Helikopterpengar eller medborgarlön

Ur Compricer

”20 000 kr/mån och pengar släppta från en helikopter?

2016-05-25

PRIVATEKONOMIDet kan låta som en dröm men efter räntesänkningar och pengatryck som inte ger önskad effekt diskuteras nu nya möjligheter.

I förra veckan talade vice riksbankschefen Cecilia Skingsley i Stockholm och konstaterade att ”penningpolitiken verkar ha förlorat sin magiska touch”. ”Det finns skäl att fundera på hur penningpolitiken ska bedrivas de kommande tio-femton åren”. Trots minusräntor och andra stimulansåtgärder från centralbankerna är inflationen långt under målet. På frågan om det kan bli aktuellt med ”helikopterpengar” svarade Cecilia att det förmodligen bör testas först när andra möjligheter har uttöms men att alla möjligheter bör diskuteras.

Vad betyder helikopterpengar?

Uttrycket ”helikopterpengar” kommer ifrån tanken att en centralbank hovrar ovanför folket och slänger ut kontanter. Det vanligaste förslaget hur detta ska fungera rent praktiskt är att centralbanken helt enkelt ger alla hushåll en check. Hoppet är att pengarna ska användas för investeringar och konsumtion vilket i sin tur ger minskad arbetslöshet, ökad lönetillväxt och inflation.

I juni folkomröstar schweizarna om ett förslag om en basinkomst på 20 000 kronor i månaden till alla.

Det är en villkorslös basinkomst eller också kallad medborgarlön. Alla bidrag slopas och ersätts av en fast ersättning som är lika för alla. Utan motprestation. Den Schweiziska regeringen är emot förslaget och enligt opinionsmätningar håller minst 60 procent av schweizarna med om det. Den femte juni vet vi hur det blir.

Även andra länder ska prova förslaget. Finland ska pröva modellen i begränsad skala under 2017 och 2018 och planer finns att även pröva iden i Nederländerna. Här handlar det dock om en lägre basinkomstnivå på runt 8 000 kronor i månaden.

Aktuellt i Sverige?

Att prova modellen med medborgarlön är inget som diskuteras på allvar i Sverige just nu, vad jag vet. Och även om Cecilia Skingsley säger att vi inte ska utesluta något så krävs det en lagändring för att Riksbankens kulle kunna genomföra ett Helikoptersläpp. Men vem vet? Kanske bra att titta upp nästa gång du hör en helikopter hovra.

Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se

Annonser
Det här inlägget postades i Gästskribenter. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Helikopterpengar eller medborgarlön

  1. Som en nationalstat med protektionism mot frihandel och fri rörlighet är det en utmärkt idé med avskaffad byråkrati och införd medborgarlön, men frågan är om storleken på medborgarlönen är lämplig med tanke på att vi bör konsumera mindre om vi vill värna miljön tillsammans.

    Gilla

  2. Sofia skriver:

    HUR MOTIVERAD BLIR FÖRMÅNSTAGAREN ATT SLITA FÖR BRÖDFÖDAN?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s