Chefredaktör för boulevardtidning blir programdirektör i SVT!

Av Olle Ljungbeck
Nuvarande chefredaktören för boulevardtidningen Aftonbladet, Jan Helin har av SVT.s chef Hanna Stjärne utsetts till programdirektör hos SVT.

 
Helin skall med ytterligare en programdirektör ansvara för
SVT.s programbudget och beställa allt utbud till samtliga kanaler och plattformar.
 
Helin ansvarar ensam för nyheter, sport, samhälle, doku-
mentär, barn och ungdom samt minoriteter!
 
Sett utifrån vad som stadgas i SVT.s sändningstillstånd, som fastslår att SVT bland annat ska utöva sändningsrätten; ”Opartiskt och sakligt samt med beaktande av att en vidsträckt yttrande- och informationsfrihet skall råda”, får det anses stå klart att SVT.s ledning bryter mot sändningstillståndets innehåll genom att tillsätta Jan Helin som programdirektör.
 
Ja SVT inte bara bryter mot detta utan det är ett hån mot såväl tittare som lyssnare mot bakgrunden hur Helin agerat i Aftonbladet vad gäller dessa etiska regler.
 
Nedanstående anger de principer enligt efter vilka verksamheten skall bedrivas och som inte minst programdirektörerna måste rätta sig efter.

Opartiskhet och saklighet

I SVT:s sändningstillstånd anges att Sändningsrätten ska utövas opartiskt och sakligt samt med beaktande av att en vidsträckt yttrandefrihet och informationsfrihet ska råda i televisionen.

Kravet på saklighet består av tre delar:

 • Uppgifterna ska vara sanna, faktakontrollen är avgörande.
 • Uppgifterna ska vara relevanta för det valda ämnet och inte ofullständiga.
 • SVT ska sända en rättelse om en felaktig uppgift förekommit i ett program. Observera att kravet också gäller det som visas i bild!

Kravet på opartiskhet innebär att en utpekad part som utsätts för kritik eller allvarliga anklagelser måste ges möjlighet att försvara sig. Genmäle ska beredas i efterhand om det är befogat och en begäran om genmäle ska behandlas skyndsamt.

Kontroversiella ämnen får inte skildras på ett ensidigt sätt om det inte klart framgår av programmets inledning vilken infallsvinkel det har. Balansering kan också ske med ett annat program som man hänvisar till.

Reportrar, programledare, och andra som genom sin ställning uppfattas som företrädare för SVT får inte ta ställning i kontroversiella frågor.

Demokratiska värden ska försvaras

Det finns ett viktigt undantag från opartiskhetskravet. SVT och dess programledare, reportrar med mera ska i sin programverksamhet hävda det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet (den så kallade demokratibestämmelsen i radio- och tv-lagen). Bestämmelsen innebär en skyldighet att markera ett avståndstagande från eller att bemöta antidemokratiska uttalanden och att verka för att rasfördomar, våld och brutalitet bekämpas.

Jämställdhet mellan kvinnor och män ska hävdas.

Mina synpunkter;

Jämför vi SVT.s krav på opartiskhet och saklighet och hur Jan Helin som chef för Aftonbladet förhållit sig till dessa så har tidningen inte bara generellt brutit mot dem utan faktiskt ignorerat dem.

Kontroversiella ämnen får inte skildras på ett ensidigt sätt. Detta har ju varit regel hos Aftonbladet. Part som haft avvikande åsikter i kontroversiella ämnen har nästan aldrig fått gå i svaromål. Överdrifterna i Aftonbladet har varit legio och någon balanserad eller nyanserad bild ges aldrig i tidningen.

Tidningens ofta kränkande och snaskiga bilder och artiklar om kvinnor kan knappast anses respektera dessa varför rätten  om likabehandling av kvinnor helt ignorerats.

Med hänsyn till den vulgärjournalistik som Helin själv står för och som han tillåtit övriga i redaktionen att bedriva är det en skymf och kränkning mot TV-tittarna men också mot principerna i sändningstillståndet att utse honom som programdirektör.

Med Helin som programdirektör har SVT tillsatt en person som i sin nuvarande tjänst generellt brutit mot de principer medborgarna genom sina valda ombud fastslagit skall gälla SVT.s programutbud.

SVT kan genom denna utnämning inte längre betraktas som ett seriöst och trovärdigt Public service företag. Ännu mindre som främjare av kultur och bildning.

Olle Ljungbeck, Hanåsvägen 110, 80591 Gävle.

Fd personaldirektör

 

Annonser
Det här inlägget postades i Gästskribenter. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Chefredaktör för boulevardtidning blir programdirektör i SVT!

 1. corneliadahlberg skriver:

  Att SVT inte ens bryr sig att avskaffa eller åtminstone ändra dessa sina regler visar på deras totala förakt för sina finansiärer svenska folket. Eller på att de vet att största delen av detsamma är korkat.

  Den som inte misstror allt blir uppenbart lurad – i dag.

  Gilla

 2. Sofia skriver:

  Deprimerande!

  Nu gläds vi i jul och nästa år – nya tag 😉

  Gilla

 3. xmaverickx skriver:

  Tittade en snutt på Simpsons igår, där Bart fick en gitarr och blev rockstjärna.
  Och sa vad han och alla rockstjärnor EGENTLIGEN tycker om sin publik.
  Alltså detsamma som SVT tycker om sin.

  Gilla

 4. xmaverickx skriver:

  Och Hanna Stjärne har sett till att familjemedlemmar eller släkt har fått jobb på SVT.
  Men nepotism inom SVT är iofs inget nytt.

  Gilla

 5. Det är två olika typer av jobb. Aftonbladet har inte krav på opartiskhet. Först var det en socialistisk arbetartidning. Sedan såldes den till fåtalet girigbukar. SVT är en helt annan sak. Kanske han klarar av uppgiften? Kanske är han trött på att vara partisk? Fullt möjligt. Det kan endast tiden utvisa.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s