AF (Always Fucking)

Ideella föreningen MagMa blev godkänd av Arbetsförmedlingen (AF) i Norrköping som anordnare av sysselsättningsplatser (s.k. Fas 3) och startade verksamheten för ett år sedan. Fas 3 innebär att man varit arbetslös länge och placeringen är sista stationen i det svenska systemet av utanförskap – så länge du väljer eller orkar att alls vara kvar i systemet.

Fas 3 innebär att den arbetslösa skall sysselsättas 8 timmar varje dag med något som inte får likna ett riktigt arbete. Undantaget är vissa etablerade anordnare såsom Myrorna i Norrköping, som kontinuerligt serveras gratisarbetare från AF. Myrorna har avskedat fast anställd personal för att istället kunna utnyttja de långtidsarbetslösa som gratis arbetskraft och samtidigt få betalt från skattebetalarna för gratisarbetet.

Efter några månader växte MagMa:s antal deltagare till 9. Flera deltagare har berättat att många av Norrköpings Fas 3-anordnare med långt fler deltagare ofta erbjuder en daglig tillvaro av att göra så gott som ingenting. Några kollar Facebook, någon kollar porrfilm, andra stannar helt enkelt hemma. Jag har hört att anordnare brukar ha sina respektive handläggare på AF som ser till så att det alltid fylls på med nya deltagare när det är dags att avsluta sin lagstadgade tid av ”sysselsättning”.

Du vet kanske att en anordnare i dagsläget får drygt 4 000:-/månad för att hysa en deltagare och kan då räkna ut vilken fin inkomst det blir med ca 50 deltagare. Drygt 200 000:-/mån är inte dumt och man vill gärna att businessen flyter på. Den röd-gröna regeringen ville visa sin ”humanism” genom att sänka beloppet med några 100-lappar per månad.

Från olika håll har jag hört att pengar betalas under bordet för dessa handläggares tjänster. Det kan inte vara tillfredsställande att arbeta på en myndighet som ger sig ut för att förmedla arbeten men i verkligheten i princip inte förmedlar annat än kontroll och rent paragrafrytteri. Upplevelsen av dubbelmoral uppifrån AF:s chefer, av meningslösa och direkt idiotiska ständiga systemförändringar inom myndigheten på order av politikerna leder nog lätt till korruption även bland underhuggarna.

Vi blev flitigt kontrollerade av AF under månaderna som anordnare och innan jul dök även chefen för Fas 3 upp tillsammans med sin underhuggare som kontrollerat MagMas verksamhet några gånger tidigare. De ville åter gå igenom vårt schema för deltagarna. Varje morgon började med en timmas avslappningsövningar, Yoga eller Eurytmi. Detta gillades inte av kontrollanterna eftersom de ansåg det vara friskvård. Föreningen MagMa har aldrig betalat en handläggare under bordet eller på annat sätt fjäskat för AF för att komma åt skattemedlen.

Enligt regeringens paragrafer har Fas 3:arna rätt till max 2 timmars icke schemalagd friskvård per vecka. För att nu tillmötesgå AF i Norrköping ändrade vi schemat till bara 1/2-timmes Eurytmi per dag. Jag förklarade för kontrollanterna att Eurytmi inte är friskvård utan att det är en rörelsekonst. Detta ogillades dock starkt och vi fick senare i AF:s avslagsmotivering till oss som anordnare veta att vi inte gått AF tillmötes med förkortad friskvårdstid på schemat. Den uppgick till så mycket som 30 min för mycket per vecka.

Nästa problem som AF efter noggrann analys funnit i vår verksamhet var att vi erbjöd 2 timmars undervisning varje dag. Kompetenshöjande inslag fick enligt paragraferna uppgå till max 25% av sysselsättningsdagen och i vårt fall blev det alltså exakt 25% (2 timmar av 8) och det fick vi veta var på gränsen till för mycket. Även här gick vi AF till mötes och sänkte den kompetenshöjande tiden till 1 1/2 tim/dag, men det lyckades de visst inte uppfatta i sin nya analys efter att jag skickat in begärda 12 filer för analys bestående av personliga scheman och projektbeskrivningar för samtliga deltagare samt gemensamt schema. Bara så du vet vad dina skattepengar går till vad gäller AF…

AF:s kontrollant fällde under ett av sina besök en kommentar som klingar efter:

– ”Det hade varit enklare för oss (AF) om ”dom” (Fas 3:are) hade gjort koppar istället.”

Han menade sådana man dricker ur och jag funderade på att lägga om hela verksamheten och istället låta ”dom” måla koppar dagarna i ända, för att innan stängningsdags tvätta bort hela skapelsen så att ”dom” kan börja från noll igen morgonen därpå. AF hade säkert jublat. I varje fall hade nog chefen och hennes underhuggare sluppit problem med vår verksamhet på det viset. Förutom att vi varken har rätt PK-åsikter eller rätt etnicitet enligt normen för att kunna ”slinka igenom” med att inte följa regelverket.

I sammanhanget får jag nämna att 8 av våra 9 deltagare hade invandrarbakgrund varför vi satsade en del tid på övning i svenska, enligt deltagares önskemål. Upplägget därmed kritiserades också av AF och ytterligare ett problem dök upp när jag berättade för kontrollanten att mina ambitioner var att försöka inspirera deltagarna till att exempelvis starta eget företag. I min enfald trodde jag att AF i Norrköping uppskattar om anordnaren lyckas med att få deltagare i riktigt arbete. Men NEJ det fick jag absolut inte göra eftersom det tillhör en annan paragraf – som heter Starta Eget.

