Riksdagens beslutsregler

Ur Dagens industri

www.di.se/artiklar/2014/12/6/ledare-andra-inte-riksdagens-beslutsregler/?flik=senaste

”Ledare: Ändra inte
riksdagens beslutsregler

Uppdaterad 2014-12-06 08:38. Publicerad 2014-12-06 08:03

Foto: Henrik Montgomery / TT

DI LEDARE. Regeringen och alliansen vill ändra reglerna så att det ska bli lättare att regera i minoritet. Det ska de låta bli. Av hänsyn till väljarna och demokratin. Och det är fel att påstå att nya regler skulle stärka den ekonomiska stabiliteten.

Efter krismötet på Rosenbad sent i tisdags kväll sa både regeringens och alliansens partiledare att de är beredda att diskutera hur reglerna ska kunna ändras för att underlätta för en minoritetsregering att styra.

Men ska paragrafer hjälpa politiker som inte vill samarbeta? Den som föreslår detta måste ha missförstått parlamentarismens innebörd. Och varför vi har ett proportionellt valsystem som bygger på att mandaten fördelas i proportion till väljarnas röster.

”Ska paragrafer hjälpa politiker som inte vill samarbeta?”

Storbritannien har däremot ett system med majoritetsval i enmansvalkretsar. Det ger starka regeringar och det är mycket svårt för små partier att ta sig in. Många röster blir bortkastade. I Italien får det regerande partiet eller blocket automatiskt egen majoritet, 55 procent av mandaten. Orättvist? Kanske det, men det är ett slags skydd för regeringar som inte har en majoritet av väljarna bakom sig. Inte konstigare än det system som de ledande svenska politikerna säger sig önska.

Ofta talas om att de budgetregler som gäller sedan 1990-talet handlar om att ge skydd åt minoritetsregeringar. Men det är inte syftet; reglerna ska skydda landet mot överbudspolitik. Det ska inte gå för tillfälliga majoriteter i riksdagsutskotten att plussa på utgiftsposter så att hela budgeten därmed skenar iväg. Det är därför som det allra först ska fattas ett rambeslut som sedan inte får överskridas. Det var ett sådant rambeslut som regeringen misslyckades med i onsdags.

Att hela regeringens budget ska skyddas har aldrig varit tanken, det som är viktigt i lagen är att man inte ska kunna manipulera enskilda delar av budgeten (det som de rödgröna och SD ändå lyckades med hösten 2013).

Vi ska inte införa regler som uppmuntrar att partier inte ska tala med varandra. Det ökar inte stabiliteten, bara politikerföraktet.

Risken är uppenbar att mandatfördelningen efter nyvalet blir ungefär som den nuvarande. I så fall är det en tydlig signal från väljarna: Samarbeta över blockgränsen.”

Annonser
Det här inlägget postades i Gästskribenter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s