Svenskt rättstänk 33

För några månader sedan satt tilltalade Petri i Tingsrätten i samma ärende – misshandel av sin särbo. Då var jag med om att döma till behandling genom Frivården. Idag får jag tillfälle att lära känna Frivårdens ”behandling” lite närmare. 

Petri är en slagkämpe från Finland som föredrar alkohol som dryck, vilket sägs leda till att han kan bli svartsjuk och då misshandla sin alkoholiserade särbo som sedan 1,5 år tillbaka lever på vandrarhem i Hageby (skattefinansierat förstås). Vår slagkämpe berättar att han under pågående behandling hos Frivården dricker 4-5 dagar per vecka. Ett av Frivårdens ordinerade program – Aidap vill jag minnas att det heter – består av ett samtal varje fredag. Får vi gissa att deras klient efteråt systematiskt super skallen av sig? Efter kontorstid förstås. 

Denna gång var det Valborg och då börjar supandet redan 10:30 på förmiddagen enligt uppgift. Petri:  ”Vi var hemma hos mej och drack groggar och så var det ju lite vin också.” Sedan fortsätter drickandet på annan ort, man kollar på motorcyklar, åker hem igen – och fortsätter dricka: ”Sprit är det ju, kanske 1/2 liter. Jag går på hjärtmedicin, har lite hjärtproblem. Så var det med det.” Petri svarar ganska aggressivt på åklagarens frågor. Han säger ofta: ”Det är ju så.” Att hans sambo, hennes dotter, vittnet och åklagaren ser annorlunda på saken får liksom inte plats i hans värld.

Petri: ”Maria (särbon som polisanmält honom men idag i Tingsrätten säger att hon älskar honom) och jag har nog druckit varenda dag” de 5 åren relationen pågått, varav ett halvår som sambo. Den aktuella misshandelsnatten kunde polisen inte förhöra Petri p.g.a. hans berusningsgrad. Det hindrar inte Petri från att påstå att hans bilder är klara från den natten. Han förnekar misshandel.

Marias blessyrer efter misshandeln, som troligen inte kommer ge bestående kroppsliga men, dokumenteras i vanlig ordning i detalj av Rättsmedicinalverket, sida upp sida ned skriftligt och med foton. Hur många cm, eller halva cm, missfärgningar i huden, svullnader, överhudsavskrapningar mm. Maria lyssnar lugnt på åklagarens detaljerade genomgång av allt i pappershögen. Hon tycks inte ha en tanke på att sluta befinna sig i misshandlarens lägenhet och verkar, precis som sist, mycket besvärad och ibland mycket irriterad på åklagarens frågor. Som sist måste åklagaren förklara för henne varför det är viktigt att hon berättar. Hon svarar mycket tyst och knappt på frågorna.  

I ett friskt samhälle skulle politikerna besluta att inte ge varken henne eller Petri pengar till sitt supande, men i Svärje tjänar istället statliga systembolaget på deras missbruk och inte minst rättsväsendet tjänar som sagt enorma summor. Vem bryr sig om dig Herr och Fru Skattebetalare? Ingen, så länge du är korkad nog att lägga din röst på politikerna bakom denna rättsordning.

Petris advokat frågar Maria hur stora groggarna var och hon svarar, som vanligt utan att se frågeställaren i ögonen: 8 cl och hon minns inte hur många groggar hon drack.

Mariusz, en man från Polen, med tolk, har även han anmält Petri för misshandel den aktuella natten. Anmälaren är själv dömd sedan tidigare och de går Frivårdens behandlingsprogram bägge två – där de träffats. På frågan om det dracks mycket alkohol svarar Mariusz: 

-”Det var lugnt. Vi drack inte mycket alkohol.” Det åtalet, nr 2 för Petri denna dag, ogillades. Rättegången består av en domare, en tingsfiskal, tre nämndemän, en advokat, ett målsägandebiträde, en åklagare, tre poliser som är närvarande i rättssalen hela tiden eftersom Petri är häktad, och en tolk.

Det andra av Frivården ordinerade programmet heter Prism. Petri är mycket nöjd med programmet och trivs med gruppen. De snackar känslor och så. Grannarna har klagat och Petri vet inte hur det blir med lägenhetskontraktet, men han deklarerar:

 – ”Jag har inga alkoholproblem.” ”Inga problem att sluta dricka.” ”Har aldrig haft alkoholproblem.” 

Petri fick för 1 år sedan sparken från sitt jobb pga drickandet, där han har arbetat 26 år.  

Att han dricker 4-5 dagar/vecka beror enligt egen utsago på Maria ”som alltid dricker”. Och att de började dricka redan kl 10:30 den aktuella morgonen berodde på Mariusz. Härlig missbrukarinsikt!

Mål nr 3-4 heter ”Olaga hot och ofredande.

Här är det Marias dotter Sara, 17, som anmäler Petri. Petri ringer upp Sara kl. 4 en torsdag morgon, skoldag, och snackar kuk, fitta, hora mm och fortsätter med samma innehåll i det ena sms:et efter det andra. Han tänker tydligen inte på den nya tekniken, vilket Sara gör – som spelar in samtalen och sparar sms:en. Vi får nu alla lyssna på de uppbyggande samtalen och läsa sms:en och som om det inte räckte så läser åklagaren dessutom upp desamma. En kompis till Sara på åhörarbänk har svårt att hålla sig för skratt. 

