Politikernas respektlöshet mot grundlagen är författningsvidrig

Av Olle Ljungbeck

Politikernas förakt och respektlöshet mot grundlagen (Regeringsformen) är författningsvidrig och därmed också ett hån mot medborgarna.

Politikernas hantering av regeringskrisen rör sig mer om partitaktik än om respekt för grundlagen.

Självklart handlade också talmannen partitaktiskt genom att inte pröva ett nytt regeringsalternativ med samtliga möjliga partier.

Ur moralisk synpunkt är Löfvens kvarsittande i regeringsställning, trots hans uttalande om att aldrig administrera en annan budget än den egna – förkastligt. Det gör att hans trovärdighet för alltid gått förlorad.

Eftersom inte talmannen tog ansvar borde Alliansen med Sverigedemokraternas hjälp fällt regeringen.

Därefter hade talmannen tvingats sondera möjligheterna att bilda en ny regering. Detta  får inte antas varit omöjligt.

Om det däremot inte lyckats skulle nyval utlysts.

Den situation som nu uppstått innebär självklart negativa konsekvenser för vårt land på många områden. Därför får det anses mycket ansvarslöst att politikerna i första hand handlar partitaktiskt och inte med landets bästa för ögonen.

Ur demokratisk synpunkt får det ett löjets skimmer att sittande regering för oppositionens politik genom att administrera dess budget. Dagens situation kan därför inte jämföras med tidigare minoritetsregeringar som utgick från den egna budgeten men kompromissade med oppositionen och därför fick igenom mycket av den egna politiken. I sådana fall följde man parlamentarismens princip att regeringen regerade med stöd av en majoritet.

Skrämmande är också att dagens statsvetarprofessorer m fl är så politiserade att de inte hävdar grundlagen och statsskicket utan i första hand omsorgen om den egna karriären genom att liera sig med olika partiintressen. Detta framgår inte minst av hur angelägna de är att berätta vilket parti de tillhör. Deras agerande kan knappast kallas strikt vetenskapligt.

Tyvärr är det inte första gången man åsidosätter grundlagens regler. Tiden efter EU-inträdet har inneburit ett stort antal grundlagsbrott. Bl a har man flera gånger ändrat grundlagen utan att först informera medborgarna i val innan första beslut har fattats. Att så skall ske finns angivet både i grundlagen och i förarbetena.

EX.

1.  När Riksbanken 1998 gjordes överstatlig och

     man därvid prioriterade inflationsmålet före

     sysselselsättningsmålet kom det som en 

     total överraskning för medborgarna.

2.  Ännu större överraskning blev det 2002 när

     man ändrade regeringsformen för att kunna

     överföra mer makt till EU utan att behöva

     ”fråga” medborgarna. T  o m Lagrådet för-

     klarade att beslutet stred mot grundlagen.

     Framstående jurister kallade det till och med

     en statskupp.

3.  Godkännandet av Lissabonfördraget skulle

     givetvis blivit föremål för  folkomröstning

     om politikerna respekterat demokratin.

4.  Härefter har ett flertal grundlagsförändringar

     skett utan medborgarnas vetskap. Detta är

     inget annat än ett hån mot lydelsen i Grund-

     lagens portalparagraf, ”All offentlig makt

     utgår från folket”.

Svenska politiker har alltid varit motståndare till en författningsdomstol. Av ovanstående framgår varför. Frågan är emellertid om Sverige utan författningsdomstol kan fortsätta att vara en demokrati. Ett land kan aldrig vara eller bli en rättsstat där de som bryter mot lagen är sina egna domare.

Till medierna skulle jag vilja framföra att de i stället för nyutexaminerade unga ”statsvetare”, som mer pratar känslor och värderingar, byter ut dessa mot erfarna forskare som sakligt uttrycker och informerar medborgarna om vad grundlagen faktiskt menar.

Annonser
Det här inlägget postades i Gästskribenter. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Politikernas respektlöshet mot grundlagen är författningsvidrig

 1. Martin skriver:

  Eftersom grundlagen ändrades så mycket 2010 utan tillstymmelse till diskussion så är inte grundlagen värdelös.

  Poängen med två ändringar och val emellan är ju att medborgarna skall kunna ta ställning till ändringarna och stoppa dem om de är för dåliga. Eftersom det gjordes under tystnad är grundlagen idag illegitim.

  Gilla

 2. Benny skriver:

  ”Demokratin” i Sverige och övriga världen ska vara på EU:s och USA:s villkor. Det visar dina ovanstående exempel på när man flyttade över makten från folket till Bryssel. I Ungern har man upptäckt att man blivit lurad av EU och där håller man på att omvärdera sitt engagemang i EU och i slutändan Nato. Och nu ska Sverige slutligen bli av med sitt oberoende med TTIP-avtalet och medlemsskap i Nato. Då är det definitivt slut med Sverige som fritt land. För att komma dit måste man minska SD:s och andra nationella partiers inflytande i europeisk politik med alla medel. Även odemokratiska som det verkar…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s