New Public Management

Epilog nr 4 till Svensk rättsbusiness

I juninumret av tidskriften Nämndemannen läser jag hur förbundsordföranden i Nämndemännens Riksorganisation ser på Rättssverige.

”Ingen ska behöva känna sig rädd för att bo i ett land med ett orättvist rättssystem. Vi nämndemän bidrar starkt till ett tryggt rättssystem i vårt land.” och avslutar: ”…, att säkra Sverige som ett rättstryggt land.”

Jag begriper inte vad han pratar om. Han har nog aldrig drabbats av Rättssverige, i alla fall inte i Norrköping. Det jag upplevt både privat och som nämndeman visar på ett allt annat än rättvist rättssystem. Ett rättssystem där den smarta och beräknande vinner medan den som inte kan föra sin talan och är okunnig om hur systemet fungerar, förlorar. Såtillvida inte denna har rätt hudfärg förstås, det genererar fördel i Rättssverige.

En intern rapport från justitiedepartementet som TT tagit del av, kritiserar polisen för att bry sig mer om statistik än om verklig brottsbekämpning. Källa: Extra Östergötland, 12-10-11. Jo, vi har märkt det…

Polisforskaren Stefan Holgersson säger att statistiken mest är till för att visa en fin yta. Han säger att polisen mixtrar med siffror för att visa upp ett önskvärt resultat.

– ”Man jobbar inte efter en metod som fungerar utan efter att komma upp i ett visst antal brott.” Källa: Extra Östergötland, 12-06-21.

Så vitt jag vet heter systemet New Public Management. Samma system som härskar inom vår skattefinansierade sjukvård. Systemet som går ut på att göra lönsam business på offrens (patienternas, brottsoffrens) bekostnad. Se Den olönsamma patienten.

Detta inlägg publicerades i Krigs o Rättsbusiness. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.