TTIP – internationellt fulhandelsavtal mellan USA och EU

Mail från Skiftet:

”Hej Cornelia

Förra veckan läckte ett hittills hemligt dokument från EU-kommissionen. Dokumentet avslöjar att storföretagslobbyns våtaste dröm håller på att bli sann.

Läckan visar nämligen att lobbyisterna kommer få unika möjligheter att påverka lagstiftningen i framtiden i och med att EU-kommissionen förhandlar med USA om ”regulatoriskt samarbete”. [1]

I denna korta video förklaras vad det innebär för oss medborgare:

Under lång tid har storföretagslobbyn jobbat hårt på båda sidor atlanten för att öka sin makt att forma våra liv efter sitt eget tycke. BusinessEurope ligger på i Europa och amerikanska handelskammaren ligger på i USA.

Nu har de hittat ett sätt: TTIP – ett internationellt fulhandelsavtal mellan USA och EU som kan komma få stor makt över våra lagar och grundläggande rättigheter.

Enligt det läckta förslaget måste EU-lagstiftning först undersökas av företagen i USA och den amerikanska regeringen. De kommer få säga till om lagar som ska skydda vår miljö och vår demokrati är hot mot deras vinster.

Lagstiftning kan kastas över bord redan innan våra folkvalda får se förslagen. Den här filmen från Skiftets systerorganisationer förklarar hur det går till: https://www.youtube.com/watch?v=eAeiQn3oJZI

Men motståndet mot avtalet är enormt runt om i Europa och det växer för varje dag i Sverige. Över 1,3 miljoner européer har skrivit på den europeiska namninsamlingen mot TTIP. Skiftet har nu inlett ett samarbete med denna kampanj och nu tar vi striden på Europeisk nivå.

Idag har 9 900 skrivit under EU-kampanjen i Sverige men 15 000 måste skriva under om Sverige ska räknas i EU:s ögon. Kan du ta en minut och visa EU vad du tycker genom att klicka på knappen nedan?

Tyvärr kan vi inte lägga till ditt och de över 20 000 namnen som har skrivit under vår lista på grund av juridiska skäl. Men över 20 000 gör allt de kan för att tillsammans ta fighten  – både i EU och i Sverige.

Stort tack för allt du gör med att sätta demokratin i rörelse

Med vänliga hälsnigar

Anna och alla i Skiftet-teamet

Källor:

[1] Skiftet, Varför är EU het besatta i att ge storföretagen makt över våra lagar?http://skiftet.org/nyheter/2015/02/varfor-ar-eu-helt-besatta-i-att-ge-storforetagen-makt-over-vara-lagar

Annonser
Det här inlägget postades i Gästskribenter. Bokmärk permalänken.

En kommentar till TTIP – internationellt fulhandelsavtal mellan USA och EU

  1. Ping: Grattis till Islands folk! | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.