Angående skyldighet och förutsättningar för att polisanmäla återvändande personer, som stridit för IS, Al Qaida och andra terrororganisationer

Justitieministern, ”Demokratiministern”, Riksåklagaren (RÅ), Justitiekanslern (JK), Justitieombudsmannen (JO).

Av Olle Ljungbeck

Angående skyldighet och förutsättningar för att polisanmäla återvändande personer, som stridit för IS, Al Qaida och andra terrororganisationer.

Enligt Säpo har sannolikt minst så många som 300 personer lämnat Sverige och anslutit sig till terrorgrupper enligt ovanstående. Av dessa skall ett femtiotal ha återvänt.

I bland annat Örebro kommun planerar man att erbjuda dessa återvändare (som mycket väl kan ha gjort sig skyldiga till grova brott) samtalsterapi och arbete! Skälet härtill uppges vara dels deras traumatiska upplevelser men också ett påstått utanförskap!

För mig är det en självklarhet att gärningar som faller under straffansvar skall beivras av samhället. Därför är jag synnerligen förvånad över att en myndighet planerar ovanstående åtgärder för personer som kan ha gjort sig skyldiga till grova brott, innan utredning om brott genomförts.

Det kan ej heller gagna det allmänna rättsmedvetandet att agera så mot dessa personer (vård och arbete) innan brottsutredning genomförts  och det klarlagts om brottsligt förfarande föreligger. 

Jag vill därför veta vilka förutsättningar som skall föreligga – om vetskap hos enskilda, myndigheter, rättsväsendet finns – att dessa personer stridit för terrororganisationer för att skyldighet skall föreligga för de nämnda att polisanmäla dem.

Jag menar att här måste om minsta misstanke om att brott föreligger innebära ovillkorlig skyldighet att anmäla individen i fråga till polismyndigheten. Andra åtgärder skall givetvis anstå tills frågan om vederbörande gjort sig skyldig till brottslig handling utretts.

Enligt vad som framkommit i pressen har regeringen tillsatt en samordnare som dels skall arbeta förebyggande för att hindra anslutning till nämnda terrororganisationer men också ”rehabilitera” sådan som varit enrollerade i terrorgrupper. Samma skall givetvis gälla i detta fall. Först utredning om brott därefter ställningstagande till andra åtgärder.

I annat fall har rättssamhället abdikerat och det därför inte råder likhet inför lagen. Merparten av Sveriges medborgare skulle starkt ifrågasätta vårt rättsväsende om inte utredning av eventuella brott prioriteras.

Svar önskas från samtliga och gärna även till medborgarna direkt i massmedia. 

Enligt grundlagen har myndigheter skyldighet att ge medborgarna råd men också att upplysa om vad som faller under straffansvar.

Annonser
Det här inlägget postades i Gästskribenter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.