Svensk rättsbusiness 41

Denna dag i Tingsrätten har vi en medborgare från Syrien som inte accepterar svenska polisens böteslapp à 1 500:- angående bilbältesförseelse (saknade bilbälte under bilfärd). Samir Issa väljer istället att dra igång en rättegång, med tolk som krydda på Herr & Fru Skattebetalares nota. Han anser att polisen inte alltid har rätt utan kan kränka människors frihet.

Jo för all del, det kan man anse. Särskilt när man slipper betala spektaklet.

Samir Issa erkänner att han inte borde tagit av sig bältet under pågående bilfärd. Han förklarar att han inte visste att polisen var bakom honom.

Så tråkigt då, varför kan inte svensk polis alltid anmäla sin ankomst med sirener och blåljus så vi alla hinner rätta till våra misstag innan vi åker dit? Hinner eliminera eventuella spår, varför inte gräva ner knarket, o.s.v.

Erkända faktum hindrar alltså inte Issa från att förneka brott. Våra lagstiftare/politiker har valt att skapa ett system som belastar skattebetalarna med gigantiska belopp genom en, som i detta fall, i förväg given utgång av rättegången. Åklagaren i sin tur slipper anstränga sig, det är ju ett enkelt rutinärende och lönen blir densamma som när hen lyckas knäcka en riktigt svår nöt, på ett ungefär.

Samir Issa pratar på så domaren måste avbryta honom några gånger. Äntligen händer något, folk lyssnar, man får odelad uppmärksamhet. Issa försöker framkalla sympati genom att åberopa att han är gammal, 59 år, och dessutom sjuk (inget som framkommer annars).

Nu följer vittnesförhör med polismannen Rasmus Borgström. Issa avbryter honom när han inte gillar det polisen säger. Issa frågar senare varför polismannen hittar på saker som inte stämmer. Själv erkände han ju att han inte hade bälte…

Domen blir som du som läst dessa inlägg redan vet. Issa kommer undan med exakt samma summa som böteslappen à 1 500:-. Inte ett öre mer.

Har du inget annat kul för dig så är det bara att roa dig med att dra igång en rättegång – det kostar ingenting, för dig, bara för Herr & Fru Skattebetalare.

Issa avslutar med att säga: – ”Det är orättvist.”

Va?

Annonser
Det här inlägget postades i Rätts/krigsbusiness. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s