Patent på våra tomater!?

Kampanj från Skiftet:

 

Monsanto försöker patentera våra tomater, gurkor och frön. Skriv under namninsamlingen för att säga till svenska myndigheter att de ska stoppa storbolagsmanövern » https://kampanj.skiftet.org/page/s/nej-till-patent-pa-livet


Hej Cornelia

 

Monsanto äger inte bara genetiskt modifierade grödor, nu vill de också äga våra vanliga frukter och grönsaker genom att patentera dessa. Om Monsanto ägde patent på en tomatvariant skulle ingen få plantera dessa utan att betala bolaget en avgift. Det är som om de försöker hävda ägande över havslukten och sen tvinga oss att betala för den.

 

För tillfället är konventionella grödor inte möjliga att patentera. Detta har dock inte stoppat 120 patent från att blivit godkända och det finns över 1 000 ansökningar till som ligger och väntar. [1] Men tillsammans kan vi göra vårt yttersta för att stoppa detta.

 

Europeiska patentverket (EPO) har skickat ut en undersökning till medlemsstaterna – däribland Sverige. I undersökningen ställer de frågor om bland annat tomater och broccoli. Svaren ska vara inne från Sveriges räkning senast i slutet på februari. Det är ont om tid!

 

Nu måste vi göra en insats för att stoppa storbolagens maktmanöver genom att visa Sveriges representant Susanne Ås Sivborg att vi inte accepterar att Monsanto får patent på livet. Skriv under protestlistan genom att klicka på knappen nedan »

 

Länk: https://kampanj.skiftet.org/page/s/nej-till-patent-pa-livet

Om storbolag börjar patentera de mest grundläggande aspekterna i vår natur, som frukt, grönsaker och boskap hotar detta vår framtid på ett sätt vi ännu inte kan föreställa oss. Föreställ dig en lokal djuruppfödare som jobbat med en särskild ko-ras i generationer. Om Monsanto köper patentet på den rasen måste bonden betala en avgift till bolaget varje gång en kalv föds.

 

Om du undrar varför de tillåter patent på livet är det för att EPO får en avgift för varje patent. Det är grunden för deras existens. Det enda sättet att stoppa dem från att tillåta patent av konventionellt odlade grödor är om vi sätter tillräckligt med press på Sveriges representant i Europeiska patentorganisationen – EPO.

 

Skriv under protestlistan för att hindra Monsanto från att stjäla naturen »

 

Länk: https://kampanj.skiftet.org/page/s/nej-till-patent-pa-livet

 

Naturen och livet ska inte ägas av någon av oss, allra minst storbolagen. Gör en insats och be dina vänner och familj att stå med dig.

 

För vår framtid, för vår natur.

 

Robin, Anna och hela Skiftet-teamet

 

PS 1

 

Den här kampanjen är ett partnerskap med vår systerorganisation Campact och vår europeiska samarbetspartner WeMove. Redan nu har hundratusentals Européer gått med i kampanjen.

 

PS 2 vi har lagt till ett snabbt faktablad nedanför om vem som är vem i denna process:

 

Den Europeiska Patentkonventionen: The European Patent Convention (EPC) från 5:e oktober 1973, är ett multilateralt avtal undertecknat av 38 medlemsstater som skapade den Europeiska Patentorganisationen som består av två delar: Det europeiska patentverket och förvaltningsrådet. EPC ger en självständig rättsordning där europeiska patent bviljas. Ledamöterna i organisationen är de 28 medlemmarna i Europeiska unionen och andra, till exempel Norge, Schweiz och Turkiet. [2]

 

Förvaltningsrådet: De 38 medlemsstaterna i Europeiska patentorganisationen bildar i sin utr ett förvaltningsråd. Rådet övervakar verksamheten vid Europeiska patentverket (EPO). Varje medlemsstat har rätt att vända sig till rådet för att förändra arbetet i Europeiska patentverket.

 

Europeiska patentverket (EPO): European Patent Office (EPO), fungerar som ett verkställande organ för den europeiska patentorganisationen. Inom EPO är handläggare ansvariga för att studera och undersöka de patentansökningar som lämnats in av de sökande. Det är sedan handläggarna som beslutar om EPO kommer bevilja patent för uppfinningen i fråga. [3]

 

Källor:

 

[1] www.globalagriculture.org/whats-new/news/news/en/30521.html

 

[2] European Patent Convention

 

[3] European Patent Office

STÖTTA SKIFTET

Skiftet är Sveriges progressiva demokratinätverk som finansieras av hundratals människor runt om i landet. Att ge en regelbunden gåva betyder att Skiftet kan fortsätta vara oberoende och planera för framtida kampanjer. Kan du pytsa in en enskild donation eller ge motsvarande ett par tior i veckan?

Om du hellre ger via bankgiro är vårt nummer 801-8764 och vår bank är Handelsbanken.

Vi har också Swish. Swisha oss en slant på 123 395 1381.

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Gästskribenter. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Patent på våra tomater!?

 1. Benny skriver:

  Ryssland kommer INTE att gå med på att några bluffare från USA försöker göra pengar på rena bedrägerier! Men ni kan vara säkra på att de svenska representanterna/politikerna sedan länge är mutade och kommer alltså att fortsätta sälja ut Sverige….först Nato sedan GMO och då är Sveriges tusenåriga historia som fri stat över för gott!

  Gilla

 2. Även om de får igenom sina kriminella ”patent” så gäller de ej. Man bör inte enbart strunta i dem, man bör aktivt agera åtminstone med civilt motstånd mot dem. Sådana s.k. patent håller nämligen varken moraliskt eller rättsligt. Ett patent ska ha ”höjd” dvs. vara av sådan kvalitet att det är något som hjälper mänskligheten till nya höjder. Alla dessa kriminella ”patent” faller på sin egen orimlighet.

  De är redan kända dna-strukturer som naturen själv skapat.
  De sprider pollen som ingen varken vill/kan/bör tvingas att kontrollera.
  De utgör en risk för hållbart jordbruk och för naturen.
  Det finns inga garantier att de tillför den näring till människor som människor behöver så att de håller sig friska.

  Hela konceptet är så fruktansvärt kriminellt att den som inte agerar i rakt motsatt riktning måste betraktas som kriminell. Kriminella bör rent moraliskt såväl som rättsligt åtgärdas så att de inte kan skada mänskligheten eller naturen i sin kriminella gärning.

  Ingen kan skylla på att de lydde order, lika lite som koncentationslägerkommendanterna kunde. När folkets rättegångar börjar kommer huvuden att rulla. Var så säkra!

  Rösta inte på partier som vill godkänna GMO!
  Vetenskapliga partiet är på goda grunder emot GMO. Rösta rätt!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s