De drabbade blir utan

Som vanligt föredrar svenska politiker och deras myndigheter att satsa skattepengarna på ofta i ögon stickande bluffverksamhet, istället för att ge ett konstruktivt, fruktbart stöd till de verkligen utsatta. Läs om nyheten du säkert redan känner här i Avpixlat. Vansinneskarusellen fortsätter i oförminskad styrka och  man kan undra om de intervjuade blivit totalt hjärntvättade? För att vara verktyg åt en agenda gammelmedia aldrig talar om.

Ge de verkligen utsatta samma summa som politikerna idag kastar ut på bluff, vi har råd om vi låter även de bemedlade betala, inte bara fattigpensionärerna och andra utsatta. Sänk riksdagsledamöternas löner med 50%, myndighetschefernas likaså, sätt stopp för privatbankernas möjlighet att skinnflå oss o.s.v. o.s.v.

Artikeln av Axel Andersson ur Avpixlat:

”Efterlevandestöd till “ensamkommande” tär hårt på pensionssystemet

EFTERLEVANDESTÖD Kostnaderna för så kallat efterlevandestöd till barn förväntas öka kraftigt de närmaste åren och tära hårt på pensionssystemet. Orsaken är att många så kallade ensamkommande flyktingbarn söker stödet efter att en dom i högsta förvaltningsrätten, som Avpixlat tidigare skrivit om, slog fast att det räcker med ett intygande från “barnet” för att få ut sådan pension.

Pensionsmyndigheten prognostiserar att kostnaderna kommer att mångfaldigas från drygt 200 miljoner kronor 2015 till runt 770 miljoner 2020. Prognosen får dock anses som mycket konservativ då det bara förra året kom cirka 35 tusen “ensamkommande” till Sverige.

Trots att dessa “barn” i ett mycket stort antal fall beslagits med osant intygande om sin ålder anser ansvarig tjänsteman på Pensionsmyndigheten, Sonila Yliniemi, inte att det skulle finnas någon risk för fusk med detta stöd. Inte heller tycks det föras någon diskussion om huruvida “ensamkommande” överhuvudtaget bör kunna få den här sortens stöd.

Ekonomin i stödet grundas på att avlidna föräldrar till de barn som får stödet under sin levnad antas via skattsedeln ha betalat in till pensionssystemet, pengar som de pga sitt frånfälle själva inte kommer att ta ut i pension. I de flesta fall har det ur nationalekonomisk synpunkt varit en vinstaffär då det efterlevandestöd som utbetalats sällan uppgått till ett belopp motsvarande vad föräldrarna betalat in till pensionssystemet.

När stödet nu generellt beviljas till “ensamkommande flyktingbarn” blir det tvärtom en hundraprocentig utgift som tär på pensionssystemet eftersom “barnets” föräldrar inte har betalat in en krona till systemet. När det nu dessutom enligt ett domstolsutslag räcker med att “barnet” muntligen intygar att föräldrarna är avlidna är risken för omfattande missbruk stor.

Det är också oklart vad som händer om ett fusk skulle uppdagas. Ett barn kan ju inte lagföras och sannolikt skulle ett sådant ärende inte utmynna i vare sig återbetalningsskyldighet eller rättslig påföljd. Och även om krav på återbetalning skulle ställas, lär det i de flesta fall inte finnas några pengar hos “barnet” att ta tillbaka.

Troligen är det också riskfritt för “barnets” föräldrar att dyka upp och söka uppehållstillstånd som anhöriga när “barnet” fyllt 20 år och inte längre har rätt till stödet. “Barnet” kan alltid hävda att han trodde att föräldrarna var döda och det blir svårt för svenska myndigheter att bevisa motsatsen, även om misstankarna om att barnet känt till att föräldrarna var i livet är starka.

Efterlevandestöd kan uppgå till några tusenlappar i månaden. Det går också att begära retroaktivt för flera år bakåt i tiden.

Parallellt med detta ökar antalet svenska fattigpensionärer som slitit ett helt liv men som på ålderns höst får en pension som ligger under den av EU fastställda fattigdomsgränsen.

Axel Andersson

Relaterat

“Ensamkommande” får rätt till efterlevandestöd

Annonser
Det här inlägget postades i Raseringspolitik. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till De drabbade blir utan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s