Svensk rättsbusiness 44

Så var det dags igen 😉 Grovt rattfylleri och olovlig körning.

30-åriga Rait Vaik från Estland arbetar tillfälligt i Sverige. Han känner inte sin arbetsgivares adress, men namnet känner han: CL Miljö, plats hamnen. Under natten super och festar han med vodka och öl. Trots att han saknar körkort både för personbil och lastbil och har en promillehalt på 0,97 milligram/liter i utandningsluften, så sätter han sig bakom ratten i en lastbil och kör iväg vid hamnen i Norrköping. Färden slutar i räcket och en stolpe. Som tur är var ingen i vägen.

Det utfärdas en häktningsorder p.g.a. flyktfara. Vår gäst erkänner gärningarna, men har tydligen ingen lust att sitta häktad. Det är trevligare i finkan, mer som ett hotell liksom. Vår kostsamma gäst överklagar häktningsordern varpå Göta Hovrätt sätts i arbete. När Tingsrätten samlas kl 9:30 skulle domen från Hovrätten meddelats, men ingenting händer. Vi tar paus för att invänta svar angående det tydligen komplicerade fallet från Hovrätten. Advokat- och tolkarvodena stiger. Hovrätten samlades kl 9:00 för att fatta beslut.

Rait Vaik menar att detta ”bara” var dumhet, en förstagångshändelse. Han verkar inte oroad. I Estland är han tidigare dömd för ”huliganism” vilket där innebär att han sovit berusad på offentliga platser. Rait låter meddela genom sin tolk att han hellre vill betala lite böter och arbeta vidare i Sverige.

Mitt förslag: Låt Rait betala hela rättegångskostnaden, genom arbete ifall han saknar pengar, och utvisa därefter fyllebulten på livstid. Vad har han här att göra? Tydligen är det inte första gången han super sig redlös och agerar olämpligt. Han utgör ju livsfara för våra medborgare!

Vår domare kontaktar Göta Hovrätt i pausen och får veta att de går emot Tingsrätten och upphäver häktningsbeslutet. Det är väl inget att bråka om, köra lastbil utan körkort i så berusat tillstånd att man knappt minns någonting, utsätta andra för livsfara och sedan kanske rymma hem igen utan dom. Motiv till upphävningen var att Raid kunde ange en adress i hemlandet.

Åklagaren yrkar på 1 månads fängelse vilket i praktiken betyder 3 veckor minus tiden i häkte. Det enda vår gäst måste betala är 500 kronor till brottsofferfonden. Resten står du för you know.

Advokaten ansåg att det inte förelåg någon fara för krock eftersom Raid körde mitt i natten. Så kan man också se på saken, våra vägar är ju alltid tomma då. Advokaten vill få jobb igen.

Annonser
Det här inlägget postades i Rätts/krigsbusiness. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s