Lärare

Tur man kan skratta åt en del avarter i vårt krackelerande samhällssystem. För några dagar sedan läste jag att det räcker med 0,1% rätt av 2,0 möjliga poäng i högskoleprovet för att börja lärarstudierna i Svärjes universitet! Hela 30% av studenterna kan ta sig in den vägen. Om du hade varit helt tom i huvudet och konsekvent valt alternativ C i högskoleprovet så kom du upp till fantastiska 0,4%  rätt – rena ljushuvudet alltså bland våra blivande lärare! (Ur DN)

Tror du politikernas skola tar sig ur den spikraka kurvan nedåt? Inkompetenta och outbildade politiker kan förståeligt nog inte tänka längre – men varför inte låta våra lärare och rektorer ta över hela undervisningskedjan istället? – innan 0,1-procentarna tagit över vill säga… Låt politikernas jobb istället vara att se till så skattepengarna fördelas rättvist – till dem som är i besittning av kompetens.

Ur SvT Debatt 11-10-02: ”Rektorer i Sverige tillbringar fem procent av sin tid i klassrummen. Motsvarande siffra för länder som är framgångsrika på skolområdet är 80 procent. Rektorernas närvaro i, och förståelse för, skolans verksamhet är enligt den senaste McKinseyrapporten en av anledningarna till att framgångsrika skolor är just framgångsrika. Framgångsrika skolor har också de bästa lärarna, enligt rapporten, med Singapore och Finland som goda exempel.”

”Enskilda populistiska förslag löser inte skolans problem – vem vågar ta ett större grepp kring skolan och dess styrning?”  säger Samir El-Sabini, ordförande Sveriges Elevråds Centralorganisation (SECO).

Nihad Bunar, professor i barn- och ungdomsvetenskap, säger:

– ”Läraren har blivit en tjänsteprodukt, vars arbetsplats är beroende av att föräldrarna vill köpa undervisningen.”

Äntligen debatteras nu vansinnet med vinstdrivande skolor, vilket bl.a. innebär att låta skattepengar till skolan gå till placeringar i riskkapitalbolag, som låter dem försvinna i skatteparadis. Skatteverket har granskat flera stora riskkapitalbolag och i Dagens Industri kunde man läsa att 10 miljarder skattekronor har försvunnit den vägen – och det är längesedan nu. Är det inte hög tid att avsätta politiker som skapar sådant missbruk av skattemedel? Vid det här laget vet de själva att de sjösatt ytterligare ett uselt system som alla, utom de som lyckas lägga beslag på pengarna, förlorar på – skattebetalare, lärare och inte minst eleverna.

Det finns, som framgår ovan, gott om lediga platser i lärarutbildningen. Det är förståeligt att yrket inte är attraktivt i vårt inkompetentpolitikerstyrda land. Vi skulle kunna vända trenden om politiker slutade lägga näsan i blöt överallt. Detta gäller många områden, inte bara skolan. Många, utom naturligtvis politikerna och deras tjänstemän, inser att deras kontroll är förödande.

Varför inte börja med att ge våra små barn en psykiskt och fysiskt sund uppväxt enligt vetenskapliga forskningsresultat – som säger att små barn stressas av att vistas i stora dagisgrupper, med förödande inverkan både på immunsystemets uppbyggnad och den psykiska hälsan. (Ska snart lämna in motion i ämnet.) Det skulle ge skolan bättre förutsättning att lyckas med undervisningen.

Ordföranden för Lärarnas Riksförbund diskriminerar oliktänkande:

http://richardjomshof.wordpress.com/2013/03/28/lararnas-riksforbund-fortsatter-med-att-utelamna-sverigedemokraterna/

Hon gillar tydligen inte min idè om att ge lärarna större inflytande över undervisningen. Tror hon raserar-partierna som sett till så kurvan pekar stadigt nedåt ska göra skillnad så pissar hon i motvind.

Tidigare i bloggen: https://corneliadahlberg.wordpress.com/2012/01/15/lararrollerna/

Detta inlägg publicerades i Barn o Unga. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.