Björklund gjorde rätt

Av Olle Ljungbeck

Björklund har fått kritik för att han inte ville debattera med psykologen Frida Johansson Metso. Det skall han inte ta allvarligt på. Det visar på sunt förnuft. Denna Metso lär arbeta med traumatiserade flyktingar.

Den som läst denna Metsos artiklar i tidningarna måste förstå honom. För den som arbetat med utsatta människor är hennes ”gråt- och tycka synd om jeremiader ”så långt ifrån vettig terapi man kan komma. Självklart skall man visa respekt och medkänsla men därifrån till att bara tycka synd om, rehabiliterar ingen. Snarare får det motsatt verkan så att vederbörande blir mer uppgiven och deprimerad än tidigare.

Hennes yttrande att det är ett stort misstag att ställa alltför hårda krav på stressade och traumatiserade flyktingar är i sig en överdrift.

Antalet icke traumatiserade är ofantligt mycket större varför Björklunds krav måste anses som mycket vettiga.

I viss mån får hennes överdrifter kanske hänföras till hennes ungdom. Men man spårar i detta också bristen på kvalitativt lärande vid våra högskolor. Där, såväl som gällande  Metso är det snällismen och tycka synd om -ismen som är grunden i utbildningen. Det verkligt kunskapsbaserade lärandet saknas numera i alltför hög grad.

Annonser
Det här inlägget postades i Gästskribenter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s