Var finns de sakliga skälen att hata eller känna oro för Ryssland?

Av Olle Ljungbeck

Det hat, ja krigshets, som nu riktas mot Ryssland kan jag på sakliga grunder inte förstå.

Ryssland har aldrig varit initiativtagare till krig mot Sverige. Däremot har Sverige sedan mer än för tusen år tillbaka härjat i området som i dag är Ryssland.

Mellan 800-1000-talet plundrade och härjade svenska vikingar stora delar av Europeiska Ryssland. Mellan 1285 och en bit in på 1300-talet anföll och inträngde den svenske marsken Torgils Knutsson Ryssland. Han tog sig längst in i Finska viken där han landsteg och försökte stänga ute ryssarna från Östersjön. Svenskarna hade för avsikt att skapa befästningar (och byggde även sådana) för att för framtiden kunna utkräva tull av den sjöfart och handel som var nödvändig för Ryssland.

Tiden därefter har alla krig initierats av svenska kungar.

Trots detta förenade sig Ryssland med Sverige i 1813 års krig mot Napoleon.

Jämför man Ryssland och USA med varandra efter andra världskriget så har USA stått för de ojämförligt största övergreppen mot andra stater. Den som saknar kunskap kan ju bl a studera Sydamerikas historia. Flertalet länder har där utsatts för övergrepp från USA. Panama t ex fick inte själva bestämma över sin egen kanal.

De övergrepp USA utfört mot såväl IRAK, Libyen m fl strider helt mot folkrätten. (Det går inte att försvara övervåldet med att dessa stater var diktaturer.)  Det finns ett antal minst lika komprometterade stater men dessa saknar oljekällor varför de inte är intressanta för USA. Mot bakgrunden av det våld och det kaos som följt efter USA.s övergrepp så borde USA givetvis ställas inför krigsförbrytardomstolen. I båda länderna hade kvinnorna en mycket bättre ställning än i övriga arabstater. Libyen var en välfärdsstat.

Nu råder total laglöshet och ekonomin är slagen i spillror.

Jag försvarar inte Rysslands annektering av Krim och inblandningen i Ukraina. Men jag kan inte heller försvara Sveriges, Natos, USA.s stöd till den Ukrainska ”regering” som tog över då landets president flytt. Den var synnerligen komprometterad med starka  inslag av nazistisk ideologi och minst av allt demokratisk.

Här hade jag åtminstone förväntat mig att Sverige skulle valt den diplomatiska vägen och inte den krigshetsande som med Wallström som utrikesminister alltmer verkar att accelerera.

Ryssland behöver Europa och Europa behöver Ryssland. Konflikten med Ryssland är konstruerad och skapad av andra skäl än att Ryssland skulle vara ett hot mot Sverige och övriga Östersjöländer.

Det är bara att ta en titt på kartan så ser man hur Nato utvidgat sin sfär mot Ryssland efter andra världskriget.

Det är inte av rädsla för att Ryssland skall utvidga sitt område västerut som i dag styr krigshetsen.

USA är på väg att förlora sin maktposition såväl ekonomiskt som militärstrategiskt och gör därför allt för att förhindra att så sker.

Man är otroligt rädd för ett närmande mellan Ryssland och Europa vilket borde vara naturligt och skulle stärka båda parter inte bara ekonomiskt utan på alla områden. Detta vill inte USA till något pris.

Det tragiska är att Sverige och EU har köpt USA.s strategi som enbart går ut på att rädda USA inte Europa.

Jag fasar för en svensk och finsk Natoanslutning som i förlängningen komme att leda till en Natobas i Östersjön, kanske på Gotland. Ingen kan väl hävda annat än att områdena kring Östersjön har varit en av de lugnaste områden i världen efter andra världskriget. Det är bara att jämföra andra likartade områden som präglas av ständiga konflikter och stridshandlingar. Ingen tror väl att en ökad militarisering skulle öka tryggheten. 

Det vi måste arbeta för är att Ryssland inlemmas i den Europiska familjen. En sådan utveckling skulle stärka båda parter och förhindra en stagnation i Europa.

Till slut. Jag accepterar inte att Margot Wallström för mina och andra rysslandsvänners talan genom att påstå att vi är rädda för Ryssland. Då är vi mer rädda för de konflikter USA ständigt skapar och kommer att skapa om de ges baser i Östersjön. En anslutning till Nato kommer att innebära att Sverige ständigt blir inblandad i konflikter skapade av USA.

Annonser
Det här inlägget postades i Gästskribenter. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Var finns de sakliga skälen att hata eller känna oro för Ryssland?

  1. Sofia skriver:

    Olle Ljungbeck, hoppas du får ha hälsan och leva länge så att du kan fortsätta skriva mycket kloka krönikor! Du behövs!

    Gilla

  2. Martin skriver:

    Riktigt bra!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s