HVB – hem

Kom på att jag skrivit om HVB-hem kort innan bloggen stängdes – och som vanligt har summan skattebetalarna tvingas hosta upp för ändamålet stigit under tiden, tydligen med det dubbla i det här fallet! Det verkar som om politikerna tänker:

– ”Det gäller att smida medan järnet är varmt – d.v.s. så länge skattebetalarna sover. Kan vi plocka det dubbla för ett dygn på ett HVB-hem utan att de så mycket som blinkar – varför inte?”

I andra länder protesterar folk på alla möjliga kreativa vis. Svensken muttrar lite, går snällt och sätter sig i TV-soffan – och somnar. Guldläge för den som vill länsa den sömndruckne.

– ”Snart faller korthuset ihop – men då har vi i alla fall lyckats rädda oss med några miljoner var i skatteparadisen, förutom fastigheter och mark här hemma – bra att ha när euron (som snart ersätter kronan) inte är värd något.”

HVB står för Hem för Vård och Boende. Här placeras barn som inte kan bo med sina familjer. Ledamot i socialnämnden och socialutskottet i Vänersborgs kommun har följande erfarenhet från HVB-hem:

Placeringen uppfattades av många barn som en bestraffning och gav i de flesta fall inte någon rehabilitering, utan resultatet blev ofta det motsatta. Många av landets svåra interner har ”vårdats” långa tider på behandlingshem, vilka ofta fungerar som plantskolor för missbruk och kriminalitet.

Samtidigt dyker allt fler kommersiella HVB-hem upp. Vårdkostnaden på ett HVB-hem ligger mellan 2000-6000:-/dygn och barn. Uppdaterat: Den senare summan lär vara det dubbla numer, om det räcker. Årskostnaden för ett barn ligger ofta på över 1 miljon kronor. Antalet placeringar har ökat med 60% sedan 2003. En lönsam affär med andra ord, där numer ensamkommande flyktingbarn får stå för en del av kommersen.

Lönsamt för HVB-hemmen – inte skattebetalarna, som i vanlig ordning får se, om de ser, sitt slit gå till ingenting. Ingenting som gynnar skattebetalarna och deras barn i alla fall. Och fram för allt inte flyktingbarnen, som istället skulle kunna bli ärligt hjälpta med motsvarande pengainsats i form av barnhem och skolor i hemlandet. Så att även de riktigt fattiga barnen fick hjälp, de som inte har råd och möjlighet att ta sig hit.

Se även: https://corneliadahlberg.wordpress.com/2012/04/02/agenda-forsta-april-2012/

Källa. Miljömagasinet 110812

Detta inlägg publicerades i Barn o Unga. Bokmärk permalänken.

En kommentar till HVB – hem

  1. Pingback: Forskning våldsbrott | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.