Vart tar skatten vägen?

Ur Compricer.se 2012-10-17:

”Hur fördelas våra skattepengar (1556 miljarder kronor)? 

PRIVATEKONOMI Hur mycket betalar vi i skatt, till vilka ändamål går skattepengarna och vad kostar vår välfärd egentligen?

1556 miljarder kronor betalade vi i skatt i Sverige år 2011

59 procent av detta var skatt från arbete (kommunalskatt, statlig inkomstskatt, egenavgifter och arbetsgivaravgifter), 29 procent var skatt på konsumtion (mervärdesskatt och punktskatter på t.ex. energi och tobak) och 12 procent var skatt på kapital.

En lön på 55 000 kronor bidrar med 38 000 kronor i skatt

Ett typhushåll (sammanboende med två barn) med en sammanlagd bruttomånadslön på 55 000 kronor bidrar med 38 000 kronor i skatt varje månad. Enligt Maria Ahrengart, ekonom på Institutet för Privatekonomi på Swedbank, så är skatten som syns i lönekuvertet en sak, men om även skatten på konsumtion och arbetsgivaravgifter räknas in blir skatten tre gånger så hög. ”Att veta vad vi betalar för olika samhällstjänster och hur våra skattepengar fördelas är en väg till att öka förståelsen för vad vår välfärd faktiskt kostar”, säger Maria.

Till vilka ändamål går skatten?

Av de 38 000 kronorna som typhushållet betalar i skatt går 7260 kronor till staten (19 %), 13 600 kronor till kommunen (36 %), 7530 kronor till Landstinget (20 %), 9470 kronor till ålderspension (25 %) och 120 kronor går till begravningsavgift.

Största delen av de skatter vi betalar går till att skapa ekonomisk trygghet under tider i livet då vi inte kan arbeta, som när vi är sjuka och under barndomen och ålderdomen. De största posterna dit vår skatt går är till ålderspensionen, landstinget, specialistläkarvården, äldreomsorg samt till grundskola och förskola.

För vårt typhushåll med sammanlagda inkomsten på 55 000 kronor går skatten på 38 000 kronor per månad till bland annat följande:

Statlig skatt
Sjukpenning mm

930 kr

Familj och barn

760 kr

Arbetsmarknad/arbetsliv

700 kr

Hälsovård

600 kr

Utbildning

540 kr

 

Kommunal skatt
Äldreomsorg

2600 kr

Grundskola

2150 kr

Förskoleverksamhet och skolbarnomsorg

1910 kr

Funktionshindrade

1520 kr

Gymnasieskola

1030 kr

 

Skatt till Landstinget
Specialvård, somatisk

3550 kr

Primärvård

1180 kr

Läkemedel (öppenvård)

620 kr

Specialvård, psykiatrisk

610 kr

Övrig hälso- och sjukvård

600 kr

Källa: Vart tar våra skattepengar vägen? från Institutet för Privatekonomi hos Swedbank.

Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom”

http://www.compricer.se/nyheter/artikel/hur-fordelas-vara-skattepengar-1556-miljarder-kronor?utm_source=newsletter&utm_medium=mail&utm_campaign=newsletter20121025

 
 
Här följer några länkar till skattesvinnet vi i Sverige inte får tala om:
Fakta ur  boken Invandring och mörkläggning.
 
 
Ett kapitel ur boken:
 
 
För att kunna skratta, inte bara gråta åt styret – skrolla ner för att se vår svenska polis i en hundrasbefriad framtid:
 
 
 
Vidare ur Jan Millds blogg:

”I Serbien görs informationskampanjer om att alla asylsökande skickas hem igen. Men inga informationskampanjer biter på de chartrade busstransporterna och de ogrundade asylansökningarna. De romer som söker sig till EU vet numera att de inte kommer att få asyl. De reser ändå.

Att söka asyl i Sverige har blivit ett sätt att med EU:s goda minne få betald semester på svenska skattebetalares bekostnad. Människorna från västra Balkan kommer med chartrade bussar som researrangörerna tjänar stora pengar på. Som asylsökande har bussresenärerna från Balkan rätt att bli bjudna på kost, logi och övriga kostnader under den tid det tar att behandla deras ansökan. De kan också passa på att laga tänderna och anlita sjukvården för 50 kronor. Våldsbrott och egendomsbrott kan också kopplas till den fria rörligheten från västra Balkan.”

 
Temaväxel till åsiktsrasismen i svenska kyrkan – ur samma blogg: 
Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vart tar skatten vägen?

 1. oldman94 skriver:

  OBS detta gäller om de 55.000 är EN lön…..två löner på 27.500 ger väsentligen lägre skatter pga årogressiviteten.(~31.500 i.st.f. 38.000)

  Gilla

 2. oldman94 skriver:

  OOPS räknade lite fel…tog med arbetsgivaravgiften på de 55.000 men inte MOMSén…som blir i tvålönerna 10.245 till dvs totalt 41.700…för enlönen blir det 46.000 dvs tvålönerna lönar sig 🙂

  För visst bör vi räkna med arbetsavgivaravgiften osså….

  Gilla

 3. corneliadahlberg skriver:

  Bra du kollar upp! Kontentan är väl ändå – orimlig summa som försvinner i ett stort vansinnesbyråkratihål som inte gagnar ärliga medborgare!

  Gilla

  • oldman94 skriver:

   Absolut min kommentar, om den stämmer, tyder på ett ännu högre skattetryckt än det du redovisar……..

   OKK naturligtvis spenderas/investeras pengarna FEL! För lite till vård, omsorg, skola, osv och på tok för mycket i förlustaffärer och berikande till lycksökare……..
   se bara det som UG visade: Mycket dyrare boende än vad de kommunala lägenheterna skulle kosta……dessutom så betals ju de tomma lägenheterna i kommunerna med skattemedel som inte syns i kalkylen……dvs att bara använda lägenheter isf s.k. flyktingboenden skulle spara hela kostanaden för bostäderna…dvs 400/dag/boende=> 160.000/år/person—-200 personer——–ren besparing 32Miljoner för 200—–överfört till ”alla” 100.000 skulle 16Miljarder sparas och boendena skulle vara bättre lämpade……svindlande slöseri…..

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.