Svenskt rättstänk 22

Förhandlingarna i Norrköpings Tingsrätt den 12 mars 2014 består bl.a. av 7 trafikförseelser. Av dem leder 6 till fällande dom, vilket innebär att de dömda åläggs betala exakt samma summa som polisen skrivit ut på plats. Rättegångsnotan står Herr och Fru Skattebetalare för (i snitt som sagt några hundra tusen kronor). Ett åtal ogillades, vilket är mycket ovanligt eftersom rätten oftast dömer enligt polisens vittnesmål.

En del av dem som vägrar betala böterna struntar i att dyka upp i Tingsrätten. De behöver ändå inte betala något extra så vem bryr sig. Det är som sagt du som betalar. 

Vi börjar med Karim Danho som inte vill betala böter för att ha kört utan bälte. Han säger att han brukar köra med bältet under armen i sta´n, men tar på det korrekt när han kör utanför sta´n.

Polisvittnet som är kallat till rättegången säger att Karim vägrat skriva på ordningsboten och att han sagt att han inte kommer betala några böter även om han fälls i domstol.

Domen blir 1 500:- i böter, d.v.s. samma summa som på plats. Denna historia lär sedan bli ytterligare kostsam för Herr och Fru Skattebetalare eftersom den hamnar hos Kronofogden om Karim gör som han sagt till polisen.

En annan av förhandlingarna gäller körning mot rött. Suad Kaltak berättar för oss att han bromsade när ljuset slog om till gult men att han inte hann stanna vid trafikljuset och därför fortsatte färden över övergångsstället samt korsningen – mot rött enligt polisen.

Suad menar att ”alla är vi människor och kan ha gjort fel – jag kan ha gjort fel och polisen kan ha gjort fel”. Suads kompis Samir, som satt bredvid i bilen och vittnar, säger att ”även om det varit rött så hade ingen kunnat stanna.” Hm.

Domen blir 3 000:- i böter, som polisen sade på plats, och rättegången betalar du.

Nästa åtalade, Adis Bihorac, dyker inte upp till rättegången. Även den gäller en bilbältesförseelse och eftersom det visar sig vara oklart hur Adis har blivit kallad av de anställda på Tingsrätten så måste rättegången göras om. Men det spelar väl ingen roll att du betalar för två?

Inte heller Georgi Kochov dyker upp till rätten, för körning mot rött, men döms ändå enligt åtal, dvs 3 000:- och du betalar resten.

Folke Jonsson åtalas för hastighetsöverträdelse enligt mätinstrument (fartkamera) och påstås ha kört 78km/tim istället för 70km/tim! Han frias dock eftersom vittnet som vid samma tidpunkt hade Folkes bil i sin verkstad intygar härom.

Folke blir åtalad för första gången i sitt 76-åriga liv och erbjuder sig betala böterna à 1 500:- – ”ifall det är det ni är ute efter”, men han anser att rätt ska vara rätt: En bil i verkstad kör inte för fort. Jag håller med.

Annonser
Det här inlägget postades i Rätts/krigsbusiness. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Svenskt rättstänk 22

 1. Benny skriver:

  ”Rättssystemet” i Sverige är en kassako för tiotusentals jurister, poliser, domare m.m. Det finns absolut inget intresse i denna grupp att se till att brottsligheten minskar, tvärtom med slappa regler ser man till att brottsligheten är på en hög nivå. Allt för sysselsättningen och de egna jobben, som dessutom är välbetalda. Detta borde ju inte förvåna någon som studerat den svenska ”rättsapparaten.

  Gilla

  • corneliadahlberg skriver:

   Jag blev riktigt upprörd när jag med tiden fick upp ögonen för hur det fungerar. Anledningen var att jag ”råkat” bli politiker, hade ingen aning om hur korrumperat vårt system är och vill därför upplysa om min nya, vidriga erfarenhet…

   Gilla

 2. vidholdz skriver:

  Precis Benny – nu är det dags att höja böterna för de som inte orkar lyssnar när de uppenbarligen brutit mot lagen och polisen har klara bevis d.v.s de har tagits på ”bar gärning” – lägg in alla kostnader som rättegången medför för oss andra medborgare för de som struntar i att – trots att de är skyldiga dyka upp eller käftar emot. Nu får det sannerligen vara slut på rättsrötan och slappheten mot uppenbara lögnare som tror att de kan komma undan. Tänk att Folke Jonsson iallafall slapp böter hurra!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.