AF i Norrköping arbetar med andra ord systematiskt på att Fas 3:arna ägnar dagarna åt meningslös sysselsättning. Det får absolut inte handla om ett riktigt arbete eftersom vårt kapitalistiska system skulle få problem med konkurrensen då. ”Dom” där nere ska bara sysselsättas av ”oss” här uppe, ”vi” som är bättre enligt gängse PK-tänk. Hur skapar man annars nya slavar? Förutom genom massinvandringen förstås som leder till att de kapitalstarka arbetsgivarna fritt kan välja och vraka och avskeda bland överflödet av okvalificerad arbetskraft.

Chefen sade vid ett tillfälle under sitt ganska långa besök att ”det kan verka LITE byråkratiskt”. Jo, du har rätt och min fråga till dig är: Hur känns det att behandla människor på det här viset? Sover du gott om nätterna? Samma fråga vill jag naturligtvis ställa till den omkring-rännande kontrollanten. Han är handläggare till en av mina vid det här laget f.d. deltagare som varit arbetslös större delen av sitt liv, samt inskriven på AF i Norrköping lika länge. Varför har du inte förmedlat ett enda arbete till denna man? Är inte det din uppgift, egentligen?

Resultatet av våra månader som anordnare var att 2 av 9 deltagare övergick i riktigt arbete. När jag frågade kontrollanten om inte det resultatet är ganska bra ändå, så kom svaret blixtsnabbt:

– ”Sådan statistik ägnar vi oss inte åt.”

Det har vi nog märkt – att förmedling av arbete är det sista ni tycks fokusera på! Själva har ni lyckats armbåga er fram till en tjänst och på vägen trampat ner många förtvivlade konkurrenter, det kanske är meningen med ert liv? Så vill etablissemanget ha sina slavar.

Några dagar innan kontrollanten kom med det stora kuvertet med AF:s uppsägning av vårt avtal blev vi av samma AF inbjudna till Anordnarmässan för alla Fas 3-anordnare som vill ragga ny inkomst (nya deltagare). Kontrollanten ringde efteråt upp mig och frågade barskt varför vi hade varit där. Två av våra deltagare som under tiden blivit aktiva i föreningen MagMas styrelse var engagerade i vårt deltagande på Anordnarmässan. Jag svarade förvånat att vi var där eftersom vi blivit inbjudna av AF. Först trodde han mig inte, men när jag föreslog att visa upp inbjudan så var han ointresserad och menade att det hade begåtts ett misstag med att bjuda in oss. Ingen ursäkt för vårt onödigt utlagda arbete eller omkostnader.

Avslutar med att berätta att samtliga deltagare som var närvarande dagen då ett protestbrev skrevs till AF för deras nedstängning av oss som anordnare – skrev under brevet och några lämnade det personligen till AF (Always Fucking).

Brevet ”dom” skrev under, men underskrifterna har jag tagit bort.

Vädjan till AF.

Angående ideella föreningen MagMa

Vi är bestörta över att den hittills mest inspirerande sysselsättningsplatsen nu sagts upp av er.

Flera av oss har lång erfarenhet av olika Fas3-anordnare där vi bara suttit med meningslös sysselsättning. Här har vi fått insikt i föreningslivet och några av oss har börjat engagera oss i det på vår fritid. Vi har kunnat varva våra dagar mellan kreativa sysslor som målning, skapande av musik i nya musikstudion mm – till att känna oss engagerade i de stora samhällsfrågorna såsom miljöarbete, ekologisk odling mm. Socialt engagemang har genomsyrat verksamheten.

Genom verksamheten här har vi fått mer kontakt med omvärlden samt ett bredare tänk i hur vi kan komma i arbete. 2 av 9 deltagare har kommit i arbete under de månader AF har tillåtit MagMa som anordnare. Genom våra samtal har vi blivit inspirerande till ett nytt sätt att tänka som lett till fler arbetsidéer. Vi har i dessa samtal kunnat hjälpa varandra.

Flera av oss har bristande kunskap i svenska och har genom samtalen fått god hjälp att öva vår förmåga i det nya språket. De som kunnat språket har haft möjlighet att hjälpa dem som haft behov. Om dessa samtal har varit anledningen till uppsägningen så är vi beredda att istället engagera oss mer i andra sysslor som tex loppisverksamheten. I dagsläget handlar denna om att laga gamla eller sy nya plagg mm i syfte att skänka till behövande. Vi har donerat till uteliggare och andra hjälporganisationer.  Återvinning är viktigt i föreningens mål.

Även om det är en kort tid vi har kvar här så vill vi bevara möjligheten att utvecklas här. Vi känner oss diskriminerade och hoppas att AF omprövar sitt beslut.

Andra anordnare har verkat mest intresserade av att få in pengarna vi som är utsatta genererar. Här har vi inte fått den känslan eftersom pengarna inte används till en stor lön utan vi har märkt att de investeras i verksamheten.

Detta inlägg publicerades i Norrköping. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till AF (Always Fucking)

  1. Pingback: Är det därför ingen bryr sig? | corneliadahlberg

  2. Pingback: 5 ARBETSFÖRMEDLINGEN | corneliadahlberg

  3. Pingback: Nieårskrönika | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.