”Vad kvinnor borde få veta!”

Av Kalle Hellberg

”Årligen återkommer annonser i media, riktade till kvinnor, om att ”nu är mammografibussen på din ort, kom och låt undersöka dina bröst”. På de orter som bussen inte besöker skrivs det insändare och artiklar med krav på att alla kvinnor måste få tillgång till denna undersökning.

På mina föreläsningar om hälsorisker med strålningen från trådlös teknik runt om i landet så får jag alltid frågan från kvinnor i publiken om vad jag anser om mammografi. Mitt svar har alltid varit: ”Om jag vore kvinna så skulle jag ALDRIG låta min kropp utsättas för en sådan undersökning”.

Anledningen är att strålningen från röntgenapparaten är så stark att risken för att få bröstcancer ökar dramatiskt. Varje gång du gör ett mammografitest så ökar cancerrisken med ca 15 procent, efter ett antal sådana undersökningar kan bröstcancer vara ett faktum.

I en ny studie, där man gått igenom cancerregister gällande 16 miljoner kvinnor i 547 län i USA de senaste 10 åren, hittade man tydliga samband mellan omfattningen av mammografi och dödlighet i bröstcancer.

Forskarna drog också slutsatsen att mammografitesten främst hittade små, vanligtvis ofarliga eller icke-dödliga tumörer, vilket leder till omfattande överdiagnostisering. Enligt Dr Otis Webb Brawley, medicinsk chef för American Cancer Society och författare till boken, Hur vi gör skada, avser termen ”överdiagnostisering” följande:

”.. .en tumör som uppfyller alla laboratoriekriterier för att kallas cancer, men om de lämnas ifred, skulle de aldrig skada. Detta är en tumör som inte kommer att fortsätta att växa, sprida sig och döda. Det är en tumör som kan botas med behandling men behöver inte behandlas eller botas.”

Förra året publicerades en av de största och längsta undersökningarna om mammografi .

Den följde 90 000 kvinnor i 25 år och det sändes chockvågor genom den medicinska industrin när det rapporterades att dödligheten i bröstcancer var praktiskt taget identiska bland kvinnor som gjorde årliga mammografiundersökningar och de som inte gjorde det.

Dessutom konstaterades det att mammografiscreening hade skadliga effekter.

”En av fem cancertumörer man fann med mammografi och behandlade var inte ett hot mot kvinnans hälsa och behövde inte behandling med kemoterapi, kirurgi och strålning.”

”Årlig mammografi för kvinnor i åldern 40-59 minskar inte dödligheten mer i bröstcancer än fysisk undersökning eller vanlig vård där adjuvant terapi för bröstcancer är fritt tillgängliga”.

Många fler rapporter har kommit fram till samma resultat, mammografi räddar inga liv, men det kan orsaka bröstcancer!

Varför gör man då dessa undersökningar i Sverige? Den frågan borde Socialstyrelsen svara på, de påstår att mammografi minskar dödligheten i bröstcancer med mellan 16-25 %, men hur många cancerfall med dödlig utgång som orsakas av denna screening beskrivs inte!

Kalle Hellberg”

Annonser
Det här inlägget postades i Gästskribenter. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Vad kvinnor borde få veta!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.