Svenskt rättstänk 26

22-årig kille befinner sig på Skogsröjet, en ökänd öltät rockfestival utanför Finspång som brukar leda till att fyllon senare hamnar i Tingsrätten. På Skogsröjet, tillsammans med kompis men utan föräldrar, befinner sig även 14-årig sminkad tjej med praktfulla väl synliga bröst sittandes bredvid åklagaren denna dag i Tingsrätten. Hon raggar upp 22-åringen och vill ha sex, berättar hon. Killen var så full mitt i natten andra dagen på festivalen att han knappt minns någonting, men minns att han svarade:

– ”Du ser inte så gammal ut så jag vet inte om jag vågar.”

14-åringen svarade – ”det är lugnt, det är lugnt” och frågade den unga killen om han var kåt för hon ville se hur långt hon kunde gå. Hon var upphetsad och berättar att hon tror att det var hon som tog initiativet och att båda ville ha sex. Han hade kalsonger på sig tills hon frågade om han ville att hon skulle suga av honom. Och det ville han, man kanske inte tackar nej i befintligt tillstånd. Att barn ränner omkring i sådan miljö utan sina föräldrar var nog inte vad han förväntade sig.

De hade aldrig samlag, men killen erkänner sexuellt umgänge så långt det nu gick och är mycket ångerfull. Han säger att han själv föraktat sådana som har sex med barn – ”och nu är jag själv en så´n”. 14-åringen förstod att han var full och inte riktigt visste vad han gjorde.

Brott som detta föredrar åklagaren i Norrköping att ta upp. Denne åklagare ville döma den unga killen till fängelse! Han hade just avslutat en yrkesutbildning och hade troligen haft sin framtid på den svenska arbetsmarknaden förstörd – om inte hans duktiga advokat Mikael Abrahamsson räddat sin mycket ångerfulla klient.

Återfallsbrottslingarna blir sällan dömda till fängelse, de med en lång rad punkter i belastningsregistret. Kanske för att snabbt kunna föda svensk rättspersonal med höga arvodena i domstolen igen? Men när det gäller en insiktsfull, ångerfull och ung förstagångsförbrytare så vill åklagaren slå till, hårt.

Som tur är blev domen friande, tack vare Mikael Abrahamsson.

Annonser
Det här inlägget postades i Rätts/krigsbusiness. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s