingen överdrift att påstå att ingen annan regering i modern tid behandlat sjuka och i många fall dödssjuka människor så grymt.”

Ur ”Sanningen skall göra oss fria” av Olle Ljungbeck.

LÅT FÖRÄLDRARNA BESTÄMMA OM BARNOMSORGEN

Ge föräldrarna frihet att själva bestämma om de vill lämna sina barn på dagis, till dagmamma, uppfostra sina barn själva – eller en kombination. Det skriver Cornelia Dahlberg.

Fördela skattepengarna till barnomsorgen enligt samma princip som dagens skolpeng, det vill säga samma summa skattemedel följer med varje skolelev/barn till valfri skola/barnomsorg. Jag föreslår dock att eventuell vinst alltid ska gå direkt in i verksamheten eller tillbaka till skattebetalarna.

Till skolstart betalas månadsvis en summa direkt till vårdnadshavarna motsvarande snittsumman som i dag betalas som föräldrapenning och till daghemmen. Föräldrarna får frihet att själva bestämma om de vill lämna sina barn på dagis, till dagmamma, uppfostra sina barn själva – eller en kombination.

Vem kan ha något att invända mot att ge föräldrarna reell möjlighet att bestämma över sitt barns uppväxt, i stället för att lägga den makten i politikers händer? Vem känner sitt barn bättre än föräldrarna?

Politiker har hittills visat att de ignorerar vetskapen om att små barns immunsystem bryts ned av att vistas i stora grupper, förutom den psykiska påfrestning detta innebär. 1-2-åringars hjärnor är enligt forskare inte mogna att ta in så stora mängder intryck som sker på dagis. Och barnkonventionen bryter vi glatt emot genom att tvinga barn att vistas på dagis tio timmar per dag.

Ta därför ifrån oss politiker möjligheten till detta maktmissbruk och ge makten direkt till dem det berör, föräldrarna. Varför ska de behandlas som omyndiga? De stora vinnarna på en sådan förändring blir våra barn, både vad gäller den fysiska och psykiska hälsan.

Detta kostar dessutom inte skattebetalarna en krona extra, tvärtom, det skulle till och med kunna bli skattemedel över att satsas på vår tragiskt misskötta psykiatri. En psykiatri som allt fler före detta dagisbesökare har behov av.

Jag är fullt medveten om att detta förslag kommer möta kompakt motstånd eftersom det strider mot den ekonomiska tillväxttanken, som har blivit vår tids mantra: Tillväxt = producera mera = konsumera mera.

Begrepp som så gott som alla ställer sig bakom. Att se till barnens psykiska och fysiska hälsa såvida det kan äventyra den ekonomiska tillväxten tycks knappt tänkbart ens. Men som nyvald till kommunfullmäktige gör jag mig tankar om vems framtid vi egentligen diskuterar så livligt där?

Fokus tycks uteslutande ligga på vår egen närliggande framtid, utan verklig hänsyn till varken våra barn eller vår jord. Vi vispar på ytan för att fasaden ska se så snygg ut som möjligt, det försiggår ett regelrätt spel för gallerierna.

Jag undrar – är nytänkande över huvud taget möjlig inom vårt rigida politiska system, förstelnat av ett byråkratiskt tankemönster som kan få vilken levande varelse som helst att skrumpna?

Min erfarenhet av denna min första tid som politiker är att utgången av diskussionerna inom kommunfullmäktige nästan alltid tycks förutbestämda. Och det oändliga pratandet, kan det komma någonting vettigt ur så mycket prat? När det är lyssna vi behöver lära. Lyssna på vår jord, lyssna på våra barn, signalerna, de trötta ögonen, den bleka huden.

Cornelia Dahlberg 

Detta inlägg publicerades i Barn o Unga. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Låt föräldrarna bestämma om barnomsorgen

 1. Jan Milld skriver:

  Vi är på samma spår, Cornelia! Det här låter som något för mig att få med i del 4 av filmserien ”Genustokerier” – den om barn och moderskap,rubrik ”Bra för vem?”

  Gilla

 2. corneliadahlberg skriver:

  ”Bra för vem?” borde vi fråga oss allt som oftast, så kanske vi kliver ur lämmeltåget på väg rätt ut över stupet. Som sagt, jag är bara tacksam om det får spridning, för våra barns skull!

  Gilla

 3. Lil Thorén skriver:

  Med facit i handen ser ju vi vanliga människor/föräldrar att dagisbarnen far rent illa på dagisen och ibland upptäcks inte detta förrän barnen kommer upp i tonåren.
  Då skadan redan är skedd.
  Har själv alltid sett till att ensam vårda mina barn före lekisåldern vid 6 år och det är inget jag ångrar alls, tvärtom. Men jag fick betala ett mycket tungt pris för detta, då som ensamstående mor är man ju alltid ett villebråd.
  Men jag betalade det priset med tanke på att mina barns skulle få den närhet kärlek och omsorg som jag verkligen kunde och ville ge dem och gav dem detta livsviktiga i ren självklarhet. Så att de inte skulle behöva stressas fram och tillbaks på ett alltför stort, stimmigt och rent virrigt dagis. Där personal tror att de mer vet barns bästa än deras egna föräldrar.
  Dessa vill ju bara omyndigförklara föräldrarna och DET är en fara för barnen istället. Och det har vi ju sett facit på i nu flera decennier.
  Ska barn kunna växa upp till fria personligheter och kunna utvecklas i sin egen takt med en egen personlighet, så måste man i rimlighetens namn ge föräldrarna tillbaks rätten till att få vårda sina barn själva så länge som de egna föräldrarna känner att de gör rätt för sina egna barn.
  Staten gör gällande att det är den som äger våra barn, men INGEN äger något barn alls. Men barnens rätt till sina egna föräldrar är vad som måste upp på agendan och jag är mycket glad åt KD förslag.
  Tycker föräldrar i nutid bör gå ut och protestera enormt tydligt mot denna barnmisshandel som styrande politiker bedriver mot våra barn, vilket är ett rent kriminellt beteende mot alla barn. Det anser jag måste komma fram ännu tydligare och det kan bara de egna föräldrarna göra genom att själva organisera sig mot denna barnmisshandel.
  Ju fler dess bättre! Det brådskar för barnen!

  Gilla

 4. Pingback: BARNPENG (motion 1) | corneliadahlberg

 5. Pingback: ”De unga och otrygga kan förändra världen” | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.