Svenskt rättstänk 27

Grov stöld är dagens brottsrubricering i Tingsrätten. 20-årig kvinna från Bulgarien på ”tillfälligt” besök i Sverige går med sin kompis in och ut ur Ica-butiken i centrala Norrköping ett antal gånger, utan att handla någonting. Personal fattar misstanke och är vaksam. Sista gången ut visar det sig att kvinnan under sjalen har gömt den snart 90-åriga svenska damens väska med plånbok, körkort och nycklar. Damen, som är stamkund i butiken, upptäcker stölden, meddelar personal som springer efter tjuven, lyckas få fatt i bulgariskan, lyckas få henne att följa med till butiken igen och damen får tillbaka sin väska.

”Lyckligt slut” kan vi ju säga – denna gång. Hur ser då svenskt rättsväsende på tjuvens som det visar sig rutinerade framfart?

Kvinnan har de senaste 5 åren farit genom Europa på stöldturnè:

* Åtalad och straffad med bl.a. fängelse i Tyskland ca 4 gånger.

* Förekommer 3 gånger i danskt brottsregister för stöld med fängelse, utvisning och återreseförbud som påföljder.

* Dömd till böter för stöld i Norge och ertappad på gränsen mellan Sverige och Norge tillsammans med sin far.

* Även Italien har drabbats av hennes – eller deras – framfart.

Eftersom det inte är klart om den drabbade damen höll i kundkorgen med axelväskan eller tillfälligt ställt den framför sig, så anses brottet inte lika allvarligt och straffvärdet sänks. Svenskt rättsväsende snärjer in sig i hur många möjliga och omöjliga nästintill obegripliga (för en människa i besittning av förnuft) regler som helst. Domarens jobb innebär att hålla reda på alla dessa då de utgör grunden till påföljden.

På frågan hur tjuven tog sig till Norrköping svarar hon att hon kände en turk i Malmö som skjutsade henne hit. Vad tror du denna rutinerade tjuv fick för straff och vem betalar?

Förutom rättegångskostnaden måste skattebetalarna betala för häkte och fängelse i 3 månader (flera tusenlappar varje dag) och sedan blev domen utvisning under 2 års tid, inte 5 år eftersom vi är med i EU och det därför inte får vara lika strängt. Efter 2 år är tjuven alltså välkommen hit igen och kan fortsätta plocka av våra äldre deras tillhörigheter, tills hon eventuellt blir ertappad vid något av alla tillfällen. Under tiden finns ju många andra länder att välja på i EU.

Ut ur EU = bli av med fler brottslingar.

(Akt B 251-12, 12-01-31) 

Annonser
Det här inlägget postades i Rätts/krigsbusiness. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s