Svenskt rättstänk 13b

Dags för andra målet den här dagen där alla handlar om 16-17-åriga pojkar varav två med diagnos och boende på behandlingshem sedan tidigare. Den tilltalade, med diagnosen autism, slog några slag mot en pojke i klassen så att det ledde till svullnad och mindre sår och han tryckte även en cigarett mot kinden på offret vilket ledde till rodnad.

Eftersom sjukvårdspersonalen visste att det handlade om ett polisärende så röntgades offret fast det egentligen saknades misstanke om fraktur. (Tänker på alla människor som under smärta kan tvingas vänta på en röntgen i många veckor…)

Den autistiska pojken hotade även offret på Facebook:

– ”kommer knulla ditt liv mannen”. När åklagaren frågar vad han menade med det, svarar pojken:

– ”Att förstöra hans liv.”

Åklagaren frågar om han vet innebörden av det, varpå pojken svarar:

– ”Näe, vet inte.”

Vår tilltalade är mycket fåordig och som motiv svarar han att han inte gillar när folk glor på honom. Offret hade kollat snett, blängde – upplevde han. Han störde sig på honom. Han var inte arg, men irriterad när han slog.

Pojken erkänner allt och säger ”ja” till i princip allt åklagare, advokater (offret har också advokat som målsägandebiträde) och domare frågar. Han biter på naglarna och verkar inte förstå innebörden av frågor eller för övrigt av det mesta som sägs.

Rätten läser hela konversationen på Facebook som låter ungefär:

– ”Haha tönt” och det fortsätter i den stilen, fram och tillbaka. Som du ser är det mycket viktiga saker som avhandlas i vår domstol – för en gigantisk kostnad.

Pojken har vid tidigare tillfälle hittat på att han tagit droger och fått behandling för det. Han har även flyttats tillbaka till den vanliga skolan igen – där problemen fanns tidigt.

Han kommer nog dyka upp i Tingsrätten snart igen om han ska fortsätta valsa runt i den byråkratiska snårskogen av inkompetens och paragrafer. Något annat alternativ finns tragiskt nog inte. Trots att det finns en enorm kunskap så tas den inte tillvara eftersom inkompetenta byråkraters hämmande regler tagit över.

I personalian står att föräldrarna inte skulle vara oroliga för sonens alkoholkonsumtion. Pojkens pappa svarar att han och mamman är jätteoroliga för densamma och de förstår inte varför det står så i papperna. Det förstår jag. Papperna skrivs pga tvingande paragrafer och inte pga ett meningsfullt syfte. De flesta med liten inblick vet nog att paragrafernas värld som styr alla våra myndigheter – är ihålig.

Domen blir att pojken ska betala ett ganska högt skadestånd som offrets målsägandebiträde har räknat ut. Pojkens advokat gör i princip ingenting för att försvara honom. Han får bra betalt ändå, av dig.

Annonser
Det här inlägget postades i Rätts/krigsbusiness. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.