Nystarts- eller frizoner

Vår integrationsminister talar här för ”Nystartszoner” i utsatta områden, d.v.s. områdena som enligt honom, Erik Ullenhag, ”berikar” oss:  http://debatt.svt.se/2012/02/20/det-maste-bli-billigare-att-anstalla-i-utsatta-omraden/

För snart ett år sedan (11-04-05) läste jag följande i SvD och reflekterade:

”Ekonomiska frizoner kan vända utvecklingen i utsatta storstadsområden.” Som Rosengård i Malmö. ”Men då krävs rejäla skattesänkningar och Sveriges bästa företagsklimat med färre regleringar, utmaningsrätt och fler privata utförare. Dessutom krävs strängare krav på jobbsökande bland socialbidragsmottagare såväl som en nolltolerans mot brottslighet.”

”Bättre integration kräver reformer som generellt gör det billigare att anställa och mer lönsamt att driva företag.” ”Att halvera såväl arbetsgivaravgifterna som kapitalskatten skulle få fart på företagsamheten och skapa arbetstillfällen.”

”ONÖDIGA REGLER OCH BYRÅKRATI MÅSTE AVSKAFFAS.”

”Minskat regelkrångel handlar till exempel om snabbare hantering av miljö- och bygglovsärenden. Hemtjänst, barnomsorg och skolor bör omfattas av utmaningsrätt och därmed kunna omvandlas till entreprenad när anställda eller företag kan bedriva verksamheten bättre än kommunen. Medborgarna ska ha full valfrihet att välja utförare av kommunala servicetjänster. Individ och arbetsgivare bör ha rätt att själva förhandla kring vilka regler som ska gälla vid uppsägning.”

Det låter jättebra! Men varför ska det bara gälla områden som Rosengård i Malmö? I områden där människor ”sköter sig” tvingas du fortsätta lägga tid och pengar på onödig byråkrati. Varför straffa ”skötsamma” medborgare med onödig byråkrati medan andra belönas med att slippa den? Har vi inte nog med exempel på regler som leder till att alla som har råd anlitar en jurist för att utnyttja eller kringgå reglerna? Bostadsministern lyckades få bostadsbidrag o.s.v. Förlorare är som vanligt den hårt arbetande ”lille mannen”.

Jag föreslår istället att vi lägger skattepengarna på att minska vansinnesbyråkratin för ALLA! Ja, varför inte genomföra idèerna ovan för alla?

Li Jansson är ekonom och författare till rapporten ”Så kan svenska frizoner se ut”.

Detta inlägg publicerades i Raseringspolitik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nystarts- eller frizoner

  1. Pingback: Pengar, pengar | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.