Svenskt rättstänk 30

Följande mål berörde mig starkt.

Syster har anmält sin bror för misshandel vilket styrks av foton på skadorna. Brodern erkänner och intygar även att han var alkoholpåverkad. Systern meddelar under rättegången att brodern tidigare varit orsak till hennes mans död, vilket dock inte finns kvar i belastningsregistret. Det kan betyda att han dömdes för vållande till annans död – vilket tas bort ur belastningsregistret efter 15 år. Ingen mer än systern vet och ingen hänsyn får enligt regelverket tas till det makabra förhållandet, trots att brodern nu misshandlar systern och tidigare är dömd för våldsbrott flera gånger, bl.a. misshandel.

När jag ser och lyssnar på brodern ser jag en uppgiven man i mycket dåligt skick. Han har inte tänkt sluta dricka säger han och därför är behandling uteslutet. Åklagaren yrkar som straff på normalgraden av misshandel medan advokaten yrkar ringa misshandel. Det leder väl till fortsatt in och ut ur finkan några månader i taget tills kanske nästa människa får sätta livet till. Jag skulle inte vilja möta den här mannen ensam på gatan en kväll.

Undrar hur systern känner sig. Det var en dum fråga, vi vet nog hur systern känner sig, jag kan se det på henne och hon vet nog lika väl som vi att hon i Rättssverige inte har mycket skydd att hämta.

Under rättegången fokuseras som vanligt mycket på om näven var knuten eller öppen vid slagen mot hans syster, det är oändligt viktigt i svensk rättspraxis. Lägre straff nämligen om handen var öppen…

Annonser
Det här inlägget postades i Rätts/krigsbusiness. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s