Att åldras i Sverige

Barnpeng igår, äldrepeng idag, även den publicerad för 1 år sedan:

Att åldras i Sverige

På nyheterna för en tid sedan dök bilder från ett svenskt äldreboende upp: Naken, förutom blöjan, går en man längs korridoren. En gammal dam irrar omkring i den sterila och ödsliga omgivningen.

Jag vill nu jämföra med året 1977 då jag arbetade på Beckomberga Mentalsjukhus i Stockholm. Där tillbringade nämligen många av våra äldre sina sista dagar. Till skillnad från Beckomberga var rummen från äldreboendet i nyhetsinslaget i perfekt skick: golv, väggar och dörrar glänste. Beckomberga såg ut som mentalsjukhuset i filmen Gökboet, och liknade för övrigt den filmen i mycket, den med Jack Nicholson i huvudrollen. Till skillnad från Beckomberga så var däremot dagens äldreboende tomt på personal. Vi låser in våra äldre nattetid, utan tillgång till mänsklig hjälp, för att spara pengar! Istället väljer våra politiker att ösa skattepengarna över sig själva och en lavinartad ökning av byråkrater, till deras tjänst, i stat och kommuner!

För att våra trognaste skattebetalare skall få den ålderdom de önskar föreslår jag därför: Räkna ut snittsumman som pensionen och äldrevården idag kostar och låt denna ”äldrepeng”, liksom dagens ”skolpeng”, betalas till varje pensionär och sedan, när man har behov av hjälp, följa varje behövande till valfritt boende. På så vis kan var och en välja om man vill bo i ett hus med glänsande korridorer, eller ett hus med mänsklig omsorg, eller varför inte stanna hemma med hjälp av anhörig eller någon annan.

Vem kan ha något emot att ge våra äldre valfri, och förhoppningsvis värdig, omsorg? Varför ska våra äldre behandlas som omyndiga? Förslaget kostar inte skattebetalarna en krona extra, tvärtom, det skulle t.o.m. kunna bli skattemedel över genom att minska den politiska byråkratin. Förutsatt naturligtvis att vi inte ger politiker rätten att genomföra samma gigantiska kontrollapparat som de håller på att krossa skolan med.

Vi skulle kunna minska byråkratin, som oftast ingen annan än byråkraterna själva har glädje av, även inom sjukvården: Varje sjuk medborgare får under sjukdomstiden en summa/dag baserad på dagens sjukvårdskostnad i snitt, som betalas till den vårdinrättning/behandlare/sjukhus som vårdtagaren själv väljer. Läkarintyg bör räcka, då dessa har minst 5 års utbildning bakom sig och bör kunna skriva korrekta sjukintyg, utan outbildade byråkraters och politikers förvirrade inblandning.

Nu protesterar kanske våra höginkomsttagare:
-”Men vi då, som vant oss vid en bättre levnadsstandard än de andra?”
Lugn, jag vill inte göra det sämre för er, men varför ska skattebetalarna stå för högre ersättning till er än övriga medborgare, som pensionärer eller sjuka gör ni ju lika litet samhällsnytta som alla andra. Teckna istället privata försäkringar, fritt fram att välja! Och samma summa som vi alla idag tvingas betala till Försäkringskassan kan vi då ge den försäkringskassa vi har förtroende för. Den som har förtroende för statliga FK fortsätter naturligtvis att betala dit. Då kanske FK börjar fundera över sin dåliga vana att trampa på sjuka och svaga.

Detta inlägg publicerades i Vård o Miljö. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Att åldras i Sverige

  1. Pingback: Så dödar vi en människa | corneliadahlberg

  2. Pingback: Kommunal äldreomsorg | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.