”Vad vi ser och vad vi blundar för”

Fått Dagens Samhälle i brevlådan några veckor och tycker tidningen är lika enkelspårigt svart-vitt-tänkande politiskt korrekt som övrig svensk mainstream media. Blev därför glatt överraskad över Lena Sundströms mycket kloka krönika i en bilaga sist, i medlemsmagasinet Dagens Arbete:

Av Lena Sundström

”I flera veckor har jag försökt att sätta mig in i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Så att man inte bara drar till med att Krimkrisen är ett enda stort ”bunkaslagsmål”. Man vill gärna försöka vara lite mer insatt än så.

Det här landet respekterar inte mänskliga rättigheter. Det här landet gör det. Det här landet har nazister i regeringen. Det här landet har det inte. Det här landet respekterar folkrätten. Det här landet gör det inte.

Det här landet håller demokratiska val. Det här landet gör det inte.

Ont och gott. Fel och rätt. Och kanske är det alla filmer man har sett. Kanske är det en känsla av att man ändå vill försöka dela upp världen i svart och vitt. De goda. Och de onda.

Att man i alla fall tar det moraliska ansvaret. En slags låtsaslek där vi inför varandra leker leken att vi dömer omvärlden utifrån samma måttstock. Och att vi har en näringsminister och en försvarsminister som kan ge ett rakt svar på om länder som Kina och Saudiarabien är diktaturer eller inte. Att vi har en utrikesminister som erkänner Västsaharas rätt till självständighet, eftersom Marockos ockupation av landet har varit ett brott mot folkrätten ända sedan 1975. Att vi har en statsminister som ställer kritiska frågor till en amerikansk president på besök, en president som godkänner utomrättsliga avrättningar med drönare, och som håller 160 fångar som aldrig någonsin har fått veta vad de står anklagade för.

Men ni vet det, och jag vet det, att det finns en massa saker som vi väljer att blunda för varje dag. Vi är ett av de länder i världen som säljer mest vapen räknat per capita, 2011 toppade vi listan och 2012 och 2013 låg vi på tredje plats efter Ryssland och Israel. 2013 exporterades var tionde svenskt vapen till diktaturer, och vi har varit med i utvecklingsarbetet av den förarlösa attackdrönaren Neuron som är skapad för att kunna bestyckas med tunga vapen.

Före den arabiska våren var det svenska statliga Rymdbolaget nere och försökte kränga övervakningsutrustning till Libyen så att de kunde övervaka sina flyktingar. Och i våras avslöjades det att Rymdbolagets svenska satellitstationer gör det möjligt för USA att skicka styrsignaler till attackdrönare. Vi har en utrikesminister som satt i styrelsen för Lundin Petroleum när det fördes diskussioner om konfliktområdet Ogaden. Och Telia Sonera fortsätter att tjäna stora pengar i hårdföra diktaturer som använder mobiloperatören för att övervaka och förtrycka sina medborgare.

Så visst. Vi kan dela upp världen i de goda och de onda utifrån vilka som vi anser är skurkstater och vilka som vi anser är stater som vi inte vill ta i med tång.

Men reglerna för vår omvärldssyn påminner oftast mer om reglerna på en skolgård, där allting handlar om att liera sig med rätt personer, mer än något annat.

Det här landet har starka vänner. Det här landet har det inte.
Det här landet har en diktator som stödjer väst. Det här landet har det inte.
Det här landet är en kommunistisk diktatur men de säljer billiga mikrovågsugnar och har billig arbetskraft.

Så ser vår uppdelning ut. Fel eller rätt.

Risken är att man får olika svar beroende på vem och var man frågar.”

LENA SUNDSTRÖM

Detta inlägg publicerades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Vad vi ser och vad vi blundar för”

  1. ladulaas skriver:

    Det är väl ungefär här gränsen för yttrandefrihet går i PK-media: Alla är lika goda kålsupare.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.