Nyårsvison

Jag blev för ovanlighetens skull mycket inspirerad av några artiklar i SJ:s ombordtidning Kupé nr 9 och här kommer resultatet, friskt blandat med mina tankar. Hoppas även du blir inspirerad 🙂

Inom 20 år beräknas ungefär hälften av alla svenska jobb vara ersatta av maskiner enligt Stiftelsen för strategisk forskning. Spännande eller skrämmande? Att ersätta slitsamma och monotona jobb med den nya tekniken kan vi väl inte annat än tycka vara toppen? Samtidigt minns vi också tillfällena då vi önskat att vi träffat och samtalat med en livs levande människa istället för en automat.

Vårt kapitalistiska system går som vi ju vet ut på att göra sig av med olönsamma anställda. Samtidigt som det fåtal som är kvar lätt stressar sig sjuka för att tillsammans med den smarta tekniken hinna med allt man tidigare delat med de ”olönsamma”. Det kapitalistiska systemet är smart och slår mynt även av de sönderstressade genom att göra dem till lönsamma läkemedelskonsumenter. 

Samma sak gäller de olönsamma anställda. Efter sparken får även de gärna bli lönsamma läkemedelskonsumenter, t.ex. i form av att knapra ångestdämpande. Lönsamma inte för skattebetalarna förstås, utan för läkemedelsföretagen de stora som har råd att genom intensiv lobbyverksamhet (kanske även mutor) förvrida skallen på våra politiker. 

Det här var ju inte glatt inspirerande så nu fokuserar vi istället på möjligheterna! Förutsättningen att lyckas med dem är dock att vi arbetar, röstar eller revolterar bort just beskrivna utsugarna.

Roland Paulsen, sociolog som skrivit böcker om dagens arbetsliv, säger:

– ”Om bara den politiska viljan fanns skulle vi kunna använda oss av automatiseringen till att minska arbetstiden. Vi skulle kunna behålla vårt välstånd och ändå bara arbeta fyra timmar om dagen.”

Stefan Fölster, nationalekonom och chef för Reforminstitutet, talar däremot om att det scenariot vore en katastrof för samhället eftersom det skulle leda till för lite skatteintäkter. Men hallå – det måste väl beror på hur det utformas? Typiskt, chefen på Reforminstitutet har fått jobbet för att förhindra reformer, och vad annars hade vi väntat oss? Reformer skulle ju kunna kullkasta just beskrivna storföretagens växande monopol, hu.

Roland Paulsen däremot efterlyser nya visioner och förespråkar ett slags medborgarlön, en s.k.basinkomst – kanske med krav på viss motprestation. Själv utgår jag från att det är självklart att en frisk och arbetsför person inte ska sitta hemma i gratislägenheten, rulla tummarna och bli deprimerad av sysslolösheten = läkemedelskonsument och/eller kriminell av utanförskapet = brödföda för det svenska rättssystemet. Då är vi tillbaka i ruta ett, jag menar det samhället har vi ju redan!

Varje frisk och arbetsför människa ska självklart inta en plats i samhället där hon får utrymme att ge av det hon har av erfarenhet, kunskap, förmåga, begåvning. Då menar jag inte att alla kan ägna sig åt att t.ex. bespruta sta´ns väggar med graffiti pga att man själv anser sig vara en graffititalang, utan jag menar ett system där efterfrågan motsvaras av tillgången så att det går hyfsat jämnt ut. Det senare skulle kunna bli Arbetsförmedlingen uppgift istället för dagens – som vi numer vet är att förmedla bidrag och paragrafer. Konkurrensen den förödande, dödande skulle kunna ersättas av ett samspel grundat i människors verkliga behov (jag menar inte behov skapade av reklam) och människors förmågor att tillfredsställa behoven.

I den visionen behöver vi inte fastställa någon pensionsålder eller annan inaktiverande bestämmelse utan alla kan ge efter förmåga, även de som idag klassas som deltidssjuka, funktionsnedsatta m.m. 

Om alla bidrag som idag administreras av Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Ekonomiskt bistånd, Pensionsmyndigheten och det finns säkert fler – så skulle besparingarna bli gigantiska och räcka till MÅNGA medborgarlöner vill jag lova! 

Tänk om vi skulle kunna tillfredsställa de mänskliga behoven istället för det kapitalistiska systemets girigbukar!? Vi ser ju hur det går i vårt land. Våra unga mår allt sämre och självmordskurvan bland dem stiger. Det om något borde väl leda till eftertanke och vilja att pröva ett nytt system!? Dagens unga är inte ute efter karriär och imponerande titlar utan vill utvecklas som människa även på jobbet, heter det i en annan av tidningens artiklar. 

Arbetslust och kreativitet istället för stress/depression och tvång. Tillfredsställda patienter istället för olönsamma patienter

Att automatisera kan ge möjlighet att skapa ett mänskligare samhälle – om vi slutar låta nuvarande politiker och finansjättar styra över våra liv!

Läs här alla fördelar med 6-timmars arbetsdag.

Detta inlägg publicerades i Samhälle. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Nyårsvison

  1. …och vill man rösta för ett sådant parti som du beskriver inkl. en balanserad migrationspolitik så får man nog allt rösta på Vetenskapliga partiet eller starta eget parti som valsamverkar med Vetenskapliga partiet. 😉

    Gilla

  2. Pingback: Basinkomst | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.