VÅLDTAGEN, KRÄNKT OCH INLÅST PÅ PSYK

Ytterligare ett exempel på att vårt samhällssystem har kollapsat inifrån medan makthavarna satsar allt på att hålla upp en falsk yttre fasad:

 Ur Aftonbladets ledare av EVA FRANCHELL

 ”VÅLDTAGEN, KRÄNKT OCH INLÅST PÅ PSYK

ULLERÅKER NÄSTA Vården av unga med självskadebeteende har fortfarande enorma brister. Ungdomar hamnar i sluten psykiatrisk vård eller kanske ännu värre inom rättspsykiatrin där de låses in trots att de inte har begått något brott.

19 JANUARI 2013. Samhällets svek

Hur många gånger kan ett samhälle kränka en tonårsflicka?

Nora var en helt vanlig tjej som hade turen att växa upp i en stor villa med sjötomt. Bil, båt och brygga. Som i så många andra prydliga familjer fanns det ändå sprickor i fasaden. Noras pappa slog sin familj.

När hon var 13 började Nora skära sig själv.

Det är Sveriges Radios dokumentära redaktion som berättar den hjärtslitande historien om Nora. I morgon går sista avsnittet klockan 15.03 i P1. Lyssna på det. Det är viktigt.

Inlåst på Ulleråker

Programmet handlar om hur svenskt rättsväsende struntar i brottsoffer. Det är också en skakande berättelse om hur psykiatrin hanterar unga människor. ”Det enda jag kan erbjuda dig är Stesolid”, som en skötare sa till Nora när hon till slut satt inlåst på Ulleråker.

Misslyckandena i svensk politik beskrivs oftast bäst av de enskilda fallen.

I tonåren ville Nora bort från sin familj för att få hjälp med sitt självskadebeteende. Därmed började en lång tid på olika boenden där Nora egentligen inte fick någon hjälp alls.

Självskadebeteendet tilltog och till slut gjorde hon det kanske värsta en kvinna kan göra mot sig själv.

Hon prostituerade sig.

För sex år sedan raggades hon upp av polismannen Göran Lindberg. Han var en stridbar förkämpe för feminismen, hon en trasig tonåring med skärsår på armarna. Ändå band han fast den då minderåriga Nora för att sedan mycket brutalt våldta henne.

Uppraggad av Lindberg

Givetvis var det ingen som trodde på Nora efteråt. Hon hade namn och telefonnummer till flera sexbrottslingar, hon hade till och med Göran Lindbergs dna.

Ändå lades förundersökningen ner.

Göran Lindberg kunde ha gripits tre år tidigare.

I stället var det Nora som låstes in. Hon hamnade på Ulleråker där hon spändes fast. Hon bad upprepade gånger om en kvinnlig terapeut, men chefen för närpsykiatrin i Enköping Ola Gefvert vägrade.

Han påstod att Nora var en av Upplands mest svårbehandlade patienter, ändå vägrade han att skicka henne till en legitimerad terapeut.

Plockade ut en miljonvinst

Ola Gefvert kunde plocka ut en miljonvinst just därför att han skickade Nora till en billig skötare.

Nora försökte ta livet av sig, hamnade i spännbälte och hur det sedan gick får vi veta i P1 i morgon.

Vården av unga med självskadebeteende har fortfarande enorma brister.

Ungdomar hamnar i sluten psykiatrisk vård eller kanske ännu värre inom rättspsykiatrin där de låses in trots att de inte har begått något brott. 

Att samhället inte tog Noras polisanmälan på allvar är alltså bara typiskt.

Sverige är ett samhälle som struntar i sina svagaste ungdomar.

Fotnot: Nora är ett fingerat namn.”

Här kan du lyssna på P1:

http://sverigesradio.se/sida/poddradio.aspx?programid=2332&pid=909

Artikeln: http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article16095672.ab

Tidigare här i bloggen:

https://corneliadahlberg.wordpress.com/2012/04/10/korrupta-psykiatriker/

Detta inlägg publicerades i Vård o Miljö. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till VÅLDTAGEN, KRÄNKT OCH INLÅST PÅ PSYK

 1. robert mourad skriver:

  Man tror ju inte det är möjligt! Finns det människor som skattebetalare betalar lön åt och som då begår helvetes-vanvård mot barn! jo de sant tydligen. Det är bara att vakna ur den djupa sömn. Tack för upplysningen Cornelia

  Gilla

 2. corneliadahlberg skriver:

  I ett fungerande rättssamhälle hade de skyldiga till Noras misshandel omedelbart avstängts från jobbet och ställts inför rätta. Trots att ”Hon hade namn och telefonnummer till flera sexbrottslingar, hon hade till och med (polismannen) Göran Lindbergs dna. Ändå lades förundersökningen ner.” Det finns inget skydd idag. Har du rätt position går du fri oavsett hur vidrigt brottet är.
  Som om djävulskapet inte räckte gör de mäktiga dessutom vinst på offret: ”…chefen för närpsykiatrin…Ola Gefvert kunde plocka ut en miljonvinst just därför att han skickade Nora till en billig skötare.” Äckligt!

