Rapport från äldreboende‏

Några bekanta som arbetar inom äldrevården gav följande lilla verklighetsbeskrivning över en fika. Jag lovade att inte avslöja namnen på dem eller på äldreboendet i Norrköping. De är rädda att få sparken.

Besparingskraven gör att bara den billigaste maten som går att hitta får köpas, på Netto. T.ex. får våra äldre dricka lightsaft sötad med den skadliga kemikalien aspartam, istället för juice. Halva ägg serveras och i princip ingenting ”onödigt” som skulle kunna glädja den som väntar på döden får inköpas.

Våra gamla får helt enkelt inte kosta. Däremot har den som inte äter fläskkött rätt att kräva specialkost i form av halalslaktat kött. Du får däremot inte kräva att få juice istället för aspartamhaltig saft, eller ett helt istället för halvt ägg p.g.a. hunger. Enligt personal så är många boende undernärda, d.v.s lider av näringsbrist.

Personal föreslår att vi borde byta ut maten i fängelserna och ge den till pensionärerna istället. (Du kan säkert räkna ut vilka våldsamma oroligheter som skulle bli följden på våra anstalter om internerna tvingades äta den fattiga pensionärsmaten istället, min anm.)

Ofta är våra äldre dessutom övermedicinerade (vilket är svårt att sätta stopp för eftersom det innebär storvinst för läkemedelsföretagen, min anm.). Dementa blandas med icke dementa vilket blir mycket arbetsamt för personalen då oroligheter uppstår. Dementa kräver naturligtvis mer vård än icke dementa.

Personalen i Norrköping går på knäna p.g.a besparingarna, men undersköterskorna vågar inte säga ifrån av rädsla att mista jobbet. Man måste gilla läget. Nattetid tvingas personalen springa mellan våningsplanen eftersom personal på varje plan har sparats bort.

För att orka jobbet måste man emellanåt sjukskriva sig. Alternativet är att gå i väggen.

Annonser
Det här inlägget postades i Vård och miljö. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s