Studera arbetslöshet – eller skapa jobb

Läser i CKS nyhetsbrev att en NY STOR (= dyr) studie säger att barnfamiljer som har kontakt med socialtjänsten är drabbade av extremt hög arbetslöshet, fattigdom, depression och sjukdom.

Vet vi inte redan att arbetslöshet är förknippat med fattigdom, depression och sjukdom? Hur många studier och utredningar kring temat, år efter år, ska egentligen skattebetalarna behöva stå för?  Det heter att siffrorna ”tycks bekräfta bilden av en ond cirkel”. Hur många gånger ska vi behöva få den bilden bekräftad? Existerar överhuvudtaget en seriös strävan mot förändring för att bryta den onda cirkeln? Nya studier kring samma tema med samma resultat är väl ingen lösning!

Varför inte lägga utrednings-pengarna på att skapa jobb inom förslagsvis äldrevården – så gör ju skattemedlen dubbel nytta i stället för att gå till meningslösa studier. Våra äldre får värdig omsorg och arbetslösa får jobb – och slipper därmed fattigdom, depression och sjukdom. Hur svårt kan det vara?

Istället satsar sjuklövern på fler coacher till arbetslösa:

– ”Hur mår du?”

– ”Hur känns det?”

– ”Jag förstår hur du känner, det är jobbigt att vara arbetslös.”

Skippa skitsnacket och skapa jobb där de behövs för pengarna istället! Räcker det inte med trams snart?

Läser vidare och förvånas:

”De flesta, 80%, i studien klassas dock som arbetarklass eller stående utanför arbetsmarknaden, resterande 20% tillhör mellanklass och det som kallas serviceklass, d.v.s. högre samhällsskikt.”

Vilka värderingar! Arbetarklassen är låg och medelklassen är hög. Är det inte dags att se mer fördomsfritt på klasserna?

Studien görs av FoU-centrum i Linköping i samarbete med CKS och Linköpings universitet. Nya bokstavskombinationer dyker upp i en aldrig sinande ström. Alla ska de ha pengar – rejält med pengar. Det handlar ju om ”fina” jobb. Höga jobb. Inte att byta blöjor på äldreboendet. Lågt…

Detta inlägg publicerades i Samhälle. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.