Svenskt rättstänk 23

Under mina år som politiker och därmed även som nämndeman blev jag så fascinerad över våra politikers fördelning av våra skattemedel att jag även denna dag tar upp ett mål som handlar om det oerhörda brottet –  Ej använt bilbälte. Jag tänker på den genomsnittliga skattefinansierade kostnaden av en rättegång á några 100 000 kronor kontra samhällsbesparingarna inom äldrevården där våra anställda avskedas och blir arbetslösa, för att politikerna ”måste” spara. Eller på våra daghemsbarn där personalen stressar sig sjuk för att det ”saknas pengar” till att anställa arbetslösa lämpliga personer för att ge våra barn en värdig uppväxt.

Dagens åtalade accepterar inte heller böterna han tilldelats på plats – 1 500:- för ”ej använt bilbälte”. Polisen som utdelade böterna hörs som vittne och det talas om att kanske även den kvinnliga poliskollegan senare ska kallas som vittne eftersom den åtalade menar att hon sagt att han hade bältet på sig. Den åtalade har tolk men förstår tydligen vad poliserna säger. Som tur är för dig Herr och Fru Skattebetalare, avstyrs dock komplikationen av att kalla in ett extra vittne – annars hade det kunnat bli en rättegång till av det oerhörda brottet.

Den åtalade befinner sig inte i rätten för första gången. När tolken översätter smidigt samtidigt som åklagaren talar, stoppar vår klient flödet och kräver att tolken talar EFTER att åklagaren har slutat tala! Det drar alltså ut ytterligare på tiden, han har rätt att kräva, men du står som vanligt för notan hur långdragen eller ofta rättegången än blir.

Plötsligt börjar den åtalades fru i åhörarbänken lägga sig i och förklarar att hennes man har svårt att fokusera när det pratas så mycket. Och ibland får tolken påminna den åtalade om att han talar svenska – han bör ju tala sitt hemspråk, eller hur? Vad ska man annars med kostsam tolk till…

Annonser
Det här inlägget postades i Rätts/krigsbusiness. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s