Var finns Ni nu..?

Av Olle Ljungbeck

Var finns Ni nu, när pöbeln härjar fritt och hindrar ett riksdagsparti och dess enskilda ledamöter att föra ut sin politik? Trots att de gör det helt i enlighet med vår grundlagsfästa åsikts- och yttrandefrihet!

Var finns ni som när risken för Er är helt obefintlig, högljutt basunerar ut att, ”ni är motståndare till vederbörandes åsikter, men är beredda att gå i döden för att de får sägas?

Var finns Ni som säger er hylla principen, ”dialog och åsiktsfrihet är bättre för demokratin än att tysta meningsmotståndaren”?

Kan Er tystnad bero på följande?

För ett tiotal år sedan skrev jag till en av våra mera stridbara och icke köpta professorer. Jag uttryckte därvid min oro för demokratin efter EU-inträdet och varför inte våra statsvetarprofessorer debatterade denna viktiga fråga. Denne – juridikprofessor –  svävade inte på svaret. ”Olle, sa han”. ”Du skall veta, att deras tystnad inte beror på annat än feghet. De är helt enkelt mer rädda om sin karriär än att kritisera det demokratiska förfallet och därmed stå upp för demokratin.

Så är det sannolikt också med dem som är stora i orden när de inte genom sina uttalanden behöver riskera något för egen del.

För den som är något så när insatt i vår grundlag och vårt parlamentariska och demokratiska system är den avveckling av demokratin som skett de senaste 15 – 20 åren inget annat än en katastrof. Ja, när riksdagen 2002 ändrade grundlagen helt i strid med vad som gäller för grundlagsändring hävdade ett antal seriösa kunniga jurister att det inget annat var än en regelrätt statskupp. Även några få riksdagspolitiker hävdade detsamma. Som t ex den framlidne riksdagsledamoten, juristen och ekonomen Björn von der Esch.

För den som hävdar att grundlagen är fundamentet för vår demokrati och därför inte får ändras godtyckligt utan att en eventuell ändring alltid skall följa reglerna, är de riksdagsledamöter, som medverkat till nämnda grundlagsbrott oerhört mycket mer belastade ja rentav brottsliga än vad Sverigedemokraternas företrädare kan anses vara när de på torget för ut sin politik. Men även i denna fråga har medierna gått maktens ärenden och inte på något sätt sökt hävda demokratin och brännmärka grundlagsöverträdelsen.

I dag är det nästan omöjligt att i medierna få in seriös kritik riktad mot massinvandringens problem, hur väl underbyggd och statistiskt säkerställd den än är.

Däremot gynnas t ex vänsterextremister när det gäller att osakligt kritisera t ex Sverigedemokraterna. I dagarna har flera tidningar tagit in insändare från vänsterextremister där man förordar och lämnar förslag på olika tillvägagångsätt för att störa Jimmie Åkesson när han är ute och talar. Bara någon vecka tidigare hyllade dessa tidningar åsikts- och yttrandefriheten!

För mig som nu levt i 82 år och följt den demokratiska utvecklingen nästan från dess födelse känns framtiden oroväckande. Aldrig tidigare under min levnad har konformismen och åsiktsofriheten varit större än i dag. Inte ens under andra världskriget kom den tillnärmelsevis upp till dagens nivå.

Liksom en trädgård alltid måste vårdas om den inte skall växa igen och förkväva det vi vill skall leva. Lika väl måste demokratin, yttrande- och åsiktfriheten ständigt värnas, ja försvaras och stridas för. I dag har det gått slentrian i synen på demokratin. Trots att denna jämfört med tiden fram till 70-talet hela tiden inskränkts skryter politikerna aningslöst om denna. Sanningen är ju i stället att dagens demokrati är formell inte reell. 

Därför måste frågan ställas: ”Finns det inga modiga personer som vågar ta upp striden för demokratin, åsikts- och yttrandefriheten”?

Detta inlägg publicerades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.