Advokatsamfundets generalsekreterare

Reflektion nr 2 till Svensk rättsbusiness.

Under 3 av mina 4 år som nämndeman åren 2010-2014 satt jag för sverigedemokraterna, d.v.s. fram till mitt avhopp därifrån. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg vill att representanter för sverigedemokraterna inte ska få vara nämndemän. Hon anser att dessa folkvalda politiker skadar förtroendet för domstolarna och vill sparka dem därifrån, i spillrorna av demokratin Svärje.

Så här låter Ramberg:

”- Jag tycker att den politik som Sverigedemokraterna för strider mot mycket av de grundläggande principer som kännetecknar en rättsstat. Om de till exempel sitter med i migrationsdomstolarna skadar det tilltron till domstolarnas oberoende och domstolarna som sådana.”

Alltså, SD ska väck! De stör businessen eftersom de inte står bakom den för finanseliten lönsamma massimporten av billig arbetskraft, presumtiva kunder för advokaterna på naiva Svenssons bekostnad, konfliktskapare/våldsmän som gör gatorna för vanligt folk otrygga medan eliten lever tryggt på behörigt avstånd, med om så behövs livvakter och pansrade glas (som Svensson betalar så klart, medan hen själv riskerar ett skott i huvet).

Och vilka ”grundläggande principer” pratar hon om? Att rik blir rikare, som Advokatsamfundets generalsekreterare, på bekostnad av allt fler fattiga och utslagna?

Källa var SVT-webben, men uttalandet finns inte kvar. Ramberg kanske ångrat sig nu när var fjärde väljare önskar SD vid makten? Nä, jag tror inte det…

Jäviga Ramberg, av Jan Milld.

På tal om det fanns ett intressant citat i tidskriften Nämndemannen angående den åter uppblossade nämndemannadebatten:

”Juridiken stakar ut vägar som ofta handlar om att tillämpa snäva regler och procedurer på en verklighet som inte riktigt vill samarbeta; en slags glorifierad revisorsverksamhet där nämndemännens åsikter ofta står mer i samklang med förändringar i samhället och därför inte passar in (tolkat från B. Obama: Min far hade en dröm).”

Jag håller med!

Detta inlägg publicerades i Krigs o Rättsbusiness. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.