Ett förljuget, simpelt, respektlöst och skamlöst skådespel inför medborgarna

Av Olle Ljungbeck

Den påstådda jakten på ryska ubåtar i och utanför Stockholms skärgård handlar främst om två saker. Högre försvarsanslag och anslutning till Nato.

Den perversa propaganda som förts mot Ryssland allt sedan Ukrainakrisen har inte det minsta att göra med att det föreligger något hot mot Sverige eller andra länder i Östersjön från Rysslands sida.

Nej skälet är helt och hållet att få in Sverige i Nato.

För detta ändamål är man från försvarsministerns, politikernas och militärledningens sida beredda  att riskera ett nytt kallt krig. Ja varför inte krigsincidenter.

Det allvarliga är att man i en stat som kallar sig för en demokrati är beredd att ljuga, manipulera, föra medborgarna bakom ljuset och skapa rädsla för att därmed uppnå syften som folket inte stöder.

I stället för att skapa goda grannskapsförhållanden med Ryssland och därmed uppnå förbättrade handelsförbindelser etc –  som är mer än behövligt i ett Europa, som är på väg att slås ut ekonomiskt – ställer man upp på USA.s maktpolitiska strävanden, som enbart är negativa för Sverige såväl som EU.

Det skådespel som dagligen spelas upp för oss medborgare är inget annat än teater. Försvarsmakten har under de senaste 25 åren av påstådda incidenter från Ryssarnas sida aldrig någon gång kunnat visa att det funnits minsta sanningshalt i ryktesspridningen. Med andra ord så är försvarmakten synnerligen duktig på att fabulera men den har inte nått så långt i denna konstart att man lyckats göra ryktena trovärdiga.

Svenska politiker borde vid det här laget kunnat inse att vi tar stora risker genom att alliera oss med USA i t ex internationella krigsinsatser. De vi hittills deltagit i har slutat i fullständiga fiaskon.

Det är helt uppenbart att svenska politiker inte längre har diplomatin som utgångspunkt för en fredligare värld. I såväl Palmes parti som i allianspartierna har krigsivrarna tagit över och spelar nu helt ansvarslöst med freden som insats. De har tyvärr inte tagit till sig vad EU-förespråkarna aldrig glömmer att framhålla som det mest fredsskapande redskapet, nämligen ett starkt samarbete på alla fronter som handel, ekonomi, industri etc etc. Ingen har väl undgått att notera hur oroligt Ryssland är att förlora exportintäkter på minskade gasköp i Europa.

Kanske är det tom så att USA räds ett utökat samarbete mellan EU och Ryssland eftersom man redan nu är på väg att förlora den ekonomiska hegemonin i världen. Ett starkt utökat handels-,ekonomiskt- och industriellt samarbete mellan EU och Ryssland skulle självklart försvaga USA men stärka EU. 

Tyvärr saknar Sverige såväl som EU politiker som förmår inse att utvidgat samarbete med Ryssland också skulle öka konkurrenskraften betydligt mot övriga världen.

Med en försvars- och utrikesminister som verkar sakna förmåga att tänka själva utan går i Försvarmaktens, Natoivrarnas och USA.s ledband tar Sverige stora risker.

Fortfarande ser det ut som att de som kanske mest av alla skall arbeta för en fredlig framtid är de som i störst utsträckning glömt krigen och i stället för diplomati använder sig av maktpolitiska vapen.

I dag finns det en för hela världen gemensam fiende. Förena er alla i stället mot denna – IS.

Annonser
Det här inlägget postades i Gästskribenter. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ett förljuget, simpelt, respektlöst och skamlöst skådespel inför medborgarna

  1. Peter L skriver:

    Ja visst är det vi ser ske ett monument av dumhet, arrogans, översitteri och ansvarslöshet. Hur i hela fridens namn har vår elit kunnat så totalt degenereras ner till närmast infantil brist på mognad och ansvar. Jag måste tyvärr hålla med ett antal skribenter i att Sverige har passerat point of no return. Vad vi ser nu är stormakternas spel för att ta kontrollen över den strategiska landmassa som var Sverige.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s