Anpassa våra traditioner till dagens normer?

Av Olle Ljungbeck

Till bl a chefredaktören Anna Gullberg och signaturen Nekbom. som vill anpassa våra traditioner till dagens normer!

Man kan säga att firandet av traditioner är bl a att vidareföra normer, kunskaper, historia, seder, bruk och diktning etc från generationer till generation. De bidrar därmed till att ge samhällsmedlemmarna en gemensam historia men kanske också en sammanhållning. (Denna vi-uppfattning uppfattas emellertid av vissa som något gott, av andra som något negativt.)

Självklart bör traditioner så långt möjligt spegla sin tids historia så sanningsenligt som möjligt annars blir det  historieförfalskning. Detta senare har vi inte minst fått erfara när det gäller indoktrineringen om våra kungars ”ärorika” krig

Själv är jag född i Göinge i Skåne. Denna del av Skåne går fortfarande under namnet Snapphanebygden. Sannolikt har ingen del av befolkningen i Sverige – möjligen samerna – varit utsatt för sådana grymheter som befolkningen i ”Göingebygden” under sexton och sjuttonhundratalet. Under krigen mellan Sverige och Danmark ödelades stora delar av nordöstra Skåne genom  att svenskarna brände hundratals byar. Våldet var kanske det grymmaste någonsin i Sverige. Ett ofta av svenskarna tillämpat straff mot tillfångatagna snapphanar var följande.

Man lade den tillfångatagne på magen. Därefter skar man upp skinnet vid ändslutet. Sedan stack man en väl spetsad påle under skinnet så den kom ut i nacken. Därefter restes man och påle varvid den senare stacks ner i jorden. Det berättas att efter en härjning av svenskarna kunde det stå rader av sådana pålade män vid vägkanten. En varning!

Men en ofantligt grym sådan. Detta fick vi barn aldrig läsa eller höra något om när vi hade historielektioner. Det är först när jag själv började forska inte minst i Danmark som jag fått kunskap om dessa fruktansvärda grymheter.

För mig har det därför varit ett ovillkorligt krav att historien inte får förskönas eller förfalskas utan skall beskrivas som den en gång var. Men där är jag lika lite för att kompromissa när det gäller dagens verklighet.

Att skriva om historien eller traditionerna för att den inte i dag rimmar med våra normer eller värderingar är i högsta grad omoraliskt och innebär en förfalskning av en verklighet som vi inte kan göra om.

Det måste därför vara inte minst mediernas och public service absoluta skyldighet att alltid skildra sanningen och inte förneka den.

Att vi har förändrat normer, moral, värderingar får ju inte innebära att vi ger en falsk bild av gången tid av opportunistiska skäl. 

Varje tidigare generation har haft sitt värdesystem och sina normer och det måste vi acceptera eftersom vi inte kan påverka det bakåt.

Ska vi löpa linan ut och inte erkänna gångna tiders verklighet i form av värderingar etc gör vi ju oss skyldiga till förfalskning.

Tyvärr har detta redan skett när man givit sig på sådana oskyldiga företeelser som Pippi, Alfons Åberg, negerboll etc.

Blir det till exempel Tjechovs författarskap, dramatik etc som blir nästa offer eftersom han var antisemit? Eller blir det två av våra främsta humanister Harry Martinson och Evert Taube för att de använt sig av ordet neger i sin poesi? Ja Karlfeldt har väl redan fått schavottera med ”Svarte Rudolf”.

För att återgå till dagens situation, skall vi vara stolta över att vi haft såväl kvinnor som män vilka kämpat för – och slutligen lagfäst – varje individs rätt att vara vad de fötts till och få forma sitt liv efter egen vilja så länge de inte skadar andra.

Men att som nu i fallet med luciafirandet sudda ut historien och ge sken av att normer och värderingar inte förändrats är förfalskning. Därmed ger man också dagens ungdom en felaktig bild – ja t o m en förskönad och falsk sådan av hur de mänskliga rättigheterna förändrats  – i får vi väl säga en mer humanistisk riktning.

Om vi vid nutidens luciafirande utgår från den Sicilianska kvinnliga förebild som åberopas så var det helt omöjligt för en man att hamna i den situation som historien anger. Den speglar inte minst det kvinnoförtryck som då gällde.

Att därför utse en man till lucia är inget annat än historieförfalskning och en eftergift åt dagens politiska korrekthet.

Annonser
Det här inlägget postades i Gästskribenter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s