Svenskt rättstänk 12

Anledning till rättegång den här dagen är ”Ansökan om undanröjande av ungdomstjänst”. Det gäller en 18-årig kille som gör ett lugnt och trevligt intryck och som sköter skolgången utan anmärkning. Han är tidigare dömd till ungdomstjänst, vilken han till stor del genomfört utan anmärkning, men han slarvade lite med tider och dök inte upp till en del av samtalen med kontaktpersonen på Frivården.

Det är denna kontaktperson som lämnat in stämningsansökan och hon förklarar nu för rätten varför hon vill ha sin klient åtalad. Min spontana tanke vad gäller kontaktpersonen är att jag nog inte heller hade dykt upp till dom där samtalen – eftersom hon ger ett allmänt kaotiskt intryck. Hon inger knappast respekt. Men hon har säkert adekvat utbildning enligt samtliga paragrafer.

Jag förstår att det inte är första gången kontaktpersonen från Frivården kommer till Tingsrätten med sin klient – som kanske bara reagerar sunt? Och varje gång hon tar den vägen kostar det skattebetalarna i snitt några 100.000:- i rättegångskostnader.

Tänk om istället en gnutta sunt förnuft fick råda…

Annonser
Det här inlägget postades i Rätts/krigsbusiness. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s