Svenskt rättstänk 13a

Idag gäller ett av 3 mål en 16-årig kille som druckit starköl i Hörsalsparken. Killen har erkänt och är villig att betala böteslappen på 500:-, men eftersom han inte har betalat ska det upp i domstol och du står givetvis för notan – om du betalar skatt vill säga. Enkla förklaringen till obetalda bötesbeloppet är att hans mamma inte har råd att betala. Rättegången är klar på ca 5 min och resultatet är helt enkelt: Killen döms att betala 500:-

Jag kan förstå att killen dristar sig att öppna en starköl i Hörsalsparken. Där sitter nämligen alkisarna dagligen och super både det ena och det andra, ofta helt öppet. När polisen närmar sig stoppar de slött flaskan under jackan. Polisen har uniform förstås så att flaskorna hinner försvinna och polisen slipper se. Annars vore de nog tvungna att omhänderta med massor av rättegångar till följd. Istället står polisen och snackar lite med alkisarna och så snart konstaplarna vänt ryggen till kommer flaskan fram igen.

När min yngsta dotter gick musikskolan och det arrangerades uppträdanden i Hörsalen så var barnen tvungna att passera alkisarna för att komma in. Min dotter tyckte det var obehagligt och undrade varför inte polisen gör någonting åt det. Jag förklarade varför.

En annan gång på sta`n såg samma dotter en väktare tvinga alkisar göra sig av med alkoholen. Hon utropade:

– ”Titta mamma – en polis som gör någonting!”

Jag fick förklara:

– ”Nej, det är ingen polis, det är en privatanställd väktare. Han skulle nog få sparken om han betedde sig som polisen.”

Det är lika bra de lär sig i tid så de slipper bli mer än nödvändigt besvikna den dagen de verkligen behöver en polis – som gör någonting. Det gäller att hitta någon annan – för det ändamålet, och då betalar vi förstås dubbelt.

Annonser
Det här inlägget postades i Rätts/krigsbusiness. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.