Sarkofag över Tjernobyl

Igår den 26 april var 26-årsdagen av Tjernobyl-katastrofen i Ukraina. Dagen då en av våra kärnkraftskatastrofer förändrade livet för oöverskådlig framtid för oöverskådligt många människor. Samma dag inleds arbetet med att ånyo täcka kärnkraftverket med en sarkofag. Den väger ca 20 000 ton och kostar ca 1,5 miljoner €.

Kärnkraften som ska byggas ut i Sverige, istället för helhjärtad satsning på förnyelsebar energi såsom solceller, vindkraft, vågkrafti, bioenergi, vattenkraft och all forskning kring nya källor.

Istället ska det satsas på den mest förödande av energikällor tillsammans med övrig svensk förödelsepolitik.

Det kanske ligger i den mänskliga naturen att kunna vakna först när livet framför ögonen ligger i ruiner?

Ur min av Norrköpings Tidningar censurerade politikerblogg 11-04-30:

Hög levnadsstandard

Det har gått 25 år sedan Tjernobyl och för att hedra och uppmärksamma alla offer, och även framtida offer (det fortsätter som bekant att läcka radioaktivitet), så vill jag förmedla lite tankar och info ur Miljömagasinet:

Kärnkraften har givit japanerna deras höga levnadsstandard. Vem drömmer inte om hög levnadsstandard? I Japan har vi sett den drömmen på ett ögonblick förvandlas till en mardröm. Vi kan också se att japanerna av sin regering och sina myndigheter blivit mer eller mindre hjärntvättade till att stoppa undan sin oro angående kärnkraften. Hur ser det ut hos oss? Visst, någon tsunami och jordbävning behöver vi väl inte räkna med, men finns det inga andra risker? Hur är det med solstormar?

I Tyskland har motståndet vuxit kraftigt och i Schweiz överväger man att stoppa all kärnkraft. Där riskerar de väl inte heller någon tsunami eller jordbävning? Och hur blir det i USA när det radioaktiva vattnet når deras västkust?

I Japan har man lärt sig att kärnreaktorer inte kan kontrolleras av människor. En tidsinställd bomb. Vad har vi lärt?

Sverige sämst på miljövänliga alternativ

11-05-23

Sverige är sämst i EU på att satsa på de miljövänligaste alternativen solenergi och energieffektiviseringar. Sverige planerar också för den största ökningen av energianvändning, medan EU som helhet planerar att minska sin, av klimatskäl. Som om det inte räckte öppnar Centern för nästan en fördubbling av kärnkraft.

”Ny kärnkraft är redan nu dyrare än de förnybara alternativen och 2020 beräknas solel kosta mindre än hälften av vad ny kärnkraft kostar.”

Vår regering vill inte heller avskaffa straffskatten på vindkooperativ och bromsar möjligheten att göra egen el i form av t.ex. solceller på taket lönsam. ”Istället låter regeringen kraftbolagen göra storvinster på oss el-konsumenter på inemot 50 miljarder kronor per år.”

Stena Line

11-08-04

Om man vill, finns många möjligheter till grön praktik: Stena Line har utrustat en av sina färjor med 2 vindkraftverk i fören, 8m höga. Med sina propellrar minskar luftmotståndet så att fartygets bränsleförbrukning minskar med 90 ton bunkerolja/år. Vindkraftverken ska producera ström till fartyget motsvarande 4 normalvilllors årsförbrukning av hushållsel.

Vi människor gör av med i snitt 160.000 liter råolja/sekund, enligt Nina Eklund, MM. Med hjälp av kreativitet, fantasi och en gnutta vilja skulle vi kunna åstadkomma mycket, mycket mer, om inte makthavarna strävade åt motsatt håll och stiftar försvårande lagar, trots motsatt prat naturligtvis…

Mer om kärnkraft här i bloggen.

Detta inlägg publicerades i Vård o Miljö. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Sarkofag över Tjernobyl

 1. Feminix skriver:

  Sunt att vara kärnkraftsskeptiker.

  Gilla

 2. corneliadahlberg skriver:

  ”…för 32 år sedan var det någon som beräknade att olyckor skulle hända
  möjligen vart 1000:e reaktordrift år.
  Var ligger snittet nu i den osannolika verkligheten?”
  http://www.folkkampanjen.se/

  Gilla

 3. Pingback: Aktuellt | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.