Luther

I ett tidigare nummer av Kyrkans Tidning (KT) utvecklar prästen och religionsfilosofen Karin Johansson några tankar kring kyrkans dilemma med nya trenden av andlig träning (t ex yoga) kontra den Lutherska läran.

Hon säger att Luther bl.a. hävdade att människan endast rättfärdiggörs av nåd, oberoende av egna gärningar. Att nästa steg blir att alla goda gärningar är synd. Kyrkan kan inte uttrycka en ”väldig tilltro till människans förmåga”, säger Karin, som varnar för bl.a. individualism och tystnad – dvs avsaknad av förkunnelse. Karin varnar för andlig träning som bara sker i tystnad och som odlar människors individualism.

I senaste nummer av KT fortsätter Elisabeth Gerle, professor och etiker vid Uppsala universitet och Svenska kyrkans forskningsenhet, temat Luther och förtydligar hans budskap: ”Människan kan inte själv göra något för att komma närmare Gud utan det är nåden allena som tar hand om rättfärdiggörelsen.”

Kanske var det Luthers sätt att frigöra sig från alla måsten som kyrkan pådyvlade medeltidsmänniskan – man kan inte själv göra något… Eller så är det ett sätt att fjättra människan vid kyrkan – platsen där du kanske kommer närmast nåden?

Tankarna är i alla fall väldigt främmande för mig – de känns helt enkelt medeltida. Vi har sett groteska medeltida värderingar välla in i landet de senaste åren. Är det inte hög tid att se och lära känna dem som söker hålla oss kvar i förlegade och otidsenliga tankegångar. Dags att sålla i arvet från medeltiden och rikta blicken på vår nutids verklighet och den därur AV MÄNNISKAN SKAPADE framtiden!

Annonser
Det här inlägget postades i Samhälle. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Luther

  1. Ping: – ”Jag är asyl” | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s