KF 13-12-16: Vårdnadsbidrag

Norrköpings kommun ger inte 1 krona i bidrag till den förälder som väljer att inte placera sitt 1-åriga barn på institution (dagis) – utan väljer att låta det växa till sig i hemmets trygga vrå något eller några år till. Däremot tvingas alla att betala ca 150 000:-/år skattevägen till dessa institutioner – för uppfostran av våra små barn.

I gemensamma motionen Införandet av vårdnadsbidrag kräver vi att föräldrarna i Norrköpings kommun ska ha en liten gnutta valfrihet och få åtminstone 3 000:-/mån (dagisplatsen kostar alltså drygt 12 000:-/mån) för att låta sitt lilla barn få bygga upp sitt immunsystem samt bygga upp en känsla av trygghet inte bara i hemmet utan även i stora världen, d.v.s. stora barngrupper med ständigt växlande personal på institution. 

Kommunfullmäktige avslog som väntat motionen, de gillar inte valfrihet utan anser att våra barn skall tvingas växa upp dagtid på institution, eftersom mamma annars inte kan konkurrera om de alldeles för få arbetena på Arbetsförmedlingen. Enligt kommunalrådet Olle Johansson, ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, så har våra barn aldrig mått bättre än idag. Forskningen visar något helt annat och jag sade ungefär följande ord till majoriteten ledamöter som vill se fortsatt institutionsupppfostran av våra småbarn:

Trots alla larmrapporter om våra barns försämrade hälsa – ADHD-diagnoserna rullar som en lavin genom Sverige, allt mer sömnmedel skrivs ut till våra barn – de är så stressade så att somna naturligt på kvällen blir svårt, den psykiska ohälsan ökar allmänt och självmorden bland barn och unga ökar – trots dessa larmrapporter så kan det rödgröna Norrköpingsstyret inte tänka sig att pröva en ny väg.  

Kommunstyrelsen motiverar sitt förslag till avslag för motionen om ensamkommande flyktingbarn (se igår) med socialnämndens yttrande att man alltid ska utgå från den unges individuella behov och ”att det inte är möjligt att generalisera en grupps behov, det måste alltid göras ifrån varje enskilt barn.”

Tänk så kloka ord! Så tråkigt då att de inte används när det gäller våra barn! Hur kommer det sig att de rödgröna drar alla barn över en kam och påstår att de mår bäst av institutionsuppfostran? Vad är det som upplevs så hotfullt med att ge föräldrarna en liten, om än för liten möjlighet att låta sitt barn växa till sig lite mer i hemmet innan det kastas ut i en stor grupp främlingar?  

Ni vet säkert att forskningen visat att små barns hjärnor stressas av att vistas i stora grupper med bl.a. ständigt växlande vuxna – betänk alla vikarier. Forskningen visar även att små barns immunsystem utsätts för alldeles för stor påfrestning av så mycket främmande bakterier på en gång. Ändå väljer ni att fortsätta trotsa larmrapporterna, fortsätta i samma gamla förödande fotspår. Har ni glömt att små barn är känsliga? 

Om dessa barn vore här inne och kunde tala för sig själva skulle ni garanterat få höra att de flesta vill stanna hemma några år till! 

Motionen:

Införandet av vårdnadsbidrag

FN:s barnkonvention:

Vid alla åtgärder som rör barn, skall barnets bästa komma i främsta rummet.”

Föräldern har huvudansvaret för barnets uppfostran och utveckling.”

Regeringen har infört möjligheten för landets olika kommuner att erbjuda ett vårdnadsbidrag för barnfamiljer genom en maxkostnad på 3 000 kronor (skattefritt) per månad och barn. Syftet med kommunalt vårdnadsbidrag är att öka möjligheten för föräldrar att vara hemma med barn i åldern 1 till 3 år, dvs. två år efter att föräldrapenningen har upphört.

I Norrköpings kommun finns idag möjligheten att välja mellan olika sorters förskolor, exempelvis finns det 28 förskolor som är fristående och vissa av dessa har en speciell inriktning eller profil. Tyvärr har föräldrar i kommunen inte någon möjlighet att istället välja vårdnadsbidrag. Det borde självfallet vara så att Norrköping kommuns barnomsorg anpassas till faktumet att alla barn är olika och därmed också har olika behov. Även om många barn klarar separationen från sina föräldrar på ett bra sätt eller trivs i större barngrupper finns det dem som inte gör det. För dessa saknas det idag ett alternativ.

Sverigedemokraterna anser att det är utmärkt om man kan öppna upp för att familjerna själva får välja om deras barn ska få tillbringa mer tid med sina föräldrar under småbarnsåren. Många föräldrar och barn föredrar detta framför en kollektivistisk och bristande barnomsorg.

Såväl ensamstående föräldrar som föräldrar som lever tillsammans bör ha möjligheten att själva välja omsorgsform åt sina barn. Arbetet med att främja en god uppväxt för våra barn får inte ignoreras och är inte något man bör snåla på.

Tillsammans kan vi främja en utveckling som ger familjerna en större självständighet och ökad valfrihet genom införandet av ett vårdnadsbidrag.

Med hänvisning till ovanstående föreslås kommunfullmäktige besluta:

Att det av kommunfullmäktige budgeteras för införandet av ett kommunalt vårdnadsbidrag och att ett sådant snarast möjligt ska införas i Norrköpings kommun.

Markus Wiechel (SD) Cornelia Dahlberg (SD) Ingvar Våxmo (SD)


3 000:-/mån är egentligen en löjlig summa när man betänker att styrande politiker tvingar dig betala drygt 12 000:-/mån för samma barn på dagis. Mitt förslag på riksplanet är följande:
 

https://corneliadahlberg.wordpress.com/2013/11/09/barnpeng-motion-1/

Detta inlägg publicerades i Motioner, Norrköping. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till KF 13-12-16: Vårdnadsbidrag

  1. Peter Jung skriver:

    Hej Cornelia!
    Du vet liksom jag,varför våra kära och älskade politiker vill ha denna ordning, eller hur?
    Jag går inte längre i resonemanget,resten åvilar Dig som förälder.

    Gilla

  2. Pingback: Folkets motioner… | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.