  Gilla

 3. vidholdz skriver:

  Jag läser och mår illa – det är så vidrigt och det är bra att det blir belyst men det är för sent att rädda ”Nora” Hon är skadad för livet och de vidriga människor som iscensatt detta helvete är gravt skadade i huvudet.

  Gilla

 4. Robert skriver:

  Nora är dömd för våld mot sjukhuspersonal. Bara så du vet. Hon behöver struktur och regler. Den typen av tycka-synd-om som du står för leder åt skogen för denna typ av patienter.

  Gilla

 5. corneliadahlberg skriver:

  Självklart behöver alla tonåringar, i synnerhet de yngre, struktur och regler, men om det innebär att det är grönt för polisen att våldta Nora och personliga vinstintressen får avgöra vilken behandling – eller utebliven behandling – Nora får, då ser vi helt olika på struktur och regler.

  Gilla

 6. Robert skriver:

  Personliga vinstintressen? Tror du inte att det görs prioriteringar i den vanliga vården? Jag kan garantera dig att en landstingsägd psykiatrimottagning INTE hade gett henne en psykolog alls. Oavsett kön. Inte när hon uppenbarligen inte är i balans. Varför? Därför att det inte fungerar under dylika omständigheter. Oavsett privat eller offentligt driven vård görs det prioriteringar. Återigen behöver Nora struktur och regler. Ola Gefvert må vara hudflängd nu men en sak har han lyckats med och det är att Nora kunna bo i egen lgh med boendestöd under flera månader. Det jämfört med att under Å R ha varit intagen 24/7 på olika psykavdelningar. Nora:s sjukdom är svår. Hennes verklighetsuppfattning är 100 % inriktad på sig själv. Hon tar ingen hänsyn till nån auktoritet. Hon är sin egen läkare.

  Gilla

  • Märit Thorén skriver:

   //Nora är dömd för våld mot sjukhuspersonal, bara så du vet. Hon behöver struktur och regler. Den typen av tycka-synd-om leder åt skogen för denna typ av patienter. Noras sjukdom är svår. Hon har ingen verklighetsuppfattning, är 100% inriktad på sig själv. Hon tar ingen hänsyn till nån auktoritet. Hon är sin egen läkare.//

   Har man på något vis gått till botten med denna flickas problematik? Tagit reda på vad som kan ha hänt denna unga flicka, som har gjort att hon har börjat med ett självskadebeteende?
   Ofta så har den typen av självskadebeteenden en grund i att personen som barn har blivit utsatt för sexuellt övervåld, av en förälder eller annan vuxen bekant till familjen. Hon har ett typiskt sexövergreppat barns beteende får jag fram när jag läser om henne.
   Klart hon blir våldsam och desperat, ingen lyssnar på henne eller bemödar sig med att söka förstå vad hon känner inom sig. Jag ser mer hennes beteenden som att hon kämpar för sitt liv, att hon kämpar för att klara överleva alla sina hemska trauman som hon blivit utsatt för som mycket ung barn/flicka.
   Skrämmande att man kan påstå att en annan människa inte har någon verklighetsförankring. När ska man då kunna tro på denna? Kan sådana uttalanden om en patient missbrukas mot patienten själv sedan? Javisst kan sådana uttalande om en redan nockad och försvarslös person missbrukas. Påstår man sådana saker om en människa så har man med detta uttalande redan ”tejpat för munnen och bundit fast henne både psykiskt och fysiskt” i sin egen fasa och vånda.
   Vilket människoförakt man kan läsa på i och mellan raderna som sign Robert här skrivit.
   .

   Gilla

 7. corneliadahlberg skriver:

  Du tycks känna Nora personligen, det gör inte jag utan har bildat min uppfattning ur informationen i artikeln och i P1. Jag tvivlar inte på att landstingsägd psykiatri inte hade gett Nora en psykolog – deras s.k. vård har jag upplevt under tiden då jag arbetade för dem – det handlade om att ge piller, inte vård.

  Gilla

 8. vitalwakeuphello skriver:

  Hemskt synd om Nora…………..
  Sjukt samhälle! Låter detta hända..

  Feminism är dock obibliskt evils med, som den dumma våldtäkt Polisen, i artikeln.

  God bless all, fix link closer and it works:
  x . co / 13iGi
  AND:
  GOD BLESS, fix link closer and it works:
  alturl . com / xvkzx
  REGARDS JOEL KALL.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.