Svensk rättsbusiness 38

Fylletjafs i Hörsalsparken där två gamla väninnor bråkar om en öl och det blir småsår i ansiktet på målsäganden. Den tilltalade säger:

– ”Vi är väninnor men tjafsar och bråkar mycket. Om gamla jävla skitsaker.” Hon började knarka som 13-åring och är nu 49 år gammal. Med andra ord en idealisk födkrok för svenska rättssamhället. Låt henne vara kvar i eländet, ge henne nya skattepengar till sitt missbruk (istället för ärlig hjälp) verkar vara den röda tråden.

Polisen noterade vid tillfället att ”två kvinnor var uppretade”. Inga vittnen och ändå tar åklagaren upp fallet. Missbrukarkvinnorna skulle naturligtvis kunna fylla Tingsrätten med nya åtal från morgon till kväll.

Dröm om att istället använda dessa 100 000-tals kronor, miljoner och miljarder med åren, till att ordna skyddat jobb åt dagdrivarna på en gård långt från sprit och stad, kanske med fotboja till en början, där de tas omhand mot en betydligt mindre slant än rättspersonalen kräver. De skulle få en ärlig chans att ändra riktning och må gott istället för att bli till dagligt åtlöje i stadsparken/rättssalen.

Målsäganden skyddar sin väninna och säger oavbrutet att hon inget minns på åklagarens mycket enträgna frågor, och att det inte var väninnan som slog. Hon var ju full, varför skulle hon minnas?

På åhörarbänk sitter hennes nya karl och sover. När det är paus blir han väckt och gungar ut ur salen. Efter paus gungar han in igen. Kvinnan förklarar ursäktande och med ett leende:

– ”Det blir så när vi är i sta´n, här finns sprit. Men hemma är vi spiknyktra.”

Advokaten säger: ”Som vanligt ska Åklagaren visa att något förekommit, men här finns inga vittnen, bara polisen som säger att två kvinnor var uppretade.” Domen blir därför friande.

Målsäganden byter senare plats till de tilltalades bänk eftersom hon har snattat i olika butiker. Däribland i systembolaget som jag kan tycka borde ge henne en hedersmedalj för all förtjänst under årens lopp. Hela socialbidraget hamnar väl där. Kvinnan lär ofta vara bostadslös. Snatterierna är nogsamt uppdelade i tre mål och hon erkänner villigt, fast med mycket vaga minnesbilder. Hon var ju full.

Ett vittne som har väntat utanför rättssalen i två timmar visar sig inte behövas. Du betalar vittnets inkomstbortfall vilket däremot är snålt tilltaget. Det gäller ju bara ”folket” det korkade som ska skinnflås.

Den tilltalade blir sedan målsäganden igen. Rörigt i fyllan. En tidigare ”kärlek” har drämt en flaska i skallen på henne. Men föredettingen befinner sig på hjärtavdelningen på Vrinnevisjukhuset vilket innebär att den rättegången måste tas om. Åklagaren hade helt enkelt ingen koll.

Spelar ingen roll, du betalar oavsett.

Annonser
Det här inlägget postades i Rätts/krigsbusiness. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Svensk rättsbusiness 38

 1. Det liknar ”nödläge” för polis och rättssystem. De behövs knappast längre.
  Kan bristen på riktiga rättsfall vara orsaken att man vill importera fall som denne?

  Gilla

  • corneliadahlberg skriver:

   Blir upprörd i varenda cell! Hoppas vi får se mörkläggarnas huvuden rulla snart!!!

   Mitt intryck under tiden som nämndeman, samt min egen erfarenhet från Norrköpings rättssystem, säger att vad ”vårt” polis- och rättssystem efterfrågar är rutinärenden som är lätta att rapportera och arkivera för de feta lönerna som delas ut till samtliga inblandade. Utom nämndemän och vittnen, som tillhör folket det korkade. Själv tycker jag inte polisens lön är låg, de tjänar mer än jag iaf. Den dagen de står upp för folket kan jag vara med och kräva högre lön för dem.

   Gilla

   • Det kommer bli som du vill snabbare när du känner dig motiverad att bli en del av den konstruktiva lösningen, Cornelia. Tänk på dina pojkar! Lägg ner det ovetenskapliga och bidra vetenskapligt eller starta ett parti som valsamverkar om du vill behålla/proklamera din ovetenskapliga tro!

    Gilla

 2. corneliadahlberg skriver:

  Vilka pojkar? Fattar ärligt inte… Martin? 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s