Sara använder vokabulär som ”fan, jävla, snuten tar dig mm” och kräver 7 500:- i skadestånd av Petri. På åklagarens frågor svarar hon däremot städat och tystlåtet och säger att hon är rädd. Våra unga med inblick i svensk rättsbusiness lär sig kvickt tänket – det kan bli bra business även för dem. Tänk allt man kan handla för 7 500 – det gäller att spela sin roll rätt.

Petri: – ”Det vart som det vart, det var ju Valborg och 1:a maj.” och ”Om jag hade velat skada henne hade jag åkt dit direkt, så`n är jag.”

Vi hör Frivården per telefon som säger att de är ”VÄLDIGT NÖJDA” med Petri. ”Det är väldigt bra i programmet.” Det handlar ju om deras levebröd. Petri får alltså behandling för sina alkoholproblem där och de säger att han kommer regelbundet och att ”HAN HAR INSIKT I PROBLEMATIKEN.” 

Frivården säger mycket klokt att det är flaskan som är problemet och att Petri behöver lära sig hantera sina personliga reaktioner. Vi får omigen höra att ”programledarna är VÄLDIGT NÖJDA med Petri” av en man på Frivården som säger att han har varnat Petri för att dricka. Petri har hunnit genomgå ca 1/3 av programmet. Frivården har tänkt föreslå att lägga till ytterligare ett program till de båda, men nu får vi tack och lov höra: ”Man kan inte gå tre program samtidigt, det blir bara pannkaka av allt.” Jag funderar om det inte redan blivit pannkaka…

Genomgången av fylleritjafset beräknas ta 5 timmar. Marias målsägandebiträde fick denna gång 9 338:- av skattebetalarna och Petris advokat får 37 051:- för 16 tim + 8 tim tidsspillan (han kommer från Linköping). Den advokaten vill ogilla mål 1 med motiveringen att ”Man ska undvika när Petri är onykter.” Petri har inga pengar, så det är skattebetalarna som står för notan i vanlig ordning.

Varför 5 timmars rättegång kanske du undrar? Jo varje slag skall detaljerat analyseras, var handen öppen eller sluten i slaget, från vilket håll, uppifrån eller nedifrån eller från höger eller vänster, kanske aningen snett, hårt eller medelhårt eller löskokt, hur såg du att han var arg, på kroppsspråket eller ögonen eller var han högljudd? Varför och hur det kändes och hur uppfattade du honom och hade de sex eller gullade de bara och vad innebär det i så fall, tog de på varandra eller pussades kanske, absolut ingenting lämnas åt slumpen. Varför spara på timlönen, väljarna vet inte och bryr sig ändå inte. 

Resultat av det kostsamma fiaskot: Åklagaren föreslår 3 månaders finka eller undanröjande av kontraktsvård och 4-5 månader i finkan. Då räknas alltid häktestiden av och 1/3-del av straffet försvinner om man sköter sig. Inte mycket kvar med andra ord. Den lukrativa ut och in businessen fortsätter.

Så enkelt – bara plocka klienterna från gatan och kamma hem storkovan, utan att klienterna får seriös och ärlig hjälp mot sitt missbruk. Tvärtom, de får pengar för fortsatt missbruk av nya flaskor och burkar från statliga Systembolaget. Frivårdens program består av pratstund på kontorstid i kontorsstol en gång i veckan så att de anställda får sitt levebröd. Klienterna får på sin höjd några månader i finkan, behöver aldrig betala tillbaka, t.ex. jobba ihop vad de kostat samhället, utan fortsätter sitt missbrukarliv, med lite finkapaus då och då, fikapaus kanske vi ska döpa det till… 

Vi har ingen rätt att i detta fall döma till fotboja efter avtjänade veckor i finkan – med alkohol- och drogtester. Istället ska det vara fritt fram att fortsätta sitt missbruk på din bekostnad. Det döms idag till skadestånd och du vet redan att den åtalade sällan betalar eftersom hen lever på skattemedel. 

Den som istället skulle vilja hjälpa Petri och Maria skulle kanske använda en del av de enorma beloppen till att ge Maria ett boende under uppsikt av lämplig personal, näringsrik mat, inga pengar till missbruk och med ett anpassat arbete tills hon är fri från sitt missbruk och kan stå på egna ben. Låt Petri få hjälp genom ett terapeutiskt lämpligt arbete på annan ort, utan möjlighet att träffa Maria, tills han jobbat ihop summan han kostat skattebetalarna p.g.a. misshandeln och är fri från sitt missbruk. Givetvis utan skattemedel till missbruk.

Idag får Petri sin 5:e dom i ordningen, av ungefär samma anledning – det blir finkapaus några månader. Fikapaus. Välkommen tillbaka!

Annonser
Det här inlägget postades i Rätts/krigsbusiness. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Svenskt rättstänk 33

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s